Протектори за зърна

автор: Кели Бонята BS, IBCLC
превод: Десислава Пеева, IBCLC

Какво са протекторите за зърна?

Протекторите са гъвкави силиконови зърна, които се поставят върху зърното на майката по време на кърмене. Протекторите за зърна, в общия случай се считат за временно решение и би трябвало да се използват под наблюдението на консултант по кърмене.

Често, силиконовите зърна се препоръчват в рамките на първите няколко дни след раждането. Обичайно, в тези случаи, те не само, че не са нужни, но и се дават без подходящите инструкции за употреба и последващо премахване – в общия случай, протекторите не трябва да се използват през първата седмица от раждането, освен ако няма очевиден проблем, като преждевременно раждане или трудности със засукването, дължащи се на физическа характеристика при бебето.

 

Недостатъци при употребата на силиконови протектори

Недостатъците включват:

 • Бебето може да приема по-малко мляко, ако протектора се използва неправилно
 • Майката може да е в риск от запушване на млечните канали или мастит (ако протектора е причина за намален трансфер на мляко)
 • Бебето може да привикне към тях и да откаже да суче гърда без протектор

Предимства от използването на протектори за зърна

 

Въпреки че протекторите за зърна би трябвало да се използват, само след като всички други варианти са изчерпани, е по-добре бебето да суче от гърда с протектор, от колкото да не суче изобщо.

 

Какви видове протектори за зърна са най-подходящи?

siliconovi_zurnaАко използвате протектор, тънкият силиконов тип зърно, е най-добрия избор. Има различни видове протектори, които са изрязани от едната страна, за да предоставят повече контакт кожа-до-кожа. Ако използвате гумен протектор, сериозно обмислете варианта да го смените със силиконов такъв. Използването на биберон за шише, вместо оригинален протектор, не е добра идея.

Какво да имате предвид, когато използвате протектори за зърна?

Ето и някои предпазни мерки, които да  имате предвид, докато отбиете бебето от силиконовите протектори. Като следвате тези предупреждения, Вие би следвало да избегнете или да предвидите проблемите:

 • Докато използвате протекторите, ще е нужно внимателно да оцените адекватния прием на кърма от вашето бебе. Бройте мокрите пелени всеки ден и се убедете, че то има поне шест наистина мокри пелени на всеки 24 часа. Също така ще е добре да следите да има поне три изхождания на ден, ако бебето Ви е на възраст под 5-6 седмици. След шестата седмица, неговите изхождания може да са на по-рядко, но би трябвало да са все така кашеви и да са обилни, дори и ако повече време не е имало изхождане. Ще е нужно също така да следите наддаването, като претегляте бебето поне на две седмици (уверете се, че използвате един и същ кантар) – докато не се убедите, че бебето наддава добре.
 • Добре е да следите за често гълтане по време на кърменето и за това да усетите доброто омекване на гърдата след кърмене. Ако гърдите Ви не са добре омекнали след всяко кърмене, може да е нужно да ги изцеждате по малко, докато омекнат, за да подсигурите достатъчна стимулация. Това ще намали рискът от запушване на млечните канали и ще помогне за поддържане на достатъчно количество мляко.

Отбиване от силиконов протектор

Следните неща могат да Ви помогнат да отбиете бебето от протекторите

 • Подсигурете добро позициониране и засукване –
Photo via VisualHunt;
Изцяло обърнато – ухото, рамото и бедрото са в една линия

– Уверете се, че когато гушкате бебето да суче, вие го нагласяте така, че цялото му тяло да е обърнато към вас. То не би трябвало да си обръща главичка към вас, за да суче.

Като за прозявка
Като за прозявка

– Изчакайте бебето да отвори широко уста като за прозявка преди да му предложите да суче.

– Веднъж, след като е отворило широко уста – а може да е нужно търпение, докато това се случи – придърпайте го наистина близо, уверявайки се, че то поема, колкото е възможно повече от гърдата в устата си. Неговата брадичка и носле би трябвало да докосват гърдата(или поне брадичката – моя бел.). Неговите устни е добре да са обърната навън, като на рибка. Ако не са, използвайте пръста си, за да ги обърнете.

 • Преди да се опитате да кърмите, изцеждайте с помпа за няколко минути. Това ще предизвика рефлекса на потичане, така че бебето ще получи бърза награда за усилията си. Също така ще удължи зърното за повече удобство.
 • Също преди да кърмите, предложете показалеца си или кутрето си, с нокътя надолу да ги засуче за няколко минути. Това трениране за сукане, ще научи бебето да държи езика си долу, както би трябвало да прави, докато суче гърда. С протектора (който прилича повече на биберон), то може да бута езика нагоре към небцето, за да забавя потока от мляко.
 • Кърмете често – колкото често можете. Старайте се да кърмите бебето, преди то е да станало твърде гладно – когато си смуче ръчичките или когато върти главичката, но преди да се разплаче. Ако използвате ранните признаци на глад, то може да е много по-склонно да ви съдейства. Също така може да се опитате да кърмите и когато е малко по-сънливо. Някои бебета са по-склонни да приемат гърдата, когато са полузаспали или не съвсем будни.
 • Опитайте различни пози.
 • Опитайте да кърмите, докато сте в движение – докато ходите, полюшвате се, подрусвате се или друго.
 • Когато кърмите, а и в други ситуации по възможност практикувайте много контакт кожа-до-кожа. Съблечете бебето по пелена и премахнете блузата си по възможност. Опитайте кърмене, когато и двамата се радвате на топла вана.
 • Изцедете малко кърма (адаптирано мляко или захар и вода, ако няма достъп до изцедена кърма) върху зърното в ъгълчето на устата на бебето с помощта на пипетка или спринцовка за дохранване, докато то е на гърдата.
 • Ако бебето се разстрои, спрете и опитайте да го успокоите, преди да започнете отново да го кърмите

Следните идеи са по-конкретно насочени към премахването на протекторите

 • Може да помогне ако компресирате(стиснете) добре гърдата на около 2-3 см. от основата на зърното в посока към гръдния кош (обикновено, това е на ръба на ареолата, точно, където устните на вашето бебе ще попаднат), така сякаш сплесквате голям дебел сандвич, за да го отхапете. Задържането на гърдата по този начин, прави зърното по-твърдо, като силиконовото зърно. Задръжте така, докато не усетите, че бебето ви е засукало добре и след това бавно отпуснете захвата.
 • Приложете малко лед върху зърната, за да се втвърдят.
 • Опитайте се да забележите дали има определени моменти през деня или пък определени позиции, които да са харесват на бебето, в които то да е по-склонно да съдейства.
 • Опитайте да предлагате гърдата без протектор, в моменти, когато бебето е по-скоро сънливо. Понякога, след като се съгласят да сучат няколко пъти без протектор, те продължават да сучат така и занапред без проблеми.
 • Ако бебето не иска да засуче гърдата без протектора, сравнително лесно, подайте му я с протектор. НЕ позволявайте то да се изнерви на гърдата, това може да го накара да се съпротивлява на кърменето. Позволете на бебето си да повярва, че кърменето ще проработи и че ще бъде наред, дори ако това означава да използвате протектор, докато свикне с гърдата. Веднъж, щом бебето се довери, можете да започнете да премахвате протектора, известно време след началото на сукането с него.
 • След като бебето е сукало добре и сте усетили рефлекса на потичане на кърмата, опитайте бързо да махнете протектора, така че бебето да засуче отново веднага. Много постепенно, започнете да премахвате протектора, все по-рано и по-рано, докато не стигнете до момент, в който вече да не се нуждаете от него.
 • Понякога работи да предложите първата гърда с протектор, а втората без, ако Вашето бебе суче и от двете гърди на едно хранене.
 • В началото може да не махате протектора на всяко хранене, така бебето ще се отпусне и няма да ви дебне кога ще се случи това.
 • Може да чуете препоръка да изрязвате върха на протектора всеки ден по малко, докато го изрежете съвсем. Това не се препоръчва за силиконовите протектори, защото изрязването оставя остри ръбове.

Бъдете внимателни и не превръщайте това в битка с вашето бебе или то ще се съпротивлява повече. Не се вманиачвайте в отбиването от протектора до степен такава, че да пропуснете радостта от кърменето. Докато бебето Ви наддава добре, Вие имате време да опитвате различни възможности. Продължавайте да опитвате, колкото често е възможно и си дайте време. Има майки, които използват протекторите през целия период на кърмене, но на повечето им отнема между два дни и 4-5 седмици, докато постигнат пълно отбиване. Бъдете търпеливи със себе си и с бебето си по време а този преход.

Намиране на помощ

Ако вече не сте намерили подкрепа, сериозно обмислете варианта да се свържете със Сертифициран консултант по лактация и кърмене (IBCLC) или опитен консултант по кърмене. Би било чудесно да поговорите с някого лице в лице.

Текст в оригинал: Nipple shileds By Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Photo credit: Mothering Touch via VisualHunt   CC/ BY

 

 

4 comments

 1. Привет! Благодаря за статията. Определено мн ми помигна.
  Имам едно малко съкровище на 2 месеца. Беба е само на кърма от изписването насам (родих секцио и нямах кърма в болницата), АМ не помирисва вече, трудно яде и изцедена кърма от шише. Проблемът е, че я храня почти изцяло само с протектори (на МАМ), защото зърната ми не се оформят и на нея й е трудно да засуче, а мен ме боли.
  От няколко дни започнах да правя някои от нещата за отбиване на бебето от протекторите и работи! Вчера имахме едно цяло ядене без протектори. Не зн защо обаче, ми се струва, че хапва по-малко така. Може бе се уморява повече и се откава по-рано. Като е с протектор яде по час понякога, а без ме пуска и започва да ми се хили на половината от времето. Поне е доволна 🙂
  Сега редувам протектори и без протектори, за да се наяжда достатъчно. Най-големият ѝ проблем (но не и мой :)) е, че не може да дреме на цицата, защото ме изпуска. Но това май даже е по-добре.

 2. Здравей Анна,
  Може да се очаква бебето да суче по-кратко време или просто по-различно, докато свикне и се напаснете. Колко хубаво, че вече имате успех без протекторите. Планът ти занапред изглежда добър. Пожелавам ви успех.

 3. Страхотна статия, много подробна. Жалко, че чак сега се замислих до кога ще караме с този протектор с бебка. От болницата в Германия ни дадоха още от първия ден, защото ни беше доста трудно, но никой дори не ни обясни как се използва. Вече четвърта седмица кърмя с него, а едва днес разбрах как да го сложа правилно. Време е да започнем опити да суче от гърдата ми.

 4. Здравей Йоана,
  Радвам се, че намираш статията за полезна. Аз също непрекъснато срещам майки, на които просто са им “връчили” протекторите като панацея за всичко без никакви обяснения, та дори как се слагат. Пожелавам ви скоро да се кърмите без протектори и всичко да е наред 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *