За мен

                                                                  “Не знам на къде съм тръгнал, но това е моят път” Карл Сейган

фотограф – Изабел Басмаджиян

Това съм аз:

 • IBCLC  сертифициран консултант по лактация към Международния Борд на Консултантите, IBLCE, International Board Certified Lactation Consultant
 • Ла Лече Лига Лидер. Като Лидер консултант по кърмене водя ЛЛЛ срещи, лекции и Бебешко кафе, когато и където има нужда от мен.
 • Автор съм на редица статии по въпросите на лактацията. Още едно от приключенията ми, още една премината граница. Мои статии и интервюта можете да прочете в
  …списание “Майчинство”
  …списание “Моето дете”
  ..списание “Практическа педиатрия”
  ..вестник “Лакомник”
  …вестник “Доктор”
 • Гост лектор в училища за родители “Моето дете”, “Чакам бебе”.
 • Лектор в “Академия за родители”
 • Юрист по образование със стаж в наказателно правните науки.
 • Сертифициран консултант съм към “Дружеството по Позитивна Психотерапия в България” и обучаваща се за психотерапевт.
 • Професионална квалификация “Арт и трудотерапевт” към Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”

Курсове, конференции, обучения.

 • Психологически аспекти на кърменето 1 част “- 15 седмици курс към Философски факултет към СУ “Св. Климент Охридски” 2018 г.
 • Ilactation Conference – Diversity, Culture and Infant Feeding, 2018
 • Gold Learning, online continuing edication
 • ILCA  – webinars, 2016 г., 2017 г., 2018 г.
 • Breastfeeding the NICU infnat, 11 L-CERPs – Lactation Education Resources – 2016 г.
 • Gold Lactation Online Conference, 2015
 • Gold Lactation Online Conference – Infant Suck additional pack, 2015
 • Gold Lactation Online Conference, 2014

Изявление за професионална етика

Подкрепям спазването на Международния кодекс за рекламиране на заместители на майчино мляко на Световната здравна организация и последващи съответни резолюции на Световната здравна асамблея. Не приемам пари или подаръци от източници, чиито цели противоречат на прякото кърмене.

Препоръчвам използването на помощни средства за кърмене за решаване на проблеми само в краен случай и за възможно най-кратко време.

Намерението ми е винаги да защитавам и поддържам връзката с кърменето, да възстановя и засилвам прякото кърмене и да подпомагам майката при изпълнение на целите й за кърмене. Не предоставям медицински грижи, но работя като част от екипа осигуряващ такива.

 

И разбира се, аз съм преди всичко щастливо омъжена съпруга и майка на две прекрасни деца. Последните няколко години от живота си посветих на своето семейство и по-конкретно на отглеждането на двете ми момчета – Кристиян (9) и Боримир (7). През това време научих много неща за кърменето, повечето от които по трудния начин – много пъти се отказвах и отчайвах и все пак продължих, благодарение на подкрепата в семейството ми. Нали казват, че ако животът ни предложи лимони, да си направим лимонада. Така се вдъхнових да предам опита си на бъдещите майки с надежда те да избегнат моите грешки. Преди около 6 години открих философията на Ла Лече Лига и прекрасните лидери, от които научих и все още научвам толкова много. Едно от нещата, които ме привлякоха в тази организация е, специфичното обучение, което никога не спира и в което са широко застъпени комуникационните умения. Помогнаха ми много и различни източници на информация, между които книги, статии в списания, Интернет форуми, както и срещи и контакти с други майки. Със знанията, които придобих в организацията успях да помогна и на много други майки и техните бебета в началните етапи на кърменето, захранването и отбиването. От началото на 2017 година съм и Сертифициран Консултант по Лактация IBCLC към Международния борд на сертифицираните консултанти по лактация IBLCE . Същевременно, моите момчета растяха и се развиваха и на дневен ред излязоха нови предизвикателства, като общуването с другите деца, адаптирането в детската градина и стресът предизвикан от всичко това. За да запазим хармонията в семейството ни и да продължим напред, започнах и своето обучение в позитивната психотерапия. Новите познания и опитът във времето ми дадоха много нова информация, както и база за изграждане на мой собствен блог по въпросите на кърменето, отглеждането на децата и поддържането на хармонията в семейството. Тук е мястото, където ще споделям с всички вас моите възгледи и актуална информация, както и практическия ми опит, придобит през годините по всички тези въпроси.

Деси