Консултации

Yellow Paper phone mailИндивидуална консултация по кърмене със Сертифициран консултант по кърмене и лактация (IBCLC) и майка с личен опит с кърменето.
За запазване на час, позвънете на посочения по-горе телефон или използвайте следния линк:
Запази час за консултация
QR Code for Scheduling App

Домашно посещение

Това е консултация за кърмене, индивидуална и съобразена с Вас и Вашето бебе. Обичайно се провежда във вашия дом, но може да бъде и на друго удобно за двете страни място. Особено подходящо за бебета под 6 седмици.

Обичайно, домашното посещение е в рамките е около 90 минути. Включва проследяване по телефон, както и изпращане по електронната поща на резюме от срещата и допълнителни материали в рамките на 3 работни. Цена:

 • 80 лева;

Правя домашни посещения само при условие, че нито вие, нито аз имаме симптоми на заболяване. Ако държите на домашно посещение следва да сте наясно с евентуалните рискове от заразяване с Covid 19 . При желание от Ваша страна, ще нося маска. Преди да започнем каквото и да е с бебето, ще ви попитам къде мога да измия добре ръцете си.

Повече за организацията на консултацията прочетете в Домашно посещение

Online Консултация за кърмене

Благодарение на Пандемията стана ясно, че това е напълно възможно и също толкова ефективно, колкото и консултацията на живо!

portrait-of-baby-boy-playing-on-laptop Повече от 90% от проблемите с кърменето могат да се разрешат спокойно с такава консултация. Предимството за вас е, че консултацията може да се случи в много кратък срок, никой не Ви влиза в дома, а вие се научавате да се справяте и когато мен ме няма.

Продължителността на консултацията е в рамките на 60 до 90 минути. Включва проследяване по телефон/viber или друг начин, както и изпращане по електронната поща на резюме от срещата и допълнителни материали в рамките на 3 работни. Включва и допълваща среща, пак по viber в рамките на 30 минути, в случай, че има нужда от такава (обичайно, ако е останало нещо, което не сме успели да свършим или изясним до край). Допълващата среща е в рамките на 3 дни след първата среща.

Може да Ви е нужен помощник, който да държи камерата и когото аз да насочвам, за да мога да видя всичко, което е важно за кърменето и за да можете Вие единствено да се занимавате с бебето и себе си.

Цена: 60 лева
Допълваща среща – при нужда – до 30 мин.

Моля, прочетете повече за организацията на консултацията прочетете в Online консултация за кърмене

Домашно посещение след online консултация

Макар и рядко, online консултацията не е достатъчна за вас или по моя преценка Ви предлагам да се видим на живо. Тъй като голяма част от нещата вече сме ги изговорили и опитали, тази консултация е по-кратка. Тази консултация е възможна в рамките на две седмици след online консултацията

Цена: 30 лв./час

Online Консултация преди раждане.

Photo via VisualHunt;Предварителната информация и подготовка е помогнала на много майки да кърмят успешно своите деца.

Продължителността на консултацията е в рамките на 90 минути. Включва изпращане по електронната поща на резюме от срещата и допълнителни материали в рамките на 3 работни.

Цена:
60 лева – online консултация
80 лева  – лична среща. Може да се организира в тесен кръг заедно с ваши приятелки

Повече за организацията на консултацията прочетете в Online консултация преди раждане

Разговор по телефона

Разговор по телефона повече от 15 минути.
Понякога има въпроси, за които не е нужно да се виждаме лично или online. Или пък вие сте преценили, че искате да говорим само по телефона. Тъй като някои ситуации изискват повече време да се обсъдят или да се проверят неща в справочници, вече разговори по-дълги от 15 минути ще се заплащат.

Цена: 30 лв.

Моля, имайте предвид, че възможностите ми по телефона са ограничени и въпреки богатия ми опит на горещия телефона на Ла Лече Лига и като IBCLC, аз не виждам вашето бебе или позата в която кърмите и разчитам изцяло на Вашите подробни и точни обяснения. Ето защо тази консултация е по-подходяща за бебета над 3 месеца.

Повторна консултация.

Ако бихте искали да обсъдим промените, които са настъпили след първото посещение, тази консултация е за вас.

Цена:

 • 30 лева/час за Online или домашно посещение
 • Извън Околовръстен път на София или крайни квартали на София – 50 лв. ;;

Тази консултация е възможна в рамките на 2 седмици от първоначалната.

Какво още:

 • Кърмене на недоносено бебе;
 • Поза, засукване, разранени зърна;
 • Недостатъчно наддаване;
 • Недостиг на кърма и дохранване;
 • Релактация –  възстановяване на спряна кърма;
 • Кърмене на бебе със здравословни проблеми – кърмене на бебе със цепната устна или небце; кърмене на бебе със вродено сърдечно заболяване, синдром на “Даун” или друго;

Безплатна консултация

Безплатните консултации са за по-общи въпроси в рамките на 15 минути по телефон или като използвате формата за коментари в блога, касаещи предимно бебета над 3 месеца.

Може да обърнете внимание на статията Кога и защо да потърсим консултант по кърмене

Моля обърнете внимание на Задължителна информация за правата на лицата по защита на личните им данни

114 comments

 1. Здравейте, Деси. Моето бебче е на 2 месеца и 1 седмица, роден със секцио. Изцяло е на кърма, ползваме силконови протектори, още при първото ми бебче се наложи след препоръка от консултант, зарсди вдлъбнати зърна, но и нея я кърмих успешно близо година.
  Проблемът ми е следния – на вечерното хранене не ми достига кърма. Бебчо яде на три часа, с една по-голяма пауза вечер от 21 до 3 часа. Всички останали кърмения са наред, яде си по около 120 гр (тегля го на кантар), само на вечерното суче по около 90 гр и после трябва да чака по 30-40 мин да дойде кърма (Усещам като слиза в гърдите ми). През това време напоследък се ядосва, засуква много здраво, като мр боли така, или пък плаче. Не мога да разбера защо точно на това хранене нямам достатъчно кърма?
  Само да добавя, че наддава по над 1 кг на месец и че след всяко хранене се цедя, зарсди силиконовия протектор (отново по съвет на консултант по кърмене). На всяко хранене яде по само от едната гърда, като ги редувам, така че гърдата в 21 часа е веднъж лявата, веднъж дясната.
  Ще съм благодарна за съвет.

 2. Здравей Силвия,
  Случва се при доста бебета вечер да са неспокойни, особено първите седмици или месеци. Понякога са просто емоционално превъзбудени, друг може наистина да не им достига кърмата. Някои майки споделят за такъв опит. Ако и ти мислиш, че не достига кърмата именно тогава, може да започнеш да кърмиш бебето по-често, особено ако се кърми от една гърда на хранене. При това положение всяка гърда се стимулира на 6 часа. Понякога това се оказва твърде голяма пауза и може да доведе до забавяне на лактацията. Много добре правиш, че изцеждаш гърдите. Наистина при употреба на протектор това може да е много необходимо. Може да опиташ вечер да изцеждаш и двете гърди или да предлагаш на бебето да суче и от двете, ако едната не му стига. Иначе, имате чудесно наддаване – изглежда се справяте много добре и много навреме търсиш доълнителна информация, за да избегенш евентуални бъдещи трудности.
  Надявам се информацията да ти е полезна. Ако имаш и други въпроси, не се притеснявай пишеш.
  Поздрави 🙂

 3. Здравей, Деси,
  Изключително много ти благодаря за съветите. Благодарение на теб, всяка вечер (понякога и следобяд) бебчо яде и от двете гърди и така е доволен и сит и то хапва за доста по-кратко време.
  Още веднъж – благодаря!

 4. Здравейте, дъщеря ми вчера направи 5месеца от около две седмици започна да яде на няма и час и през деня и през нощта. Какъв съвет бихте ми дали на 02.06 сме на консултация и ще видим как е със наддаването. Преди ядеше само от едната гърда сега вече и от двете. Възможно ли е да не й стига?

 5. Здравей Иванела,
  По принцип е добре да се предлага на бебето да суче толкова често, колкото желае. Понякога се случва да има такива периоди при бебетата. Друг път може да е признак, че при майката се очаква скоро цикъл, т.е. бебето се държи и изглежд атака сякаш кърмата изобщо не му стига… Ако се окаже цикъл, то това поведение е временно и не е проблем.
  Ако искаш може да споделиш какво е наддаването по месеци до сега. Дали приема неща друго освен кърма?

 6. Здравейте! Бих искала да помоля за помощ? Имам бебче на 40 дена. До преди 4-5 дни нямахме проблеми с кърменето , но тъй като имаме колики започнах да му давам капки , които разтварям в малко количество кърма и му давам да я изпие от шише след това и почваме пак да сучем от гърдата , но проблема , е че вече не иска гърдата ми. Започва да плаче , да рита с крачетата. Незнам какво да правя, как да го върна на гърдата? Моля за помощ! Благодаря Ви!

 7. Здравейте!На скоро имах болка в гърдатаби към ръката!Майка ми ме погледна ,но не напипа топче.На другата сутрин при кърмене усетих топче близо до подмишницата.Отидох на хирург-онколог каза ,че е много малко и не може да каже какво е (6мм) ,но за да е млечна киста ен трябвало да е болезнено..започнах антибиотик отидох след 2 дена(защото ми предстоеше пътуване в Украйна)и отново беше 6мм каза след 2 седмици да отида пак някъде да ме погледнат дали расте..От няколко дни бебока ми е неспокоен ..буди се често и едвам издържа да не яде 2.30ч(на 2 месеца е)храня го със силиконови протектори защото още в началото ме разрани ,имах кървави съсипвания на зърното,но сега имам чувство,че с протектора не се храни добре..пробвах без първо беше бутане,но засука и много добре чувах как гълта ..но отново зърната започнаха ужасни болки..и на гърдата ,която имах 6мм топче сега имам още 2 по-близо до зърното..пих лецитин хранех го първо от тази гърда и изчезнаха след 2-3 хранения,но днес отново ги имами като бучка и ми е болезнено..доктори ми казват да цедя до край..с помпата нищо не излиза ,а на ръка като минавам през бучката ми е болезнено..какво да направя За да се оправи гърдата

 8. Здравейте Димитрина, съжалявам за късния отговор – бяхме болни в къщи и нямах много сили 🙁 Вероятно ситуацията при вас се е променила, но все пак. Разбирам, че бебето има колики и това вероятно е причина за отказ от гърда. Дали можете да свържете коликите с началото на даване на капките за тях. Ако е пробиотик – при някои бебета именно той провокира повече и по-силни колики от колкото всъщност да ги премахва. Ако са капките Лактаза, те по-скоро помагат. Ако бебето използва залъгалка е добре да се махне поне временно, за да не се получава допълнително объркване. При отказ от гърда помага кърмене в по-затъмнено помещение, бял шум, кърмене и носене. Ако проблемът с коликите продължава, можете да опитате с Боуен терапия за бебета. Доста майки са доволни от ефекта. Можете също да прегледате и тази статия Причини за отказ от гърда и Как да върна бебето на гърда

 9. Здравей Милена, съжалявам за късния отговор – бяхме болни в къщи и нямах възможност да пиша. Това, което описваш прилича на галактоцеле – то се усеща като топче или грахче и е подвижно. Това е преразтеглен млечен канал пълен с мляко, който може да създава или да не създава проблеми. Може би доктора това е имал предвид. Може и да обикновено задържане на мляко. Когато се случи задържане на мляко (запушен канал, бучка) обикновено начина за справяне е често и ефективно изцеждане и по-често кърмене. Добре е бебето да суче на поискване и ако това не е достатъчно често, т.е. гърдите се напрягат, да се следят за напрежение и при необходимост да се цедят. Минало е време, от както ти си писала и към момента ситуацията може да е различна. Ако си от София, бих те насърчила да си запишеш час при д-р Василев от 1 АГ. Той има опит с кърмещи жени.

 10. Здравейте! В момента съм бременна във втори месец, а все още кърмя първото си дете, което е на година и три месеца. Всичките ми роднини ме убеждават, че вече трябва да го отбия, защото е опасно за него. Лекарят , който следи бременноста ми, както и личната лекарка, казаха че няма проблем да продължа с кърменето. За сега не е установено да имам рискова бременност. От друга страна личната лекарка на родителите ми също твърди, че е опасно за детето, което кърмя.

  Ако бременноста ми протича без усложнения, а и ако детето ми все още желае да го кърмя, а за сега е така, имам намерение да продължа още 3-4 месеца, като махам постепенно отделните кърмения- в момента са сутрин, вечер и нощно, ако се събуди.

  Въпросът ми е: кърменето по време на бременност носи ли риск за детето, което кърмя ?

  Предварително Ви благодаря!

 11. Здравей Катрин и честита нова бременност. Бременността не е пречка за кърменето и в общия случай не е основание за отбиване, особено за кърменото дете. Ако има някаква опасност, тя би била за самата бременност, а не за кърменото бебе. Кърмата ти е напълно безопасна и все така полезна за детенцето, което суче. А щом и лекарят, който следи бременността е потвърдил че няма проблем, значи за сега всичко би следвало да е наред.
  Когато бременна майка кърми, това което обикновено започва да се случва, е че поради хормоните бременността количеството на кърмата намалява, а зърната могат да станат по-чувствителни. Твоят организъм ще се погрижи първо за това да осигури енергия и хранителни вещества първо за нероденото бебе и за теб и чак след това за кърмещото се. Така че ако ти произвеждаш кърма, чувстваш добре, бременността е без проблеми, то няма причина да отбиваш детенцето. Така или иначе е възможно то само да се откаже по някое време, заради намалялото количество кърма и заради по-различен вкус. Това може да се случи, може и да не се случи – при всяка двойка майка и бебе е различно. По някое време може да почувстваш, че кърменето ти е неприятно. Това също е нормално и се случва на много майки в твоята ситуация. Това отново е заради самата бременност. Ако стигнеш до такъв момент, не се притеснявай пак да ми пишеш и да обсъдим какво може да се направи.
  Надявам се информацията да ти е била полезна.

 12. Здравей, Деси,

  Имам момченце на 1г. и почти един месец, пристрастено кърмаче.
  Захранен е с всичко, но от месец много намали количеството храна, която приема и приема много трудно течности.
  Мнението на няколко педиатри е, че трябва да го отбия възможно най-скоро, за да се нормализират тези неща, в момента той разчита, че ще си получи млякото.
  Кърмя го само вечер и по няколко пъти през нощта като се събуди, както и рано сутринта. Видимо много се успокоява от кърменето.
  Още от малък няма интерес към водата, пробвали сме и май, подсладена, без резултат. Когато беше на 4 месеца отказа да пие от биберон. Сега през деня обикалям с лъжица и му давам, колкото да пийте нещо. Пробвали сме и всякакви чаши с накрайници, сламки, ползва ги колкото да си чеше зъбите.
  Преди му беше интересно да отпива от чашка по някоя глътка, то вече веднага бута чашата.

  Много ще съм благодарна за съвет за отбиване и най-вече за приучаване на пиене на вода, ако сте имали подобни случаи.

 13. Здравей Кристина, съжалявам за късния отговор 🙁
  Изглежда си притеснена,заради отказа на малкото си момченце да се храни с твърди храни. От това което описваш разбирам, че захранването е минало добре, но от скоро сякаш няма апетит. Липса на апетит не е характерна за малките деца, независимо дали се кърмят или не. Добре е да се види каква е причината за отказа да се хранят. Може да се пуснат едни изследвания, да се провери как е хемоглобина, желязото и друго по преценка на педиатъра. Понякога ниски нива на желязо водят до липса на апетит. В този смисъл отбиването надали ще реши проблема, а ще лиши детето от ценна кърма, която е хранителна и съдържа всички важни хранителни елементи. Обикновено кърмачетата могат да сучат и по много повече на денонощие, включително и по-големи и едновременно с това да се хранят редовно с твърди храни заедно със семейството.
  По отношение на пиенето на вода – може по време на всяко хранене с твърди храни да оставяш пред него малка чашка с вода. Добре е храненето да се случва заедно с други членове на семейството или през деня заедно с теб, по възможност на вашата маса. Бебетата и малките деца са имитатори – те имат нужда да наблюдават почти непрекъснато какво правят възрастните – така се учат. Може да опиташ да направиш пиенето на вода като игра, като и ти си вземеш твоя чаша.
  Ако все пак искаш да отбиеш, може да видиш за идеи в тази статия : Отбиването като танц за двама
  Надявам си информацията да ти е полезна и скоро всичко да е наред 🙂
  Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *