Как някой друг да нахрани кърменото бебе. Съхранение на кърма

Сватби, екскурзии, пътешествия, семейни събирания, лекции в университета и дори Европейския парламент – навсякъде бихте могли да срещнете бебе, удобно загърнато в слинг или подходяща раница. За кърмаческите двойки, това съвсем не е необичайно. Те са улеснени от факта, че млякото е винаги с мама, винаги с подходяща температура и в удобна опаковка. Понякога, обаче в редки случаи, за майката и кърменето бебе е невъзможно да са заедно и тогава няколко неща трябва да се съобразят:
Кой и как ще нахрани бебето, докато мама заедно с млякото и опаковката, е далеч?

Ако нямате опит с хранене на кърмено бебе, вероятно ще решите, че е нужно просто да се преценят милилитрите мляко в шишето, да сложите биберона и тържествено да го предложите на бебето. Е да, но повечето кърмени бебета не знаят, как да сучат от биберон или дори да сучат залъгалка в някои ситуации, са твърдо убедени, че заслужават само майчина гърда в устата си и нищо друго, когато става въпрос за хранене.

Хранене с шише и биберон – човекът, който ще храни бебето вместо вас е добре да има предвид, че храненето от биберон и сукането от гърда изискват различни техники и умения. Когато бебето суче от гърда, то не изсуква всичко наведнъж, а по-скоро на порции. Овен това има пълен контрол върху количеството и темпото на хранене. За това когато се предлага шише е важно бебето да е по-изправено, така че течността в шишето да е хоризонтална, а не вертикална над устата му, както и да му се дава възможност за кратки почивки. Би било подходящо да се използва биберон с широка основа и най-малката възможна дупка. Храненето с шише и биберон създава риск от отбиване, тъй като няма биберон, който да имитира гърда, за това, ако се налага мама често да отсъства, е добре да се помисли, за някои от алтернативите изброени по-долу.

 

чашки за храненеХранене с чашка – Това е световно признат метод за дохранване и хранене, включително и на новородени бебета и такива с ниско тегло. За чашка можете да използвате капачката на шишето (тази, която се поставя над биберона). Оромоторните умения използвани за отпиване и преглъщане от чашка са различни от сукането на гърда и биберон, тъй като няма никакъв обект в устата на бебето.

Бебето се гушка, така че да е колкото може по-изправено във вас, в удобна седяща позиция. Чашката се пълни до горе с мляко, а ръба й се допира до долната устна на бебето, без да се натиска. На бебето се дава възможност да отпие с помощта на езика си(сръбване), като се следват неговите знаци за готовност и му се дават почивки, когато то има нужда от такива. Ако не се опитвате да изливате твърде големи количества мляко, твърде бързо в устата на бебето, рискът от задавяне или аспирация е минимален.

Хранене със спринцовка – Бебето се гушка по същия начин, така че да е по възможност по-изправено, а спринцовката се подава или на устничките или странично към бузките и венците. Не се подава директно към гърлото. Лесни за използване са мерителните спринцовки от бебешките сиропи. Имайте предвид, че те не могат да се стерилизират.

Повече информация за различните методи да нахраните бебето можете да прочете в статията Алтернативи на шишето и биберона


С какво ще се нахрани бебето? Съхранение на кърма

Разбира се най-подходящият избор е изцедена от майката кърма. Кърмата може да бъде изцедена предварително и съхранена според указанията за това. А именно:

  • Преди изцеждане на кърмата: Измийте добре ръцете си и всички контейнери за съхранение, които смятате да използвате. Ако използвате помпа, тя също трябва да е предварително измита и/или стерилизирана. Сложете надпис с датата на изцеждане.
  • Съхранявайте кърмата в малки контейнери, за да избегнете разхищение. Всяко останало количество кърма, след хранене, може да се използва до два часа след това или да се изхвърли. Винаги можете да размразите допълнителен контейнер при нужда.
  • Замразете или охладете кърмата веднага след изцеждане. Прясно изцедена кърма, може да остане на стайна температура (до 25°C) до 3-4 часа или 6 до 8 часа при осигуряване на много чиста среда и начин на изцеждане. Най-добре е кърмата да се охлади възможно най-скоро след изцеждане.
  • Кърмата може да се съхранява в дъното на хладилника при температура не повече от 4 °С за около 3 денонощия – 72 часа, оптимално или 5-8 дни при много чисти условия на изцеждане и съхранение.
  • Затопляне на кърма от хладилника, може да стане, като поставите контейнера в чаша с топла вода или под течаща топла вода от чешмата, като много леко и внимателно го разклащате, за да се хомогенизира отново. Не се затопля в микровълнова и не се разтърсва.
  • Замразете кърмата, ако няма да я използвате за следващите 24 часа. Имайте предвид, че тя увеличава обема си при замръзването, така че не пълнете контейнерите до горе. Отново, добре е да сложите контейнера възможно най-далече от вратата на фризера. При температура от -18°С, кърмата може да се съхранява до около 6 месеца. При дълбоко замразяване в отделен фризер при температура от -20°С може да се съхранява и до 12 месеца.
  • Размразяване на кърмата най-добре да се прави като я поставяте в хладилник. Отнема около 12 часа. Ако ви трябва по-скоро от това, можете да сложите контейнера в чаша с топла вода. Не забравяйте, че размразяване и затопляне на кърма в микровълнова фурна не е безопасно. Веднъж размразена кърмата може да се използва в рамките на 24 часа, ако се съхранява в хладилник или да се изхвърли след този период. Веднъж размразена кърма, не се замразява повторно. Ако установите, че контейнера, в който е била замразена кърмата е повреден, разкъсан, не добре затворен е добре да изхвърлите кърмата.

Известно време след изцеждане и съхранение, кърмата може да промени мириса и вкуса си. Това се дължи на действието на ензимът липаза, който разгражда мазнините в кърмата до мастни киселини, като по този начин подпомага храносмилането на бебето. Вкусът и мирисът са много специфични. Такова мляко е безопасно, въпреки че някои бебета може да откажат да го пият. Истински разваленото мляко мирише на вкиснато.

Тези инструкции са за кърма, изцедена за доносено здраво бебе. 

Ако бебето е сериозно болно и/или е в болница, посъветвайте се с доктора му относно съхранението на кърмата.

Как мама да се погрижи за себе си?

Ако ви се налага често да отсъствате от вкъщи, на пример да ходите на работа, докато някой друг се грижи за бебето ви в къщи, ще е добра идея да си направите график за изцеждане и съхранение на кърмата. Така можете да подсигурите адекватна стимулация на гърдите си, комфорт за времето, в което сте разделени с бебето, а най-вече, бебето ви ще получава естествената си храна. Много майки избират да изцедят и съберат предварително кърма за хранене, а точно преди да излязат, за последно да накърмят бебето по възможност и от двете гърди или ако бебето не желае точно в този момент да суче, да изцедят добре и двете гърди. Това ще допринесе за комфорта ти в следващите няколко часа.

Статията е за първи път публикувана в списание “Моето дете”, бр.12 от 2017 г.

Източници

https://www.healthychildren.org

https://www.cdc.gov Център за контрол и превенция на заболяванията, САЩ

http://www.bfmed.org Академия по Медицина Кърменето, протокол №8

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *