Калкулатор за проследяване на наддаването

Използване на калкулатора и анализ на графиката „Тегло спрямо възраст“

Най-добър ориентир за това дали бебето Ви наддава според нормите и дали има основание за притеснения са таблиците на СЗО. Можете да ги разпечатате от страницата на СЗО или да използвате този уеб-базиран калкулатор в моя блог, разработен на база данните, предоставени от проучването на СЗО.


Калкулатор
Калкулатор за проследяване на наддаването на кърмени бебета

Използването на калкулатора е много лесно. Просто въведете колкото данни имате в съответните полета. По подразбиране, се въвеждат грамове, но ако ви по-удобно, може да промените и да въведете в килограми с десетична запетая. Колкото повече данни въведете, толкова по-подробна ще е вашата графика. Целта е да се получи крива на наддаването спрямо седмицата на вашето дете. Ще го видите в координатна система, на която X показва седмиците, а Y килограмите. На самата координатна система (таблица) ще видите предварително начертани криви завършващи с число, наречени Персентили (P). Те показват, къде спрямо всички останали с намира дадена стойност. Средната стойност е персентил (P) 50-ти и е в зелено, граничните 15-ти и 85-ти са в оранжево, а крайните P03 и P97 – в червено. Смисълът на това е да се покаже, къде, според килограмите, се намира вашето дете спрямо всички останали. Ако теглото на детето е на линията на P50 или около нея, това означава, че от 100 нормално развиващи се деца на неговата възраст 50 ще бъдат по – големи от него и 49 по – малки, т.е. това са средните стойности и наддаването е такова, каквото се очаква да бъде. По същия начин, ако то е на P 85, това означава, че то е по – голямо от 85 деца и по – малко от само 25, в сравнение със 100 деца на неговата възраст.
След като си видите графиката при желание, можете да я споделите във ФБ, както и да я принтирате от менюто на браузъра или да направите снимка на екрана.

Теглото спрямо възрастта в таблицата отразява телесното тегло спрямо възрастта на детето в даден ден. Този индикатор се използва, за да се прецени дали детето е с поднормено тегло или значително поднормено тегло, но не се използва за класифициране на детето като с наднормено тегло или със затлъстяване. Тъй като теглото се измерва сравнително лесно, това индикаторът, който се използва най-често, но не може да се разчита на него в ситуации, когато възрастта на детето не може да се определи точно, като например бежанските ситуации.

Таблиците на СЗО са полезни, за да разберем как дадено дете расте сравнено с други деца на неговата възраст. Ето защо поставянето на една точка на координатната система (таблицата) няма да ви даде нужната информация. Необходимо е да нанесете поредица от измервания за период от време. По този начин ще се получи крива на растежа на вашето бебе. На повечето деца кривата би била около 50 -ия персентил, което не означава, че останалите имат много по-добро или по-лошо развитие. На теория може да имаме здрави и добре развиващи се бебета във всяка точка на координатната система. Това, което е от значение е самата крива или тенденцията на развитие. Повечето „нормално“ развиващи се деца ще растат следвайки своята крива, която е приблизително успоредна на 50 -ия персентил. Кривата може да е под или над нея.

При тълкуване на графиката за растеж, следните ситуации могат да показват проблем или да подсказват риск:

  • Кривата на растежа на бебето пресича другите криви на персентилите или има тенденция това да се случи;
  • Има резки спадове в нея;
  • Кривата на растежа на бебето преминава в права линия – стагнация (т.е. не се отчита наддаване);

Дали горните ситуация представляват проблем зависи от това, къде точно се случва промяната в тенденцията на растеж и на къде тя води. Например, ако едно дете е било болно и е загубило тегло, бързото наддаване (показано с остър възход на графиката) може да бъде добро и да показва „догонващ растеж“. По същия начин, тенденция за спад или задържане на едни и същи килограми, за дете, за което знаем, че е с наднормено тегло показва „желан спад“. Ако кривата на растежа върви към 50-ия персентил, тогава вероятно промяната е добра, ако се отклонява по-далеч от него и с тенденция да пресича 15ти или 3ти персентил, тогава има вероятен риск.

На следващите две графики ще видите кривите на растежа на двете ми деца. Както съм споделяла не веднъж с първото дете имах много трудности в началото и късно ги осъзнах, но благодарение на адекватната информация за кърмене и подкрепа от семейството се справих. А ако сега трябваше да преценявам това бебе от позицията си на специалист, бих била доста притеснена, но и поради същата причина в работата си като консултант, никога не губя надежда за щастлив край.

Krisi Pisi
Много рисков спад, но след корекция в организацията на кърменето бебето догонва връстниците си.

Bobcho
Бебе Бобче, родено с по-голямо от средното тегло. Кърмаческа стачка между втори и трети месец и следва нормално развитие.

При всички положения, важно е да се оцени цялостната ситуация на бебето, неговото здравословно състояние и организацията на кърменето. Така както конкретните данни за даден момент имат своето значение, така и общата картина не трябва да се пренебрегва.

Ако не сте сигурни дали вашето бебе наддава добре, не се колебайте да потърсите помощ. Колкото по-рано се адресира даден проблем, толкова по-голям е шансът да кърмите успешно детето си. Както виждате и от графиките по-горе, трудностите са преодолими.

Повече за наддаването при бебетата и глобалните стандарти на СЗО можете да прочете в статията Надаване при кърмените бебета. Таблици на СЗО

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *