Силиконови зърна. Кога и как да използваме

Все по-често жените излизат от болницата с препоръката да изпозлват силиконов протектор, когато просто са искали помощ за правилно позициониране и засукване. Това не само не помага, но може да се окаже рисково за процеса на кърмене, както и за увереността на майката в собственото й тяло и способности да се справя с трудностите. Факт е, че понякога началото на кърменето е изпълнено с предизвикателства и тогава в конкретни ситуации, употребата на силиконови зърна може да бъде необходима и рисковете от това, оправдани и добре преценени. Рискове, за които всяка майка трябва да бъде информирана.

  1. Кога може да е необходим силиконов протектор. Като общо правило, силиконовия протектор(или силиконови зърна) се използва, когато всички други възможности са изчерпани и като краен вариант. И като цяло е добре да се обсъди това с консултант по кърмене. Ето някои ситуации, в които употребата може да е необходима:
   Ако бебето ви е недоносено. Недоносените бебета понякога изпитват трудности да задържат гърдата в устата си, поради по-слабия вакуум, който могат да правят. Протектора помага да стабилизират зърното и гърдата в устата си, за да могат да сучат по-ефективно. Това е временна мярка и постепенно трябва да им се помогне да се справят без протектор.
   Къса юздичка на езика. Бебетата с къса юздичка на езика може да имат подобни трудности със задържането на гърдата в устата си, както недоносените, но по-скоро заради ограничените движения на езика си. Късата юздичка може да е причина за плитко и болезнено за майката сукане, както и недобро наддаване за бебето в следствие на по-малкото прието мляко. Като краен резултат и намалено производство на кърма. В този случай може да е удачно да има допълнително стимулиране на гърдите чрез изцеждане, за да се поддържа лактацията.
   Плоски или вдълбанти зърна. Първо се уверете че зърната ви са наистина плоски и не изпъкващи. За целта вижте статията Кърмене с плоски или вдлъбнати зърна. Това е една от малкото основателни причини за изплозване на силиконово зърно и то като крайна мярка.
   Разранени зърна. Ако зърната са много разранени и след като сте обсъдили това с консултант по кърмене и вече взимате мерки за правилно позициониране и засукване, би могло, временно да използвате силиконови зърна като по-щадящ вариант за кърмене. Много майки, обаче споделят, че със или без тях, когато зърното е разранено болката е една и съща. Много е важно да се отбележи, че силиконовите зърна не предпазват от разраняване. Ако бебето има къса юздичка на езика и/или просто позата и засукването са неподходящи и неудобни, то те е малко вероятно да разрешат проблема.
   Връщане към гърдата. Когато бебето е свикнало да се храни с шише, използването на силиконови зърна може да му помогне да свикне с гърдата по-лесно. В този случай, това е временно и целта е бебето да засуче гърдата без протектор. Повече за това може да прочетете в статията Протектори за зърна
   Може да се обмисли използване на протектор и в случай на травма от раждането при бебето, бебе с хипо или хипер тонус и тежки анатомични проблеми в устната кухина.
  1. Избор на правилния размер и вид силиконово зърно. Това е много важна стъпка. Избора на размера зависи от размера на вашето зърно, а не от размера на устата на бебето. Вашето зърно би трябвало да влиза спокойно в конуса на силиконовия протектор без да се пртиска или смачква в основата. Кърменето с неподходящ размер силиконов протектор може да доведе до разраняване на вашите зърна. По отношение на вида, е въпрос на личен избор и комфорт. Има силиконови зърна тип пеперуда. Те позволяват нослето и брадичката на бебето да се докосват до голата кожа на майката. Силиконви зърна, които са изцяло кръгли, нямат тази възможност, но пък те може да се окажат по-удобни на жени с по-меки и разлети гърди. Има силиконови зърна, които са кръгли с изключение на една изрязана част, предназначена за нослето на бебето. Може да се окаже че е нужно да опитате няколко различни модела, докато намерите този, с който вие и бебето да се чувствате най-добре.
  1. Поставяне на силиконвото зърно. Това е следващата много важна стъпка. То не се слага просто като шапчица отгоре. Така хем ще пада лесно, хем бебето няма да може да суче ефективно. Правилното поставяне изисква така да сложите зърното, че то да направи хубав вакуум върху вашето зърно. Ето и как най-лесно става това:
   – Хващате силиконовото зърно с двете си ръце и го обръщате отвътре навън до половината – така че да заприлича на сомбреро.
   – Слагате го върху вашето зърно, притискате навътре към гръдния кош и може и леко да разтеглите
   – Отпускате. Силиконовото зърно ще си възстанови формата и заедно с това ще изтегли и вашето зърно и вероятно част от ареолата навътре в себе си. Така то ще застане стабилно на гърдата и бебето ще може ефективно и комфортно да го засуче.Щракнете върху снимките за по-голям размер
 1. Някои важни насоки, когато използваме силиконов протектор:
  • Силиконовото зърно може да доведе до неефективно стимулиране на гърдите и недобро наддаване. За това е добре да следите по-често за наддаването на бебето си и при нужда да поддържате лактацията с допълнително изцеждане;
  • Следете бебето да изпразва добре гърдите, като при нужда може да помагате с техниката за компресия на гърда
  • Засукването със силиконов протектор трябва да бъде същото, както и засукването без протектор – т.е. бебето би трябвало да поеме дълбоко гърдата, с широко отворена уста и брадичка опряна в нея. Добре е при всяко засукване да стимулирате рефлексите на бебето за засукване, а не да го оставяте да “засмуква” гърдата с протектора както би го правило с шише и биберон. Повече за позата и засукването можете да прочетете в статията Пози за кърмене или да се обърнете към опитен консултант по кърмене.
  • Използването на силиконово зърно трябва да е временно, докато се преодолеят трудностите или докато вие и бебето усвоите техники за ефективно кърмене, освен в изключителни случаи, когато наистина няма друг вариант.

Силиконовия протектор е като нож с две остриета – може да помогне на двойката майка и бебе, но препоръчан неправилно, без необходимите указания за майката, може доста да навреди. Ето защо и в книгата “Breastfeeding and Human Lactation” 2015, 5th edition page 452-453 има следните указания:

ОТГОВОРНОСТИ на здравния професионалист, когато препоръчва силиконов протектор:

 • Документиране на причините, които налагат силиконово зърно и уведомяване на личния лекар на майката;
 • Да разбира рисковете от употребата на силиконово зърно;
 • Да оцени ситуацията преди да препоръча силиконово зърно – доказано е, че употребата им само, за да се осигури лесно решаване на проблем и сукане на бебето, може да замаскира истинския проблем;
 • Да подсигури, че майката ще бъде проследявана от близо, докато използва протектор;
 • Да е наясно, че такава препоръка може да има легални последици за болницата;
 • Ако майката напусне болницата с протектори, бебето следва да се измерва как наддава два пъти в седмицата

РИСКОВЕ:

 • Да се използват като заместител на добрата практика ( за по-лесно, както става в нашите болници – моя бележка);
 • Да се използват като бързо решение – маскировка на истинския проблем;
 • Може да доведат до недостатъчност на кърмата, не добро наддаване
  – може да предизвикат нараняване;
 • Може да предизвикат привикване към зърното и отказ на беебто да суче от гола гърда – (DeNicola, 1986);
 • Може да е предпоставка за нараняване на зърното, когато бебето засуче гола гърда

Важни стъпки за поставяне на силиконов протектор


Breastfeeding and Human Lactation 2015, 5th edition

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *