Консултации с мен

Yellow Paper phone mail

Вие и вашето бебе сте уникална двойка майка и бебе. Ето защо и консултацията по кърмене е индивидуална, във вашия дом, за да се чувствате максимално спокойни и е съобразена с вашите конкретни нужди.

 

 

 

Първа консултация

Това е лична среща, на удобно за двете страни място или домашно посещение. Консултацията е полезна, ако искате да постигнете:

 • Приятно и лесно кърмене;
 • Вие и бебето да се чувствате удовлетворени;
 • Адекватно хранене чрез кърмене и наддаване;
 • Разрешаване на проблеми свързани с кърменето
 • Имате нужда някой да Ви посети у дома след изписването, за да обсъдите кърменето в първите дни и седмици.

При нужда, ще получите насоки за консултация с лекар специалист. А след консултацията, ще получите и мейл с обобщена информация за всичко, което сме обсъждали.

Домашното посещение е в рамките на 90 до 120 минути. Включва проследяване по телефон, както и изпращане по електронната поща на резюме от срещата и допълнителни материали в рамките на 3 работни. Цена:

 • 60 лева или 50 лева при осигуряване на транспорт;
 • Извън Околовръстен път на София – по договаряне;

Домашни посещения мога да правя вечер след 17:30 или събота и неделя.

Насоки за успешна консултация. Добре би било часът за посещение да се уговори така, че да е минало не повече от 90 минути от последното хранене, ако то е било само с кърма или не повече от 120 минути, ако е имало и добавка от адаптирано мляко. Твърде гладните бебета, може да нямат търпение да засучат и да се хранят спокойно, а ако бебето Ви е току що нахранено, може да не иска да засуче отново или да спи по-дълбоко.

По време на консултацията.

 • Бебето и неговите потребности са с предимство – това означава, че когато настъпи момента за хранене, не бихме искали да се бавим. Стараем се в максимална степен да се съобразим с режима и темпото на бебето;
 • Ако към момента на консултацията бебето ви се дохранва, е добра идея да имате готовност да приготвите допълнително мляко;
 • Оценка на способностите на бебето да суче ефективно се прави като наблюдавам сукането на бебето на гърда и при нужда като му предложа свой пръст да засуче. За случая използвам медицински, нестерилни винилови ръкавици за еднократна употреба. Това става винаги под формата на игра и никога против волята на бебето;
 • Ако  имате записки за режима на бебето – брой напишкани и наакани пелени, количество на изцедена кърма, количество на адаптирано мляко или друго касаещо бебето, ще се радвам да ги видя и да ги обсъдим.
 • Ще говорим дълго – можете да си водите записки, да задавате допълнителни въпроси. Ще е добре да обсъдим бременността и раждането, здравословни проблеми при вас и бебето ви, които могат да имат отношение към кърменето;
 • За всичко, което касае домашното посещение, можете да се обадите по телефон и да обсъдим как би било най-удобно за Вас и Вашето бебе. Обърнете внимание и на тази статия  Кога и защо да потърсим консултант по кърмене

Моля, имайте предвид! Рядко мога да реагирам за среща в рамките на деня, в който сте се обадили. Ето защо, добре е да се обадите предварително за уговорка.

Photo via VisualHunt;Консултация преди раждане. Предварителната информация и подготовка е помогнала на много майки да кърмят успешно своите деца. Консултацията преди раждане е или домашно посещение или среща на удобно за двете страни подходящо място. Консултацията е подходяща:

 • Ако очаквате бебе за първи път и бихте искали индивидуално внимание по въпросите, които касаят конкретно вас и вашите планове за раждане и отглеждане на бебето;
 • Ако сте имали трудности с кърменето на по-големите си деца;
 • Ако има вероятност бебето да се роди преждевременно;
 • Ако вие или вашето бебе имате здравословен проблем, който може да има отношение към кърменето;

По време на тази консултация обсъждаме промените, които настъпват в млечната жлеза още през бременността, преди и след раждането. Какво да очаквате от бебето си в първите дни и седмици, как протичат първите кърмения. Ще обсъдим също подходяща за вас поза за кърмене и оптимално добро засукване, а това е ключът към избягването на болката при кърмене. Ще си говорим за това и как се хранят кърмените бебета, какво и как да направите, ако кърмата не достига. Как да си помогнете в първите часове и дни и след раждането, различни варианти за действие.

portrait-of-baby-boy-playing-on-laptopOnline Консултация преди раждане – Тази консултация е подходяща, ако се намирате извън София или дори извън България и няма как да се видим на живо. Използваме платформата Zoom. Можете да свалите приложението Zoom за своя смартфон. Има и desktop версия, която се инсталира. След като се уговорим за дата и час, аз ще ви изпратя линк за достъп. След консултацията ще получите файл съдържащ най-важните неща, за които сме си говорили.

Повторна консултация. Ако бихте искали да обсъдим промените, които са настъпили след първото посещение, тази консултация е за вас.

Цена:

 • 30 лева за София град
 • Извън Околовръстен път на София – по договаряне;

Тази консултация е възможна в рамките на 2 седмици от първоначалната.

Какво още:

 • Кърмене на недоносено бебе;
 • Поза, засукване, разранени зърна;
 • Недостатъчно наддаване;
 • Недостиг на кърма и дохранване;
 • Релактация –  възстановяване на спряна кърма;
 • Кърмене на бебе със здравословни проблеми – кърмене на бебе със цепната устна или небце; кърмене на бебе със вродено сърдечно заболяване, синдром на “Даун” или друго;

Безплатна консултация

Безплатните консултации са за по-общи въпроси в рамките на 10-на минути по телефон или като използвате формата за коментари в блога, касаещи предимно бебета над 3 месеца.

Моля обърнете внимание на Задължителна информация за правата на лицата по защита на личните им данни

98 comments

 1. Здравейте,
  Аз имам бебче на 3 месеца и все още е изцяло на кърма.
  Интересуваме до кога трябва да избягвам определени храни,напр.боб,леща,грах,маруля,зеле и т.н.,докато има колики или по принцип докато кърмя?
  Много Ви благодаря,предварително!

 2. Здравей Даниела,
  Обичайно няма причина майката да се лишава от каквато и да е храна. Храните, които образуват газове, всъщност съдържат много фибри и по време на тяхното храносмилане се образуват газове, но в чревния тракт на майката. Тези храни, в процеса на метаболизма се разграждат до протеини, мазнини, въглехидрати, извличат се витамини и минерали, които нашият организъм използва за да се храни. А кърмата се синтезира от клетките в млечната жлеза. Те се захранват от капилярите в тъканта на гърдите. Т.е. никакъв боб и леща не могат да стигнат до кърмата. Само това, което стига до кръвта би могло при определени обстоятелства да стигне и до кърмата. Счита се обаче, че някаква есенция от нашето меню се отразява в кърмата, което пък помага по-натам със захранването на бебето. То лесно би приело храните, с които майката се храни. В редки случаи някои бебета са чувствителни към определена храна на майката. Тогава могат да се проявят симптоми на алергия или изявена чувствителност. Тогава се ограничава(обичайно временно) определената храна, а не всичко наведнъж.
  Разбира се, добре е да се придържаме към балансирана здравословна диета, но това пък е важно за всички хора, независимо дали кърмят или не.

 3. Здравейте,бебето ми е на 20 дни.Кърмата не и стига и я храня с добавка от ам.Суче около 10 пъти в рамките на 24 часа.Сутрин обикновено има най-много кърма 50-70 грама изсуква,а после при следващите хранения намалява(40,30,25 грама). Нормално ли е това?Съответно увеличавам добавката.Преди и след хранене я тегля,за да разбера колко е изсукала от мен.След като е била на гърда изцеждам к с помпа,не повече от 10-15 мл.Как да увелича кърмата така че да и стига..

 4. Здравей Нели,
  Честито бебенце, да Ви е здрава и щастлива :)
  Притесняваш се, че кърмата не й стига. Би ли споделила, какво те навежда на тази мисъл? Естествено е бебетата да изсукват различно количество кърма на всяко хранене. Важно е общото количество за денонощие. Понякога бебето би искало да суче много често, а друг път не толкова. По какво се ориентираш, кога да храниш бебето? Какво е било рожденото тегло, най-ниското и какво е сега? От кога си започнала с дохранването? Като брой хранения, изглежда се справяте добре. Повечето бебета биха искали да сучат между 8 и 12 пъти за денонощие. Как усещаш гърдите си и зърната си? Дали използвате протектори за зърна? Дали бебето използва залъгалка?

 5. От 15 ден някъде започнах добавка,защото видях че тя почти не е наддала.Роди се 3490 кг,изписаха ни 3230 кг.За 12 дни от изписването беше качила малко над 100 грама.Четох и видях,че е малко.Храни се по един час и след като я сложа да легне си отваря устата и отново търси да суче и плаче.Отделно я чувам да преглъща само в началото на кърменето.В един момент започва само да дъвче и смуче.Протектори не ползвам.Гърдите си ,ако суче често не ги усещам напрегнати,но при пауза от 3 часа например- да.С ел.помпа успявам да изцедя най-много 35 мл.и то пак след по- дълга пауза без да е яла.Сумирала съм грамчетата които изяжда за 24 часа,ами не успява да изяде даже 400,ако не дам добавка.След като ни изписаха няколко дни беше с жълтеница,и само спеше.Вечер не се будеше да яде.Може би тогава ми намаля кърмата…знам ли :( Много искам да я кърмя,обаче с това притеснение дали и стига,ще полудея!

 6. Здравей Нели,
  Изглежда си в сложна ситуация. Полагаш много усилия, кърмиш бебето си често, но сякаш то не суче много ефективно, от където може би идва проблема с наддаването. Вероятно решението за дохранване не е било лесно за теб, но може би е било добра идея – обичайно за първите 10-12 дни бебето би следвало да възстанови рожденото си тегло. Като първа възможност за дохранване винаги е изцедена от майката кърма, за да може лактацията да бъде запазена, а и да се избегне излагането на бебето на краве мляко. След това, ако е нужно се добавя донорска кърма и най-накрая – АМ. Едно от нещата, които могат да помогнат е компресия на гърда Можеш да видиш техниката от линка. Ако има нещо, което не разбираш, ще се радвам да пишеш.
  Може да е удачно също така, да проследиш начина, по който засуква бебето – дали обхваща по-голямата част от ареолата, дали е изцяло обърнато към теб, дали му е удобно да суче…дали ти самата се чувстваш удобно. Добра идея може да е, бебето да суче и от двете гърди на едно хранене, като приключваш кърменията от всяка от тях с компресия. Ако бебето все още не се е заситило, може да върнеш отново на първата гърда, защото междувременно в нея се е събрало малко количество кърма. След кърмене е добре да изцедиш и двете гърди, като в случая, количеството не е важно, важна е стимулацията. Това би следвало да увеличи производството на кърма. Допълнително може да се обсъди начин на дохранване, включително алтернативи на шишето и биберона, ако ползвате такива.
  Чудесно е, че търсиш допълнителна помощ и информация. Още сте съвсем в началото и много от трудностите могат да бъдат разрешени. :) Надявам се информацията да ти е полезна

 7. Здравейте! Моето бебче е на 3,5 мес. Тя още от новородена си сучеше в началото почти постоянно, а след това най- много правеше пауза от 1,5ч., което не ме притесняваше. Молко преди третия месец започна да суче за много кратко 6-7 мин., като си набавяше по- голямо количество докато заспива и в съня си пак продължаваше да суче и така понякога по 30-40 мин. След това започна да не иска да суче и заспива в обичайната поза -легнала на спалнята ( да отбележа, че нямаше търпение да й дам гърдата и се успокояваше) по – рядко поза люлка.. и така цапочнах да я приспивам разхождайки се в стаята и на гърдата съответно. Но от 3-4 дни вече почти не мога да я сложа да се храни , само докато й предложа гърдата и започва да реве и да се дърпа и не иска да засуче или ако засече за минутка и я пуска и пак плаче .. като я изправя и се успокоява и така няколко пъти успявам да я успокоя и приспа само до аспиратора в кухната. Напишканите памперси не бяха пълни , както обикновено, иначе имаше и наакани по 1-2 на ден, но не обилно наакани. Да отбележа, че се кърмим вечер пак през 2-3 часа, но не поема големи количества. Спи на спалнята до мен, ако има някакво значение.Понякога през деня иска да ме ползва за биберон и като потече млякото и де сърдеше и пускаше гърдата. Аз не й давам залъгалка за смуче, вода не пие. Ръцете й са постоянно в устата, много се лигави, но не забелязвам да са подути или зачервени венците. Иначе като цяло си е спокойна и усмихната, само като стане време за кърмене тогава започва за се сърди и да плаче. Много често ,след като потече млякото се е задавяла от струята, но аз нямам хипер лактация.. даже са ми меки гърдите.Вече и на вън не иска да суче, а тя с тези малки интервали на хранене няма как да не огладнее, само в колата в движение е склонна. И се чудя какво може да е породило това нежелание да я слагам на гърдата ?! Ще бъда много благодарна да ми отговоррите

 8. Здравей Десислава,
  Поздравления за успешното кърмене. Изглежда до сега всичко е било наред. Дали би споделила, как е наддавала до сега? Чудесно е, че бебето ти е само на кърма и не използва залъгалка. Възможно ли е да отказва гърдата заради по-силна струя в началото? Споделяш, че нямаш хипер лактация и и до колкото разбирам, усещаш гърдите си по-скоро спокойни между кърменията. Силната струя в началото не винаги е в резултат на хипер лактация – при някои майки рефлекса на потичане е просто по-силен. За повечето бебета това не е проблем, но някои се дразнят и давят. Може да опиташ преди кърмене да изцеждаш малко гърдата, така че по-силната струя да премине и да тогава да предложиш на бебето да суче.
  Добра идея също така е да обърнеш внимание на устичката на бебето и да видиш дали няма признаци на млечница – това са обичайно едни бели, като афтички. Появяват се по вътрешната страна на бузките и по устните, също и езика може да стане много бял. Това доста болезнено и може да е причина за отказ от гърда. Как изглеждат зърната на гърдите, да усещаш нещо или забелязваш нещо необичайно, като промяна в цвета на кожата или друго? Ако имаш съмнения за млечница, добре е да се консултираш с педиатъра на бебето и да обсъдите възможно лечение. Като в този случай, трябва да се лекувате и двете.
  Друга причина за отказ от гърда може да е рефлукс, тих рефлукс. тих рефлукс, когато стомашното съдържание не излиза през устата, а стига само до хранопровода. Това предизвиква болка, дискомфорт, кашляне. Бебето обичайно се извива назад. Така разпъва хранопровода и облекчава усещането. Обикновено се случва в началото на кърменето. Понякога обаче бебетата може да започнат да свързват кърменето с дискомфорта от рефлукса и това да доведе до отказ от гърда. Ако мислиш че е това, може да опиташ да кърмиш бебето във възможно по-изправена за нея поза, така че главата й да е по-високо от стомаха. Тази поза може да помогне и ако струята е много силна. Така би следвало да има по-голям контрол върху нея.
  Кърмаческа стачка – също е възможен вариант. Това е отказът на бебето от гърда без ясни физиологични причини за това. Обичайното време е около 3-ти, 4-ти месец след раждането. Може, обаче да се случи и по-рано и по-късно. В тази възраст бебетата започват да опознават света около себе си, да се оглеждат повече, да контактуват повече с възрастните. Сякаш всичко друго става по-интересно от гърдата. Помага, ако на врата си сложите нещо шарено, което да привлича вниманието на бебето в правилната посока – шалче или герданче, играчка в ръчичката също може да свърши работа. Друга причина за стачка или отказ, може да е промяна в обстановката и ежедневието – пътуване или връщане от пътуване. Смяна на жилището или мама тръгва на работа няколко месеца след раждането или някоя далечна роднина идва на гости и забравя да си тръгне. Шум или много суматоха около бебето, също може да са причина за стачка.
  Възможно ли е някои от горните ситуации да се случват и при вас? Ако не, може да обсъдим и други варианти.

 9. Здравейте :) Имам въпросче :).
  Родих на 30.04 прекрасния си син :) със секцио, сега съм на антибиотици и не мога да давам на малкия да пробва да суче. Вчера пробвах с помпата, зашото ми бяха напрегнати гърдите и изцедих някъде 10мл колоастра. Въпроса ми е:
  За да си ми тръгне хубаво кърмата, по колко пъти на ден трябва да стимулирам гърдата с помпата? :)

 10. Здравей Биляна,
  Честито бебе, да е жив и здрав твоя син и много да те радва.
  За стимулирането на лактацията – добра идея е да изцеждаш и двете гърди поне 8 пъти за денонощие или колкото е възможно по-често. Може би, като за начало ще ти е по-лесно да изцеждаш на ръка, а когато кърмата слезе(когато започнеш да усещаш гърдите си по-напрегнати), тогава може би помпа би била по-удобна. Добре е гърдите да се изцеждат до край, т.е. докато ги усетиш напълно меки и спокойни(край практически няма). Гушкането на бебето кожа до кожа увеличава нивото окситоцина и това може да помогне за по-лесното изцеждане. Окситоцинът кара млечните каналчета да контрахират и да изтласкват по този начин кърмата напред към зърното. Този хормон се повишава, когато сме спокойни, щастливи, когато прегръщаме или ни прегръщат, когато чуем бебето да плаче или дори само ако видим бебе. Изцеждането би трябвало да е около десетина минути на гърда. Прекалено продължителното изцеждане, може да е уморително и не така ефективно.

  Можеш да попиташ дали антибиотика е съвместим с кърменето. Повечето предписвани антибиотици в родилните отделния, са съвместими, но все пак индивидуална преценка от наблюдаващия лекар е задължителна. При нужда, мога да ти предоставя информация за съвместимостта на АБ с кърменето според някои от най-широко използваните фармакологични справочници.
  Успех! Ако имаш още въпроси, не се притеснявай да ме потърсиш.

 11. Здравейте ,
  с моя мялък син който е на два месеца се кърмехме успешно,до преди две седмици.Проблема ни започна с вечерното хранене. Той започна да плаче щом засучи. Не се отказва от гърдата отначало явно може да търпи и леко само ръмжи.След тово с краката започва да рита и като го боли,пуска гърдата изплаква и пак захваща,защото е гладен.Мислех че ще мине,но и дневните хранения се превръщат в проблем.Пробвах да се изцедя и да му дам,но първо че изцедих малко и второ,че той не искаше шишето и само се давеше.Сега видях ,че се е появила ,,млечица,, но като започнаха проблемите я нямяше.Имам кърма ,щом той засуче, защото я усещам почти всеки път като слиза. Как да му помогна,за да не се откаже и да не го боли????

 12. Здравей Петя,
  Имали сте успешно кърмене до скоро, а сега изглежда минавате през труден период. За всяка майка може да е доста стресиращо, ако изведнъж бебето започне да отказва да суче и да показва видим дискомфорт от кърменето. На първо място, ако имаш съмнения за млечница, е важно да се консултираш с педиатъра и да започнете лечение и ти и бебето. Млечницата е много болезнена и може заради това да е отказвал да суче, дори и преди да си забелязала признаците. Би ли споделила, какво е било наддаването до момента? Каква е организацията ви на кърмене, на пример, как преценяваш кога да кърмиш бебето, дали то приема и друго освен кърма(вода, чай). Дали използвате залъгалка? Може да погледнеш някои от причините, които съм описала тук https://karmene.info/breast-refusal/ и после да я обсъдим допълнително.
  Възможно ли е това поведение да е реакция от ваксина, от пробиотик или нещо в твоята храна, което наскоро си започнала да приемаш? Дали ако прекъсваш кърменето, за да се оригне, би имало ефект?
  Междувременно може да опиташ да кърмиш бебето в по-изправена за него позиция, така че главата да е по-високо от коремчето и да видиш дали няма да има някакво облекчаване.
  Ще очаквам отговора ти. Може да пишеш тук или ако не искаш да споделяш лична информация, може и на мейла.

  Поздрави,
  Деси

 13. Благодаря за бързия отговор. Бебчо до сега се хранеше добре. Кърмихме се на три часа,а когато усещам че намалява или той поисква също му давам. Първия месец качи килограм и сто,втория килограм и триста. Не му давам вода, нито чай. Залагалки не иска и не може да пие от шишета. Търси само мен.От колики не е плакъл,нито вечер нито нощем ,за тях давам Колиф. Единствено плачи при кърмене,но не се отказва самия той. Пробвах различни пози,но го боли. Имам чуството че когато преминава кърмата,като преглъща. От изброените в статията виждам сходни неща с рефлукса и млечницата. Забелязах и че доста преглъща все едно има храна ,когато е легнал ,дори и на по висока възглавница. Не повръща, понякога,много рядко има следиче е върнал кърма по бузата.Когато плаче, прекъсвам кърменето дигам го и той спира да плаче,но търси и така вечевното хранене започва от 20:30 до 22:00.Като беше всичко наред той сам си махна в 24,но сегастава и тогава,явно не може да се наяде,за да издържи повече.Как да разбера кое е от тово което се съмнявам? Благодаря ви!

 14. Млечницата сигурно се е образувала,защото ми правят зъб и има антибиотик в него за седмица. Мажя усната му(зърната си) с Дактарин и видимо изчезна ,но не мога да преценя другаде дали има. Но този дискомфорт го имахме от по рано.

 15. Здравей Петя, имате чудесно наддаване, поздравления. Съдейки по това, изглежда че бебето ти няма анатомична причина, която да пречи на ефективното и спокойно сукане. Много е вероятно проблемите ви да са временни и скоро всичко да е наред. На първо място, добре е че взимаш мерки за млечницата. Също така е добре да се посъветваш с твоя лекар, как да се лекуваш и ти, за да не се получи така че да си прехвърляте гъбичката един на друг. Лечението трябва да е според указанията на лекаря за да е сигурно, че тя ще се изчисти. Най-вероятната причина за поява на млечница е употребата на антибиотици, но все пак понякога и те са нужни.
  Отделно от това, ако се съмняваш за рефлукс, някои следните мерки може да имат ефект:
  – по-често кърмене и следене на първи признаци на глад – въртене на главичката, облизване. Честото кърмене би спомогнало за това бебето да получава по-малки порции мляко, но повече пъти през деня, което би следвало да улесни храносмилането допълнително.
  – кърмене в по-изправена за бебето позиция, така че главата да е по-високо от стомаха и коремчето. Може да опиташ дори поза “конче” – бебето е с лице срещу теб и обкрачва единия ти крак, а ти придържаш добре гръбчето с ръка или се облягаш назад и бебето е по корем върху теб. Това е второто е биологична поза и много майки споделят че се отразява добре на бебета с рефлукс. При биологичната поза,майката е полулегнала назад а бебето е по корем.
  – кърмене кожа до до кожа, обикновено действа успокояващо във всяка ситуация
  – Може да е полезно също така да затъмниш малко помещението, да ограничиш шумовете и евентуално странични хора на около. Това е възрастта, при която бебетата започват да се разсейват, вече виждат доста по-ясно, по-активни са през деня и е възможно понякога от многото стимули да се превъзбуждат и да не могат да се хранят спокойно. Ако мислиш, че нещо такова се случва при вас може да опиташ ходене и кърмене, пускане на бял шум или тиха музика, или тишина. Някои майки споделят че кърмене под течаща вода или във вана действа много успокояващо и за тях и за бебето им.
  Надявам се някои от тези идеи да ви помогнат. Ще се радвам да пишеш как се развиват нещата при вас

 16. Здравейте искам да попитам ако кърмя само вечер и нощем при слагане на упойка от стоматолог пак ли трябва да цедя ? Питам защото от както малчо намали толкова много кърменето изтискването с помпа е без резултат сякаш нямам кърма….

 17. Здравей Боряна, упойките, които обичайно използват стоматолозите са съвместими с кърменето и не се налага изцеждане и изхвърляне на кърмата. Счита се че след като действието им е отминало, а те действат за времето на процедурата, са се изчистили и от организма на майката. Колко е голямо бебето и има ли някакви заболявания? При три кърмения на ден бебето би получило нищожно количество, от това което евентуално може да стигне до кърмата.

 18. Здравейте! Детето ми е на 6 месеца, кърменето върви нормално. Проблема идва от това, че от няколко години съм с диагноза Неврит на слуховия нерв. Заради бременността и сега кърмене не съм пила дълго време лекарства. След раждането загубата на слуха се увеличи рязко и сега не чувам без слухов апарат. Според УНГ лекарката трябва да спра да кърмя и да започна да пия хапчета. Медикаментите са съдоразширяващи, витамини Б и Гинко Билоба. За съдоразширяващите знам, че не са съвместими с кърменето. Въпроса ми е запозната ли сте дали Гинко Билоба може да се приема по време на кърмене? В трудна ситуация съм и ви моля за съвет. Благодаря ви!

 19. Здравей Мария,
  Писах ти на посочената ел.поща.
  Поздрави

 20. Здравейте, бебето ми е на 7 месеца и е на кърма. Има 5 хранения за деня като обедното сме го изместили със зеленчуково пюре и сега трябва и следобедното да изместим с каша и кисел . Останалите хранения я кърмя и то само от едната гърда, другата я изцеждам. Всеки път редувам гърдата, коята давам да суче. Интересува ме дали трябва да продължавам с изцеждането и ако да – какво количество, при условие, че суче само от едната гърда на едно хранене и нямаме нощно хранене и не се цедя ( вечер яде последно към 20:00 – 20:30, а сутрин към 7:30) и дали когато замествам хранене трябва да се изцеждам, за да си запазя кърмата и да не се получи запушване .

 21. Здравейте Магдалена,
  Поздравления за успешното кърмене :) До колкото разбирам, би искала да запазиш лактацията и кърменето. Дали би споделила какви са горе-долу плановете ти за продължаването на кърменето? В случай че педиатъра ти препоръчал тази схема със заместването на кърмения, дали сте обсъждали вероятността това да доведе до по-ранно от очакваното за теб отбиване?

 22. Да, наистина искам да продължа да кърмя докато бебка иска да си суче или докато имам кърма. Педиатърът ми препоръча тази схема, но нищо не сме говорили за отбиване.

 23. Здравей Магдалена, кърменето и захранването поставят понякога доста въпроси и за съжаление често се случва да има объркваща информация.
  През първата година от живата си, кърмата остава основен източник на калории и важни хранителни вещества. И според препоръките на СЗО за захранване, твърдите храни са допълващи кърменето, а не изместващи го. Причината е, че бебешкия организъм все още не е в състояния да усвоява всички хранителни вещества от твърдите храни, а не може да поеме и големи количества храна, с което да компенсира. Ето защо и препоръките са, кърменето да продължи да бъде на поискване – т.е. когато и колкото иска бебето. За сравнение, в едно бурканче пюре(особено ако е готово) има много по-малко калории, от колкото в същото количество кърма. Освен това опита на много майки показва, че ранното заместване на кърмения обичайно е прекия път към отбиването. Бебето запълва стомаха си с твърда храна и не суче, а гърдите не се стимулират и ти много правилно си забелязала, че при това положение, ако те не се изцеждат, това може да доведе до намаляване или дори спиране на кърмата. Ето защо повечето майки използват следната “схема” на хранене – първо винаги предлагат кърмене, а след това твърдата храна. Това може да се сучи веднага след кърмене или малко време след това. Така от една страна се запазва лактацията, тъй като детето взима млякото от което се нуждае. От друга страна изсуканата преди твърдата храна кърма, подпомага храносмилането, тъй като в нея има и важни храносмилателни ензими. Твърдите храни, на този етап не служат толкова за нахранване, а по-скоро за допълване и запознаване с текстури, вкусове, цветове. След годинката можеш да започнеш постепенно да обръщаш “режима” и първо да предлагаш твърдите храни, а след това кърмене. Разбира се, всяко бебе/дете е различно – някои обичат да хапват по-големи количества храна, други преди първата си годинка наблягат повече на кърменето.
  Важно е да се следи и наддаването и развитието на детето. В случай, че наддаването не е задоволително може да помислиш да включиш повече кърмения и/или да увеличиш калориите, като добавяш по малко студено пресован зехтин към храната. Ако имаш въпроси в тази посоки, може да ми пишеш.
  Има една чудесна книга за захранването, която може би ще представлява интерес за теб “Захранване водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно” – автор Мария Нориега https://zabliznacite.wordpress.com/2017/05/02/kniga-zvb-zahranvane-vodeno-ot-bebeto/ В книгата има много полезни съвети за видовете храни, примерна поредност на въвежданите храни и количества.

 24. Много благодаря за изчерпателния отговор и за отделеното време. Определено ми бяхме доста полезна! :)

 25. Здравейте, Деси,
  Бебето ми е на три седмици и е само на кърма. Наддало е около 600 гр. от изписването. Чета навсякъде, че бебетата искат да сучат постоянно и да са при майките си, както е и в моя случай. Но понякога храненията продължават с часове. Заспива на гърдата ми за минута, пуска я само и след малко се събужда и търси отново. Ако му откажа, започва да плаче. Биберон отказва категорично. След като приключи няколкочасовото хранене заспива дълбоко за два-три часа. Бебето суче добре, чува се как преглъща, но след като се нахрани започва само да смуче леко, колкото да се приспи. Въпросът ми е: Това вредно ли е за него, от гледна точка на това дали няма да претоваря стомаха му с толкова дълго хранене. За мен полезно ли е или не, защото след толкова време в устичката му, зърната не ме болят, а стават много меки, както все едно съм си държала пръста във вода. И последно – ориентировъчно докога продължава това. Сега има и колики и го отдавам на това, но занапред така ли ще бъде?
  Предварително благодаря за отговора!

 26. Здравей Гергана,
  Честито бебенце, да ти е живо и здраво и много да е радва. :) Поздравления и за успешния старт в кърменето. За първите 3 седмици имате чудесно наддаване. Поведението, което описваш е много характерно за новородените бебета. Когато започнат да сучат се произвежда хормон, който ги отпуска и успива, но щом спрат да сучат нивата на този хормон спадат рязко. Това е защитен механизъм на природата – бебето се събужда отново и е готово за още няколко порции кърма. А тези кратки дрямки му помагат да възстановява бързо силите си. Друго характерно за бебетата е да кърменето на куп. Това са много чести сукания в рамките на няколко часа, които са последвани от пауза от по-продължителен сън (2-3 часа) Може да помогне, ако по време на кърмене се стараеш да държиш бебето по възможност по-дълго будно и ефективно сучещо. Техниката на компресия на гърда може да ти е полезна.
  Добре е залъгалките да се избягват през първите 6 седмици, а най-добре изобщо да не се предлагат. Сукането от гърда и от биберон са много различни, изискват различна техника и често бебетата се объркват, кое как да сучат. Даването на залъгалка в тази възраст може да доведе до слабо наддаване и намаляване на количеството кърма, тъй като бебето вместо да стимулира гърдите и да получава заедно с това и кърма, то суче залъгалка. За бебето това е като дъвка без захар.
  По отношение на начина на сукане – всички бебета имат ефективно и неефективно сукане. Ефективното сукане най-често се познава по това, че се чува и вижда как бебето гълта. Неефективното сукане е просто леко сукане без реален трансфер на мляко или с много малък такъв. Нормално е бебето да има и неефективно сукане и много бебета също така в първите седмици предпочитат да спят или дремят с гърда в устата, лежерно посуквайки. Това не е вредно за бебето по никакъв начин. Стомаха на бебето е много малък и не може да събира големи количества мляко за дълги периоди без хранене. Отделно от това човешката кърма се усвоява много бързо за около 30 до 90 минути и за това е естествено нашите бебета да се хранят много по-често от колкото сме свикнали да чуваме, че е нормално. Като естествена храна, кърмата не може да претовари стомаха на бебето – това храна от твоето тяло за неговото. Единствено е важно да следиш да има между 8-12 ефективни кърмения за 24 часа, да има около 5-6 напишкани пелени и от тях поне 3-4 наакани – т.е. да се следи бебето да има ефективни хранения, а не просто да спи на гърдата. Първите 6 седмици са деликатен период – това е времето, в което се установява лактацията, бебето трупа много калории и заяква, защото в следващите седмици, то вече ще е двигателят на процеса на кърмене, а не само хормоните на майката.
  Ако чувстваш гърдите и зърната да са добре, без травми, рани и болка, значи и засукването ви е добро и не би трябвало да има причина за безпокойство. Кърменето няма да е все така хаотично и целодневно. Бебетата растат и с това се променят хранителните им навици. Също така преминават през различни периоди на развитие и понякога е възможно да искат да сучат много по-често от обикновено.
  Надявам се информацията да ти е полезна, ако имаш още въпроси не се притеснявай да ме потърсиш. Може да следиш и ФБ страницата https://www.facebook.com/Kyrmeneto/ където често публикувам Въпроси и отговори за кърменето

 27. Много благодаря за отговора! Наистина много ме успокои!

 28. Здравейте,

  Бебчето ми е на 11 дни. Кърмя го и дохранвам с АМ. Искам да мина изцяло на кърмене, но след като го накърмя, то все още е гладно. Досега не съм се изцеждала и не мога да преценя какво количество приема под формата на кърма. Бихте ли ми дали съвет как да преминем към хранене изцяло на кърма? Благодаря предварително!

 29. Здравей Петя,
  Честито бебенце, много да ви радва. :) Чудесно е, че искаш бебето да бъде изцяло на кърма. До колкото разбирам, се тревожиш, че след кърмене сякаш остава гладно. Един от важните показатели е какво количество АМ приема бебето, както и какво налага даването на добавката и дали е препоръчана от педиатъра или болницата, където си раждала. Изцеждането не е показател за това, колко кърма приема бебето. От една страна помпите не могат да изцедят толкова кърма, колкото едно добре сучещо бебе, от друга количеството, което бебето изсуква зависи от други фактори – от възможността му да суче ефективно, да суче често и разбира се майката да може да произвежда достатъчно кърма за него. Може би следните статии ще са ти от полза:
  Кога е нужно изцеждане Ако дохранването е нужно, една от първите стъпки е да се замини количеството на АМ с изцедена кърма.
  Пози за кърмене. Ако бебето е в удобна поза, това би му позволило да суче по-ефективно. По време на кърмене може да прилагаш и компресия на гърдата – това помага на новородените бебета да получат повече порции за по-кратко време.
  За толкова малко бебенце е важно да се види начина, по който суче и причините, ако има такива, за да не си набавя нужното от гърдите. Организацията на кърмене е едно от първите неща, което може да се оптимизира, така че да бебето да суче по-често и така по възможност да се избегне добавката. Може също да погледнеш коментара ми към Гергана Куртева. Ако мислиш, че ще ти е полезно, може да обмислиш варианта за лична среща, на която подробно да обсъдим всички въпроси, които те вълнуват.

 30. Здравейте, Деси!
  Преди време Ви бях писала, че бебето ми стои постоянно ба гърда и и иска да суче. Сега имаме друг проблем. Оперираха го от пилорна стеноза и бяхме десет дни в болница. Там не ми даваха да го кърмя, понеже количествата, с които се захранваше, бяха изключително малки и се цедях постоянно. Захранването ставаше чрез шише с биберон на Авент. Наложи се и използването на залъгалка, понеже той беше постоянно гладен. Сега вече сме си в нас и желанието му за сукане е изключително силно. Нямам нищо против, с радост ще го кърмя и по цял ден, но явно заради биберона, не засуква както трябва, долната му устна не се отваря напълно, а остава в полузатворено положение. Не мога да го коригирам, постоянно го дърпам и слагам наново, но той така и не засуква правилно. Кърмя го в същите пози, както и преди. На път е отново да ме разрани, както в първите дни. Моля за съвет какво да направя, а ако се наложи, ще се радвам и да се видим.

 31. Здравей Гергана, имали сте доста сериозни преживявания. Чудесно е, че вече всичко е наред и че бебето ти има силно желание за сукане от гърда. Тези дени за него са били доста трудни, особено предвид липсата на гърда и достатъчно кърма, за да се почувства сит. И на мен ми се е случвало да лежа в кърмаческото отделение на Пирогов и общо взето знам от първа ръка за тези преживявания. Важното е, че вече сте си в къщи и че бебето не е забравило да суче от гърда, но е възможно да се опитва да суче гърдата както се суче биберон и това да води до дискомфорт при теб. Изглежда полагаш доста старание нещата да се получат.
  Една от техниките за да накараме бебето да отваря по-широка уста е да следим долната устна да е по възможност по-далече от основата на зърното, а самото зърно да сочи нослето на бебето. Друга идея е да опиташ кърмене в биологична поза – ти си полулегнала назад, а бебето по корем върху теб, така че главата му да е над гърдата. Това би помогнало езика да падне надолу, а поради тежестта на главата си, бебето би трябвало да засуче по-дълбоко и комфортно гърдата. Ето тук има снимки и видео за тази поза https://karmene.info/breastfeeding-positions/ а в края на статията има и малка анимация на самото засукване. Ако бебето е било интубирано по време на операцията, това за много бебета се преживява като травма на устната кухина и е дори причина за отказ от гърда, както и за нежелание от страна на бебето да поема по-дълбоко гърдата. Ако искаш опитай идеите по-горе и ако все още имаш трудности, може да се разберем да се видим.

 32. Благодаря много! Относно интубацията, наистина забелязвам, че когато засуче, в момента в който дръпне по-силно, започва направо да скимти като от болка. Явно е заради това. Ще опитам съветите Ви. Наистина не иска да поеме дълбоко зърното, а засуква по-леко. Да се надяваме, че ще се оправят нещата скоро, а ако не – ще се чуем допълнително.

 33. Много благодаря, много ни помогнахте. Следвайки вашите съвети вече кърмата ми се увеличи и от 90гр дохранване с АМ, сега вече сме наполовина с 40гр,и продължаваме борбата да минем изцяло на кърма.

 34. Здравейте, Деси! Блогът Ви и съветите, които давате във ФБ групата, въпреки че досега не ми се е налагало да пиша лично за конкретен проблем, са ми били много полезни, защото винаги са добре и професионално формулирани! Реших да се обърна към Вас сега, защото в един от Вашите коментари казвате, че кървави нишки в акото са нормални при кърмачетата и исках да помоля за повече информация по темата. При дъщеря ми, в момента на 6 м. и 1 седмица, до скоро изцяло на кърма, 3 дни след захранване (с пащърнак, който уж е слаб алерген) се появи такава реакция. Прекратихме захранването, изключихме вирус или бактерия, в момента тестваме за алергия, тъй като и преди захранването редовно в акото имаше слуз, доста често беше по-рядко и зеленикаво, 4-6 пъти дневно. Тогава обаче не предприехме нищо, защото според педиатърката цвета се дължи основно на това какво аз съм яла, а слузта е била заради честотата на изхожданията (която според нея е толкова много, защото прехранвам детето като го кърмя на поискване ;), а не макс 5 пъти), погълнати сополки или лиги. Междувременно спрях консумацията на млечни продукти докато излезнат резултатите от теста за алергии и изхожданията на детето след седмица станаха по-кашави, жълти, почни без слуз и до 2-3 на ден. Ако се окаже, че не е алергия каква може да е причината и какви са препоръките за продължаване на захранването в случая? Благодаря!

 35. Здравейте Румяна, в най-общия случай еднократни или спорадични кървавите нишки от светла кръв са капилярна кръв и ако бебето иначе е добре и и наддава, обичайно не са нещо за което да се тревожим. Разбира се, ако състоянието е продължително, е добре да се проследи причината за това, както и вие сте започнали да търсите. Добре е че сте стопирали захранването. Всъщност никога няма гаранция, дали и кога едно дете ще прояви алергия и от какво. Добре е че сте спрели и млечните продукти, тъй като те са едни от най-големите причинители на алергия. До колкото разбирам вече има и подобрение в цвета и консистенцията на изходеното и това е добър знак.
  До колкото разбирам преди захранването изпражненията са били по-чести от обичайното за възрастта, по-скоро редки и зеленикави, плюс слуз. Причините за такива прояви може да са различни:
  – хиперлактация – обикновено гърдите се усещат доста пълни преди кърмене, бебето може да има и колики
  – временно лактозно претоварване в следствие на гастроинтестинален вирус или бактерия
  – алергия
  – лека анално разкъсване(фисура) – тогава има тънки светли кървави нишки. Червата са си лигавица и също както когато и носната кухина се нарани от много силна хрема и се появява малко кръв, така може да се случи и с чревната повърхност.
  – някои бебета реагират на допълнително даваните пробиотици – Био Гая и подобни, често препоръчвани като за всеки случай и понеже “няма да навреди”. Всъщност пробиотиците съвсем не са безвредни – при някои бебета се появяват силни колики, вследствие на образуването на много газ в червата.
  – зелени и тип диарични изхождания може да са в следствие на и на ваксина – Ротарикс
  За повече информация по темата може да видиш тук https://kellymom.com/health/baby-health/bloodystool/
  Относно захранването – добре е да се продължи, след като изпражненията се нормализират и поне временно да се избягват храни, за които със сигурност знаем, че могат да предизвикат дразнене или подуване на червата. Може да опиташ да продължиш с картоф, морков, оризова каша, авокадо, като по-мазно и банан(от банана очаквай друг вид нишки, те са си от банана :) ) Може да си вземеш и книгата на Мария Нориега https://zabliznacite.wordpress.com/baby-led-weaning/ В нея може да намериш доста полезна информация за захранването по принцип.

 36. Здравейте, Деси! Благодаря за изчерпателния отговор. След тестовете, които направихме изключиха алергия, но все пак явно има някаква лактозна нетолерантност, защото особено след спирането на млечните продукти от мен, вида и честотата на изпражненията се нормализираха. Права сте, че е възможно да има реакция и от пробиотика, който също сменихме скоро, така че сега като вече няма нужда ще го спра. Иначе кърмата ми се регулира бързо и след 1.5 месец нямах напрежение и спрях изцяло с цеденето (второ дете ми е), но до скоро се нахранваше само от едната гърда, понякога й потичаше по-силно на струя и се давеше. Сега също повечето пъти отказва втората гърда, като все още яде често, най-много на 2 часа през деня, като прави две по-дълги паузи през ноща (1 от 6 часа и 1 от 3-4 часа). В тази връзка може би приема повече предно мляко и не достатъчно задно (нахранва се за под 5 мин, освен ако не е за приспиване)… Колики нямаше, но имаше по-засилен рефлукс. Наддава си, но не много (в началото по 500-700 гр), а за последните 3 месеца е общо 1 кг., като за 6ти месец са 150-200 гр., но така или иначе това е обичайно, все пак й е време за захранване. Иначе книгата на Мария Нориега я имам и много харесах метода на ЗВБ, но заради притесненията, които имам исках захранването да е по-плавно и да включвам храната разделно. Ще продължим както казахте с по-щадящите зеленчуци и няма да бързаме като се надявам да нямаме повече поводи за притеснение. Благодаря още веднъж за информацията и съветите! Хубав ден и успешна, здрава и щастлива година!

 37. Здравей Румяна, благодаря ти за милите думи. Радвам се, че намираш полезна информация в блога ми и в коментарите които пиша в групите. :)
  Хубаво е, че изпражненията са се нормализирали. В тези случаи обичайно добре работи методът на изключването и пробването на различни варианти като организация на кърмене или различна диета на майката, за да се види от къде може да е проблема.
  Относно начина на хранене, не е необичайно след първите месеца два бебетата да започнат да се хранят по-бързо. В общия случай стават по-ефективни на гърда и за това им отнема по-малко време. Наддаването обаче за първите месеци е по-скоро в долната граница и може би е нещо, което е добре да се проследи. Ако педиатъра ти намира детенцето ти за здраво и добре развиващо се, вероятно всичко е наред. Ако имаш притеснения че може да би не се нахранва добре на гърда или приема предимно предно мляко, може да опиташ да прилагаш техниката за компресия на гърда към края на всяко кърмене. Може да обмислиш варианта и да скъсиш малко паузите през нощта. Обичайно, при често и ефективно сукане, почти няма разлика между предно и задно мляко.
  Относно захранването, би могла да предлагаш храната разделно и пак на парченца. Чудесно е, че имаш книгата на Мария, надявам се да ти бъде полезна при захранването.
  Желая ви успех и не се притеснявай да пишеш или да се обадиш, ако имаш въпроси.
  Поздрави,
  Деси

 38. Здравейте, бих искала да ви попитам, тъй като бебка( 4++)отказва категорично да суче и от месец и половина съм с помпата, а кърмата ми драстично намаля. Какво бих могла за да я увелича?
  По някога си задавам въпроса дали проблема не е в неподходящия избор на помпа. Имам ръчна на Avent, с която успявам да цедя малко кърма(в най- добрият случай 30мл.), пробвах с електрическа на Medela с нея нищо не мога да изцедя.
  Бих се радвала да получа съвет от Вас!

 39. Здравейте Цветелина,
  Толкова е ценно за вашето бебе, че не се отказвате и продължавате да се стараете да изцеждате и давате кърма. Това не е лека задача и определено е добре да имате под ръка удобна помпа и добра техника за изцеждане. Обичайния начин за увеличаване на кърмата е с повече стимулация на гърдите, т.е. по-често и регулярно изцеждане на гърдите до край. Важно е да се отбележи, че край по принцип няма, така че в повечето случаи изцеждане до момента, в който кърмата започва да капе на капки. Когато бебето суче ефективно и без ограничения на времето и продължителността, то то е двигателят на лактацията. Когато, обаче майката цеди с помпа, говорим за изключително цедене и тогава майката е двигателя на този процес. Това означава, че е добре да имате нещо като график за изцеждане на гърдите. Понякога помпите не са достатъчно ефективни за някои майки и само регулярното изцеждане може да не е достатъчно. Така обикновено се стига до спад в производството, който не е заради физиологичен проблем, а по-скоро заради не добра стимулация на гърдите. В такава ситуация обикновено с по-често и по-ефективно изцеждане, количеството на млякото може отново да се увеличи и поддържа.
  За да ви бъда максимално полезна, ще ми е нужно малко повече информация конкретно за вашата организация на кърменето преди бебето да започне да отказва гърда и организацията на изцеждането след това. Добре е също да се обсъдят и причините, поради които бебето е започнало да отказва гърдата. Ще се радвам да ми пишете на мейла или да се свържете с мен по телефона, както и да видите тази статия https://karmene.info/back-to-the-breast/

 40. Здравейте!Моята беба е на 26 дена и от 2-3 имам чувството че вечер нямам достатъчно кърмата.Започва да суче към 5 мин.и се изнервя,след това я местя на другата гърда,и пак същото.

 41. Здравей Алина,
  Честито бебенце, да ви жива и здрава :) Обичайно вечер, повечето бебета са неспокойни. Не е задължително това да е заради недостиг на кърма.Това, което обикновено помага е именно често кърмене вечер, основно с цел да се успокои бебето, а междувременно то получава ценни глътки кърма. Можете също да затъмните помещението и да опитате кърмене и носене, кърмене кожа до кожа или гушкане кожа до кожа.
  Ако тези неща не помагат е важно да се обърне внимание на това, колко кърмения имате за денонощие, колко са напишканите и наакани пелени и какво е наддаването до момента? Дали предлагате и нещо друго освен кърма – вода, чай, АМ и дали бебето използвал залъгалка?

 42. Здравейте,
  Бебето ми е на 19 дни. Кърмя на поискване през 2-3 часа. В последната седмица е много неспокойно – през деня почти не спи, като го оставя в леглото му започва да мрънка и търси гърда, а в последните дни и нощното хранене в 4 часа не запива и суче продължително понякога и до 7 сутринта не заспива. Това ме навежда на мисълта, че нямам достатъчно кърма и мъжа ми иска да купим АМ, за да дохранваме, но на мен не ми се ще да се предам толкова лесно без бой. Може ли да ми препоръчате какво да направя, за да увелича кърмата си, за да е достатъчно за бебето? Пия чай на биопрограма за кърмачки, ям ядки, пия и ям млечни продукти и всяка закуска ми е овесени ядки с кисело мляко.
  Само да отбележа, че имаме около 2-3 напишкани памперси за деня и около 5-6 наакани. Изписаха ни 3500, а след 5 дни беше наддало с 275гр. Вкъщи имаме обикновен кантар, не знам колко е точен, но по него горе-долу го мерим 4400 сега (с дрехи). Също и това, че понякога изцеждам 100-120 мл мляко от двете гърди след като бебето се е нахранило, а понякога едва 30мл.
  Дали наистина има нужда от дохранване?
  Благодаря предварително!

 43. Здравейте,
  Изглежда преживявате труден период с вашето бебенце и се чувствате неуверена как да продължите напред. До колкото разбирам, основното притеснение е, че бебето сякаш иска да суче по-често от колкото сте очаквали и може би изглежда ненаситно понякога?
  Един от важните индикатори за това, как се справяте с бебето е наддаването и напишканите и наакани пелени. Ако измерванията са правилни, то изглежда, че бебето ви наддава доста добре – за 5 дни 270 грама е чудесно, а за 19 дни е около 900 грама, което е супер :). Ако не получава друго освен кърма, то изглежда че си набавя адекватно количество кърма и би следвало да има нужда от дохранване. А ако се наложи дохранване, първи избор за мляко е винаги изцедена от майката кърма. Тя е винаги хранителна и точно такава, каквато е нужна на вашето бебе. Обичайно до около 10-ия ден очакваме бебето да възстанови рожденото си тегло и да продължи да наддава след това средно с около 170-200 грама за седмица. За да е правилно измерването, добре е да мерите бебето винаги голо, без нищо и горе долу по едно и също време на деня. Изглежда, че има и добро количество наакани пелени, а за напишканите, изглежда броиш тези които са само напишкани, понеже обичайно бебето пиша повече от колкото ака :)
  Чудесно е, че стремите да кърмиш бебето на поискване – това обичайно най-добрия подход за кърмено бебе. Добре е обаче да следиш все пак да има достатъчно на брой кърмения за денонощие – минимум 8, като повечето кърмени бебета биха искали да сучат и повече – около 10-12 пъти за 24 часа. Това означава, че ако бебето спи повече, добре е да го събуждаш. Хубаво е да има не повече от една 4 часова пауза от сън за денонощие, т.е. през другото време се очаква да спи на по-малки паузи(да се събужда често и да суче често).
  Ако всичко друго е наред, тези моменти на често желание за сукане са естествени. Много майки забелязват, че след като оставят бебето в креватчето, то се събужда и изглежда така сякаш никога не е яло. :) Това са дължи на няколко различни неща, най-важното от които е че новородените бебета имат нужда да бъдат почти постоянно в прегръдката на възрастен – това за тях означава сигурност, безопасност, утеха. Те не знаят, че са в безопасна стая с хубаво легло. За тях светът е всъщност Мама, а гърдата дава топлина, успокоение, ситост, сън.. Бебето ви може да има периоди в които да иска да суче много често почти през 10 – 15 минути и периоди, в които да спи малко повече. Обичайно вечер са по-неспокойни и в такава ситуация, най-работещото за повечето двойки майки и бебета е именно кърменето – реално колкото повече и по-често суче бебето, толкова по-добре за него, за майката и за лактацията.
  Надявам се информацията да ти полезна. Ако все още имаш някакви съмнения и притеснения, може да обмислиш варианта да си запишеш час за консултация. Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата при вас.

 44. Здравейте,
  синът ми е на почти 9 месеца, всичко с кърменето беше нормално, имаше периодични спадове в количеството на кърмата около цикъл, но с често кърмене всичко се оправяше за няколко дни. Захранен е от шестия месец, никога не е дохранван с адаптирано мляко,всичко върви нормално. Но за съжаление ми откриха астма преди седмица и започнах лечение с Пулмикорт и Монтелукаст Акорд, в същото време изкарах и тежка настинка и няколко дни вземах парацетамол и витамини за бременни. Лекуващия лекар провери лекарствата, съвместими са с кърмене, но проблема е, че кърмата ми рязко намаля. Вече 3 дни правя опити да се справя, но за сега нямам голям успех. Нямам желание да дохранвам с адаптирано мляко, а вечер и след обяд усещам, че на малкия не му достига. Според вас след колко дни опити е редно да се предам и да започна да дохранвам, колкото и да не ми се иска.
  Благодаря предварително!

 45. Здравей Дори,
  Поздравления за успешното кърмене. Съжалявам за здравословните проблеми, надявам се скоро вече да си по-добре.Случва в такива ситуации количеството на кърмата да намалее. Общото неразположение на организма по време на болест може да окаже такова влияние. За щастие, това в повечето случаи е временен ефект и обичайно с по-често кърмене и/или допълнително стимулиране на гърдите, количеството на кърмата се увеличава, колкото е нужно за бебето. На първо време може да се опиташ да се успокоиш, защото стреса и напрежението също оказват негативно влияние. Може да си правиш известно време лактогонен билков чай, да обмислиш варианта да вземаш бирена мая като хранителна добавка и разбира се много гушкане, сън по всяко възможно време и по-често кърмене. По твоя преценка можеш след всяко кърмене да доизцеждаш гърдите за не повече от десетина минути всяка, без да се интересуваш дали сега има кърма и колко има. Целта е стимулиране.
  Надявам се тези идеи да имат ефект и при вас. А ако все още имаш трудности, ще е нужно малко по-подробно да обсъдим организацията на кърмене и захранване. Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата при вас и ти желая скорошно възстановяване.
  Поздрави,
  Деси

 46. Здравейте,
  Благодаря за безценните съвети. Ето и равносметката- след 7 дни упорито кърмене на всеки час, пиене на чай от джинджифил с лактогенен чай(от българските), сън колкото е възможно, бира, лактацията се възстанови напълно. Оказа се, че освен горе изброените фактори, влияние е оказал и цикълът, който избърза. Така, че мили дами, следвайте съветите на Деси и не се отказвайте, колкото и да сте отчаяни! С упорство и силна мотивация, всичко се постига.
  Поздрави

 47. Поздравления Дори, браво на теб!!!
  Желая ти само хубави кърмачески мигове от тук насетне.
  И много благодаря за милите думи.

 48. Здравейте! От скоро гърдите ми са меки не така напрегнати както преди и се притеснявам дали имам достатъчно кърма. Как да разбера дали имам достатъчно кърма?Бебето ми е на 3 месеца и 10 дни. Благодаря предварително!

 49. Здравейте, Деси,
  благодарение на Вас и Вашите съвети успешно кърмя сина си почти 8 месеца :) Миналия месец, обаче, ми дойде цикъла и забелязах сериозен спад в количеството на кърмата. Четох, че ако приемам 1000мг калций и 500мг магнезий няма да се усеща разликата от детето. Бихте ли ме посъветвали дали да взема да пия такива хапчета, да ми препоръчате кои, и как се пият? Или някакъв друг начин как да се справя със ситуацията. Благодаря предварително :)
  Поздрави

 50. Здравей Стефани,
  Обичайно е гърдите да почувстват меки и спокойни в един момент. Това не е показателно, за това дали има или няма кърма. Вероятно количеството на кърмата се е регулирало спрямо нуждите на бебето. По принцип не трябва да се чака гърдите да се напълнят, за да сме спокойни за успеха на кърменето. Дали бихте споделили, какво е наддаването на вашето бебе за всеки месец до сега? Дали приема нещо освен кърма? Използва ли залъгалка? Как разбирате, кога да предложите кърмене?

 51. Здравей Екатерина,
  Благодаря ти за милите думи :) и поздравления за успешното кърмене. Пожелавам ви и за напред много позитивни кърмачески преживявания.
  Нормално е при цикъл да се усети спад в производството на кърма. Обичайно това е временно и предимно в началото. В последствие повечето бебета свикват и не се дразнят особено. Някои майки са забелязали, че бебетата им сучат много интензивно ден-два преди да се появи цикъла и после сучат на често и по-малко. Вкуса на кърмата също малко се променя. В следващите месеци, вероятно няма да се забелязва така силно. Действително с хранителни добавки, този ефект може да бъде намален. Има готови комбинации калций и магнезий, които са в това съотношение, в аптеката ще ти предложат варианти. Може да вземеш и да видиш как ще се отразят при теб. Естествено в тези дни е добре да намериш и малко време за себе си и да си почиваш повече по възможност.
  Успех :)

 52. Здравей Деси! Първият месец 1350 гр, вторият 1150 гр, третият 500 гр, пие чай и използва залъгалка.Предлагам кърмене когато започне да търси да яде или започне да мрънка или плаче. Как мога разбера дали е достатъчно кърмата?

 53. Здравей Стефани, благодаря за допълнителната информация. Изглежда през първия и втория месец бебето се е развивало чудесно. Ако през това време е било само на кърма, може да предположим, че то умее да суче добре, суче ефективно и общо взето двамата сте свършили чудесна работа. В третия месец наддаването е доста по-малко, в сравнение с първите два месеца, което може да е притеснително. По принцип повечето бебета забавят темпа на наддаване след 4-ти месеца и обикновено това се случва по-плавно. Чудесно е, че се опитваш да следваш знаците за глад на бебето. Винаги е добре да се предлага кърмене при първи признаци на глад. Може да видиш тук https://karmene.info/koga-da-hrania-bebeto/ Може да обмислиш варианта да намалиш употребата на залъгалката. Тя е нещо, което застава между теб и бебето и когато бебето суче залъгалка от една страна не получава мляко, а от друга страна, гърдите не получават адекватна стимулация. Също така, ако бебето суче често и без ограничения, не би следвало да има нужда от други течности, като вода и чай. Проблемът с тях, е че те запълват стомаха на бебето, но без да му носят калории и енергия и обикновено са за сметка на приетата на кърма. Така че вероятно с намаляването на употребата на залъгалката и на приетия чай, и се окуражи по-често кърмене, нещата ще се подобрят :)
  Надявам се информацията да ти е полезна. Ще се радвам да споделиш, как се развиват нещата при вас.

 54. Здравей Деси! Залъгалката я използваме повече когато заспиваме, а водата и чаят не пие в големи количества, забравих да кажа ,че бяхме болни една седмица през третия месец с температура и диария , ако това има някакво значение. С удоволствие ще споделя какво се случва!

 55. Здравей Стефани,
  Благодаря, че споделяш за прекараното заболяване. Това може да обясни спада на наддаването през този период. Надявам се вече всичко е наред. При това положение, може да си по-скоро спокойна за количеството мляко. Дори, когато бебетата ни са болни, кърмата остава най-добрата лечебна храна за тях и им помага да се възстановят по-бързо. При добре сучещо бебе, честото кърмене обикновено помага да се преодоляват подобни кризи или несигурност относно количеството кърма. Пожелавам ви успех, ще се радвам да споделиш как сте :)

 56. Здравей Деси! Вчера бяхме на консултация и този месец сме наддали 600гр и 3 см. Мисля че сме добре с кърменето явно се е дължало на прекараното боледуване. Поздрави

 57. Здравейте,в следствие на високо кръвно получих шум в ушите,изписаха ми гинко билоба и милгама.Бебето ми е на три весеца изцяло на кърма,тези лекарства съвместими ли са с кърменето?

 58. Чудесно Стефани, желая ви много приятни кърмачески емоции занапред :)

 59. Деси ми помогна много в труден за мен момент – точно бях родила, исках да кърмя и кърмата беше слязла… но не излизаше! Болки, подуване, цедене на ръка и т.н. – травмиращо начало. Деси ме посети вкъщи и ми даде техники нагледно, с които всичко се случваше далеч по-лесно и с по-малко болка. Дългосрочно не успях да кърмя, но поне зная, че с помощта на Деси направих каквото зависеше от мен. :)

 60. Здравейте, родих на 10.09 секцио и по медицински причини в болницата ми спряха кърмата с хапчета, които трябваше да ги пия 7 дни. Минаха 7те дена и спрях приема им, но след 5 дена отново ми тръгна кърма. Взех от същите хапчета( бромокриптин) и още 7 дена ги пих. Как да разбера дали съм успяла да спра кърмата? Стискайки гърдата излизат няколко тъмно жълти капчици и това е.. Гърдите са ми меки, нямам напрежение, но се притеснявам да не тръгне пак след няколко дни.Благодаря предварително

 61. Здравейте,
  Бебчето ми е на 20 дни,изцяло на кърма. Цедя се и я давам от шише,тъй като малкия много се изнервя, когато го сложа на гърда и започва да плаче докато не му дам шише. Проблемът ми е, че от началото имах доста кърма- на 6 часа цедях по около 300-350 мл и изведнъж за един ден рязко намаля. В момента цедя по около 120 мл на 6 часа. Каква може да е причината за това рязко намаляване на кърмата и има ли възможност пак да се увеличи?
  Благодаря предварително.

 62. Здравейте Ани, съжалявам, че е трябвало да преминете през това. Напоследък повечето лекари предписват друг вид хапчета за спиране на кърмата, които са с по-малко странични ефекти за майката. Спиране на кърмата може да стане и по естествени начини, които са винаги за предпочитане, освен ако някаква много тежка и спешна ситуация не налага спиране веднага. Ако към момента има само капки кърма, то това е по-скоро нормално. В гърдите винаги остава някакво малко количество кърма, което с времето се реабсорбира. Ако няма допълнително стимулиране, то и жлезата спира да произвежда. Разбира се, добре е да следите гърдите, да не би пак да започнат да се пълнят. Тогава е добре да се изцежда само до облекчение, не до край. По принцип след края на кърменето, месеци наред жената може да има капчици кърма и това се счита за нормално. Може би ако споделите малко повече за ситуацията си и какво е наложило спирането на кърмата, ще ви бъда и по-полезна с насоки. Можете да ми пишете и на мейл.

 63. Здравейте Анжела,
  Изглежда преминавате през труден период и сте объркана от случващото с количеството на млякото. Дали бихте споделили малко повече за организацията на изцеждане/кърмене – колко често сте цедили в началото, как сте изцеждали – до край или до облекчение, с помпа или на ръка. Дали приемате някакви медикаменти или билки?

  Причините бебето да се изнервя на гърда може да са различни и не съм сигурна, че през и-нет ще мога да ви бъда много полезна за това. Все пак може да обърнете внимание на тази статия https://karmene.info/breast-refusal/ и ако искате да я обсъдим след това.

 64. Здравейте,
  И в началото и към момента се цедя на 6 часа. Цедя се до край с ел.помпа. От както ми намаля кърмата пия чай за кърмачки на Хип. Други медикаменти не приемам.
  Разгледах статията. Според мен малкия свикна на шише в родилния дом, тъй като повече от 24 часа не беше при мен от началото и беше захранен с шише. В болницата с помоща на акушерките се опитахме да го накараме да засуче но резултата беше всеки път един и същ.

 65. Здравей Анжела, шест часа понякога са твърде много време за гърдите без стимулация. Това обикновено води до по-бързо падане на нивата на пролактин и поради и по-рядката стимулация се забавя и производството на мляко. Ето защо може да обмислите варианта да изцеждате гърдите на всеки два или най-много три часа. Добре е да се изцеждат и двете гърди. Ако останете на изключително изцеждане, т.е. да храните бебето само с изцедена кърма, в последствие ще намерите удобен и работещ начин на изцеждане, така че да поддържате оптимално количество кърма. Обичайно едно добре сучещо бебе стимулира адекватно гърдите и не се налага ние да се намесваме, особено след първите няколко седмици и особено, ако се кърми на поискване. Т.е. бебето е двигателят на процеса(в началото първо са хормоните, а после бебето). Когато обаче бебето не суче, майката е тази, която трябва да играе ролята на двигател и според това колко ефективно и често изцежда гърдите, зависи и колко кърма ще произвежда.
  Относно засукването на бебето – винаги е добре да се опитва да се кърми. Не се знае в кой момент може да се получи. Може да се опиташ да следиш първите признаци на глад на бебето, а именно когато започва да върти главичка, да се облизва и най-късно докато замрънка. Когато бебетата са по-спокойни, а не твърде гладни са по-склонни да засучат гърдата. Друга идея е да практикувате гушкане и/или кърмене кожа до кожа(кенгуру грижа).
  Надявам се информацията да ти е полезна. Ако имаш въпроси, аз съм насреща :)

 66. Здравейте! Кърмя вече 7 месеца и досега не съм имала някакви сериозни проблеми с това. От няколко дни обаче се появиха болки в зърната, които се засилват. Помислих, че може да е млечница (случвало се е два пъти досега), но този път при бебето няма никакви симптоми, устата му е чиста, няма бели налепи. От 10 дни то е на антибиотик. Имате ли идея какво може да се е случило? Не са препълнеми, нямам бучки, но болката не минава.

 67. Здравей Ани, съжалявам за преживяванията ви. Когато до сега се е случвало бебето да има мелчница, дали сте се лекували заедно или само бебето? Можете ли да опишете горе долу как изглеждат зърната и кога усещате болката – дали е по време на кърмене или по-скоро между кърменията?
  Тъй като бебето се лекува с антибиотик, съвсем не е изключено отново да имате млечница или вие да правите алергична реакция от самия антибиотик(бебето навярно го приема през устата и е възможно да остават части от лекарството там, когато след това засуква гърдата). Ако е така, може да му давате няколко глътки вода, за да я изплакне преди да засуче гърдата. Може, ако искате да ми изпратите снимка на зърната по e-mail.

 68. Здравейте,
  Кърмя бебето ми, което е на 5 месеца.Наложи се да направя скенер на коремни органи с контрастно вещество.Въпросът ми е колко време след скенера, мога да възобновя отново кърменето?

 69. Здравейте Ани,
  Знаете ли какво е контрастното вещество?

 70. Знам само в най общи линии,че съдържаниета на контраста е йодно, притесняваме не само самия контраст, но и облъчването от скенера.
  Благодаря ви предварително за каментара!

 71. Здравейте Ани, да не би да е йод 131? На какво ви правиха скенер? Самият скенер не е проблем, проблем е контрастното вещество. Може би е добра идея да се обадите на лекуващия лекар и да го попитате, за да ви даде точна информация. Той знае ли, че кърмите? Така ще мога да го проверя в справочниците, които имам. Може да ми се обадите и по телефона.

 72. Здравейте,
  към момента немога да потвърдя, че е точно йод 131.Как се процедира с кърменето ако е това/приемам го като най-тежкият вариант/?Лекуващия ми лекар, знае че кърмя.Според него 24 часа са достатъчни за възстановяване на кърменето, но аз не съм спокойна и затова се обръщам към вас.
  Благодаря за отделеното време.

 73. Без да знаем с точност, какво е веществото само гадаем и хипотезираме. Силно се надявам да не е йод 131, тъй като с това контрастно вещество кърменето е абсолютно противопоказно за поне 3 месеца, като през това време се и излъчва и известна доза радиация от организма на майката(не само през кърмата). За да се предпази млечната жлеза от негативни бъдещи последици, кърменето следва да бъде напълно прекратено, преди да се прави такова изследване. Все пак лекарите трябва да са запознати с това и да не правят такова изследване на кърмеща жена, но се е случвало за нещастие.:( По-често се използва веществото гадолиний, като то също има различни варианти в зависимост от степента си на риск. За някои от тях може да не е нужно да се спира кърменето за 24 часа, но за други е необходимо. Тъй като за момента не знаем със сигурност кое е веществото, може да е по-добре да се изчака този период да отмине и да се довериш на лекаря си, че след 24 часа ще можеш да продължиш да кърмиш. Повече за гадолиния може да видиш тук https://www.bda.bg/bg/?option=com_content&view=article&id=332%3A2011-01-28-07- Това са контрастните вещества, които аз знам.
  За да запазиш лактацията адекватна през този период, би било добре да изцеждаш гърдите толкова пъти за денонощие, колкото би се хранило бебето. Изцеждането е до край(докато тече или капе, тъй като край по принцип няма). Надявам се информацията да ти е полезна. Стискам палци всичко да е наред и скоро да можете отново да се кърмите с бебчо :)

 74. Здравейте Деси!
  Благодаря ви много за информацията, всяка една написана от вас дума е от голямо значение за майка, която е разтревожена.
  Стана ясно, че контрастното вещество е “Йомерон”, ако имате някаква по специфична информация за него, ще ми бъде полезно да я разбера.

 75. Здравей Ани, в листовката на български пише, че кърменето не е необходимо да се преустановява. Фармацефтичните компании са много рядко така категорични, когато става въпрос за кърмещи майки и за да го напишат, значи по всяка вероятност е точно така. Това е и най-сигурната информация до която можах да стигна, тъй като в справочниците, които аз ползвам не намерих това вещество с точно същото название. Все пак аз съм ти подготвила мейл с допълнителна информация, която може да ти е полезна. Така че виж си в пощата.
  Поздрави!

 76. Здравейте малката не иска да суче и се дърпа а от шише иска и цял следобед така но кърмата намаля какво да правя

 77. Здравейте,Деси!
  Имам момиченце на 1г. И 6м.,което кърмя за заспиване на обяд и вечер и по колкото още пъти през деня и нощта.Днес се наложи да посетя спешен кабинет,заради световъртеж.Предписаха ми Талкан/на основата на Гинко Билоба/ и Дехидратинин.Интересува ме първото дали е съвместимо с кърменето,защото не мога да намеря точна информация?
  Поздрави и Светли Рождествени празници!

 78. Здравей Ирина, съжалявам за късния отговор, но не бях В София и за това чак сега виждам съобщението ти. При по-големи дечица, особено над година, приеманите от майката лекарства имат значително по-малко действие, най-малкото защото не са изключително на кърма. Освен това и са доста по-способни да метаболизират лекарства.
  Относно Дехидратин (https://apteka.framar.bg/05000213/%D0%B4%D0%B5%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B5%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-25-%D0%BC%D0%B3-20-actavis) информацията от http://www.e-lactancia.orghttp://www.e-lactancia.org/breastfeeding/hydrochlorothiazide/product/ е, че е съвместим с кърменето, особено ако е след първите седмици и месеци. За другото лекарство не намирам информация изобщо какво е и каква му е активната съставка. Ако можеш прати ми линк от фрамар или друга аптека, за да го яидя или го снимай. Иначе за Гинко Билоба – информацията е доста оскъдна и непотвърдена. Ето какво намерих:
  Според http://e-lactancia.org/producto/730 – международно признат справочник разработен от испански лекари.
  Надявам се информацията да ти е полезна.
  Весели празници!

 79. Здравей Деси, разбирам, че си притеснена от нежеланието на бебето да суче от гърда. За това може да има различни причини и колкото по-рано се установят и коригират, толкова по-благоприятен е изхода. Ако бебето е под 6 седмици, вероятно ще ви бъда по-полезна, ако се направи домашно посещение, на което да обсъдим всички въпроси, които може да ви тревожат в момента, както и позата, засукването, количеството на млякото и друго. Повече за домашното посещение може да научиш от тук https://karmene.info/consultation-wth-me/
  Весели празници!

 80. Здравейте, Деси!
  Бебето ми е на три месеца и половина. От около месец много плаче, когато го кърмя. Имам достатъчно кърма, тъй като понякога между кърменията се изцеждам и виждам количеството, което излиза. Освен това пробвах няколко пъти да го претегля и виждам, че яде достатъчно, въпреки плача. Наддава нормално, дори доколкото съм запозната е над нормата като тегло и ръст. Все пак не плаче на всяко кърмене. Сутрин винаги яде спокойно. Проблемът идва при следобедното и вечерното хранене. Има силни колики, възможно ли е заради това да плаче толкова много? При хранене от шише обаче няма никакъв проблем. Нужна ли е допълнителна консултация или бихте могли да ми дадете насоки тук? Благодаря предварително!

 81. Здравей Любомира, наистина е много стресиращо, когато бебето плаче по време на хранене, а ние не знаем каква е причината. Ако наддаването е добро и ако поне през половината ден бебето е спокойно, то изглежда че проблема не е в самото сукане. Обичайно е предимно привечер, бебетата да стават неспокойни и искат да сучат по-често да сучат. Възможно е и проблема да идва от колики. Дали сте опитвали различна поза? Възможно ли е да се сърди, защото притокът на мляко не е така силен както преди обед? Ако е това, може да опитате да правите компресия на гърда https://karmene.info/kompresia-na-gurda/. Друга идея да кърмите на по-затъмнено помещение и/или да пуснете бял шум. Това обикновено им действа успокояващо. Когато бебето е неспокойно, много добре действа контакта кожа до кожа и след това кърмене или кърмене в контакт кожа до кожа.
  А какво е наддаването по месеци до сега? Колко кърмения имате за денонощие? Бебето използва ли залъгалка и приема ли нещо друго освен кърма?

 82. Здравейте, Деси! Кърмя успешно вече 7 месеца моя бебок, но имам проблем с имунитета. Когато малчо беше на 5 месеца ми дойде и цикалът, след 10 дена получих ужасни гъбички във влагалището. Помислих си, че е реакция от тампоните, но гинекологът ми ми каза, че е в следствие на отслабен имунитет от кърменето. Посъветва ме да спра да кърмя, но аз съм категорична че няма да спра! Изписаха ми 2 вагинални глобулки и се оправих за няколко дни. Месец по – късно случката се повтори. Няколко дни след цикъл отново се появиха гъбичките и ужасните сърбежи. Друг гинеколог ми каза, че е нормално когато кърмя да е така и да свиквам. Въпроса ми е какво мога да предприема в този случай? Как да си подсиля имунитета, така че да не спирам с кърменето? Благодаря!

 83. Здравейте, Деси!
  Към момента бебето е 6кг300, 65см, 3м и половина. Наддава доста добре всеки месец. Не приема нищо друго, освен кърма. Понякога му давам залъгалка, така заспива. Да, има колики все още. Спасението ми е бял шум, всичко, което сте написала, е изпробвано вече. Гърдите ми текат доста, дори понякога повече, смятам, че ако пробвам с компрес, струята ще стане още по-силна. Това, което изпробвам от вчера, е по-кратко кърмене и мисля, че има ефект. Но не е минало много време, за да съм сигурна. Относно позите за кърмене, това ми е голям проблем, защото ми е изключително неудобно в друга поза, но съм пробвала и легнала, както и с възглавница, но имам чувството, че и на детето му е неудобно, защото плача се увеличава. Ще изпробвам тези дни как е поведението му като се храни по-кратко. Възможно ли е да е преяждал? Ще се свържа с Вас по телефона, ако проблемът продължава. Много благодаря за отделеното време!

 84. Здравей Андреана,
  Поздравления за успешното кърмене, пожелавам ви да имате много хубави кърмачески емоции в бъдеще.
  Макар че по време на кърмене жената изразходва доста енергия на организма си, то това не е само по себе си причина за отслабване на имунитета. Кърменето е естествения начин, по който се хранят бебетата и това се е случвало милиони години преди ние днес да кърмим своите си деца. Няма как еволюционно кърменето да причина за слаб имунитет, т.е. със или без кърмене гъбичките биха се появили при съответните условия на средата и няма да изчезнат със спирането на кърмата. За целта е нужно да се проведе качествено лечение и евентуално подобряване на микрофлората с подходящи пробиотици. Често причина за гъбичките е лечението с антибиотици, може да се е случило и по време на престоя в болницата. Ако лечението не е било много ефективно, те се повяват след цикъл пак. Обичайно лечението на тези проблеми е съвместимо с кърменето, но за всяко лекарство трябва да се провери отделно.
  Разбира се, може да обмислите вземането на витамини за кърмещи жени или да потърсите друго фармацевтично или фармацевтично укрепване на имунитета.
  Надявам се скоро да намериш решение и да си по-здрава занапред.

 85. Здравейте, Деси! Имам бебе на десет дена, но кърмата не достига забелязах, че с помпа изцеждам общо по 40 мл. от двете гърди и то предимно сутрин. Въпросът ми е нормално ли е да не се увеличава количеството кърма и след като са минали вече десет дена от раждането дали може да се направи нещо за да да тръгне повече? Отделно не усещам абсолютно никакво напрежение в гърдите и това дали е нормално? Ще съм много благодарна за отговора!

 86. Здравей Поли, честито бебенце, да ви е живо и здраво. Не винаги се усеща напрежение в гърдите и не винаги това е проблем. Кое те навежда на мисълта, че кърмата ти не достига? Колко кърмения имате за денонощие? Ако дохранваш, колко често се случва и с какво количество? Какви мерки за увеличаване на кърмата си опитала до сега?
  Какво е рожденото тегло, най-ниското измерено тегло и какво се сега, ако сте мерили бебето след изписването?

 87. Здравейте! Бебето ми е на 2м.и половина.Още откакто направи 1м. го дохранвам с АМ,защото заспиваше на гърдата постоянно,плачеше доста и помислих,че е още гладен. Всяко хранене продължаваше от 1 час до 2ч и половина :( Беше много трудно,защото зърната ми не се оформят хубаво,за да ги захапе. Ареолите са доста големи…принудих се да си купя силиконови зърна,но без да знам,че има различни размери,съм взела L :( Той въпреки всичко успяваше да суче,но много бавно.Накрая все по рядко изпомпвах мляко и съответно млякото спря. Четох много за релактация и много ми се иска да опитам отново. Почти месец откакто спрях да изпомпвам. Бихте ли ми дали съвет! Как да постъпя? Как това ще се отрази на тялото ми? Има ли вероятност бебчо да не иска млякото? След колко време е годно за пиене,ако тръгне отново?
  Благодаря Ви предварително!
  С уважение,Лидия

 88. Здравейте. Синът ми е на 18 дни и от изписването е наддал с 370 грама. Моят проблем е свързан с болезнени и разранени зърна. Всеки път, когато го кърмя, болката е много голяма и дори когато приключи с храненото не мога да се отпусна и да почина за малко, защото мисля за болката от следващото кърмене. Дори и в покой изпитвам пареща болка. Използвам ланолин, но не усещам особено подобрение.
  Храненето става в поза люлка като е изцяло обърнат към мен и следя засмукването да включва голяма част от ореола.
  Моля за съвет как да се справя с проблема.
  Благодаря предварително.
  Поздрави, Велислава

 89. Здравей Велисалва, болезнените зърна са много неприятен проблем. Хубаво е, че следиш за добро засукване и бебето да е изцяло обърнато към теб. Добре е да се изключи и вероятността състоянието ти да се дължи на млечница. Може би педиатъра на бебето може да прецени по това как изглежда зърната и как изглежда устата на бебето. Ако има и рани, вероятно нещо в сукането на бебето не е наред. Това обаче, трябва да се види на място, тъй като през и-нет е трудно да се обхване ситуацията в цялост. Може да видиш тук https://karmene.info/consultation-wth-me/

  Междувременно виж и тази статия http://кърменето.ею/breastfeeding-positions/. Доста майки споделят добри отзиви за https://apteka.framar.bg/30003177/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81-12

 90. Здравей Лидия, имали сте трудно начало с кърменето и изглежда си опитала доста неща. Успешното кърмене не само въпрос на желание от страна на майката. Понякога има ситуации, в които навременната и адекватна подкрепа за кърмене е ключова. Причините за недостига на кърма може да са различни – от неефективно сукане на бебето до недостатъчност на жлезистата тъкан. Във всички случаи, дори кърмата да е малко, тя има принос за бъдещото здраве на детето. А твоето бебе е получавало кърма поне 2 месеца и това е чудесно. Сега се чудиш дали би могла да релактираш и какви биха били последиците за теб и бебето. На първо място релактацията е възможна. Не знаем предварително до колко и в каква степен ще се получи, докато не се опита. Тялото е способно на това. Историята познава много случаи, когато по-възрастни жени са релактирали, за да кърмят осиротели внучета. И към момента в някои държави, жени, които не са раждали индуцират лактация, за да кърмят осиновени бебета. По-вероятно е бебето да иска млякото, от колкото да не го иска :) Млякото годно за пиене веднага.
  Междувременно може да опиташ да храниш бебето със система за дохранване на гърда https://karmene.info/alternatives-bottles/

 91. Благодаря ви за отговора!Веднага,след като ви писах,започнах с ръчната помпа. Купих си дори електрическа Имам огромно желание да възстановя млякото, до колкото е възможно. Но за жалост само капки тръгват и то от едната гърда. Другата почти не пуска нищо. Не се увеличава количеството. Но няма да се отказвам. Дали е добре да продължа само от едната гърда? Или трябва да се помпят и двете?
  Благодаря Ви предварително! Поздрави

 92. Здравей Лидия, в началото ще са само капки. За това може да цедиш докато виждаш, че капят. По-добре може да е по-често през деня, от колкото по-дълго. Общо взето по 3-5 минути на гърда. Може да продължиш и само с едната гърда, но стимулацията на двете може да е по-ефективна. Също може да е по-добре, ако сега цедиш на ръка, тъй като количествата са малки или да комбинираш с помпа и на ръка. Може да обмислиш и вземането на хранителни добавки, подпомагащи лактацията. Справяш се чудесно. Ще се радвам да споделяш как вървят нещата :)

 93. Здравейте отново. Да,само ръчната помпа използвам за сега.Надявам се да тръгне повече мляко. Много се притеснявам да не се получи мастит,ако се задържа мляко в гърдата,която не пуска.Има ли такава опасност? Как да предотвратя това?
  Благодаря ви!

 94. Здравейте,мои близки имат бебе на 4 месеца и се храни само с кърма.
  От около 2 месеца бебето се храни през един час само от едната гърда на майката
  и общо взето е винаги на гърдата и в ръцете защото плаче и не може и да спи повече от един час.
  От няколко дни се опитват да му дават адаптирано мляко но в момента когато усети биберона не иска да яде и започва да плаче.Сменят разни видове биберони и не могат да се справят.Давали са и кърмата с биберон и нея не иска по този начин.
  Моля за някаква информация как да го нахранят с биберон.
  Благодаря предварително.
  Поздрави!

 95. Здравей Лидия, изпратих ти малко информация на мейла. Ще се радвам да си пием там :)

 96. Здравей Тони, чудесно е че искаш да помогнеш на своите приятели. Може би за тях ще е полезно да поговорят и с консултант по кърмене, за да се обсъди каква е причината за поведението на бебето и дали не може да се направи нещо в посока запазване на кърменето, ако те желаят това разбира се. Иначе могат да вземат идеи от тази статия https://lllbg.org/2013/07/priuchavane-shishe/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code