Кърмене на болно бебе или дете

visualhunt.com

Кърмата има голямо значение за бъдещото здраве на нашите деца – неоспорим факт, подробно описан в медицинската литература. А за нас, като майки е важно да знаем, че независимо дали кърмим изключително през първите 6 месеца (и продължим след това с допълващите храни) или храним бебетата си смесено, всяко количество кърма и всеки един ден, в който бебето е получавало кърма имат качествено отражение върху неговото здраве и поддържане на добро съотношение на мкрофлората в неговия организъм.

Кърмата е важна за болното дете.
Освен ценни и лесно достъпни хранителни вещества, кърмата доставя и много имуноглобулини, антитела, пробиотици и пребиотици, антибактериални компоненети – лизозоми, лактоферин, над 130 вида олигозахаради  и много други, всяко от които имат важна роля за имунната система на детето.
Кърмата е лесно достъпна, бързо усвояваща се, течна питателна храна – точно това, от което се нуждае всеки болен човек! Установено е дори, че майчиния организъм реагира на болестното състояние на бебето/детето и това води до производство на конкретни антитела за конкретното заболяване(вирус или бактерия). Освен всичко друго, кърмата и кърменето и имат успокояващ ефект върху бебето, което в този момент може да се чувства зле заради висока температура, болка в гърлото, коремчето или просто иска да бъде постоянно на ръце. За щастие с кърмата няма как да се прекали, така че е наистина добра идея да предлагате кърмене всеки път, когато детето ви изпитва нужда да суче, без значение дали е за да се нахрани или само за да се успокои.

Кърмене и сезонен грип

Едно от най-големите предизвикателства за кърменето е запушения нос на бебето. Бебетата дишат предимно само с носа си, но когато той е запушен, кърменето може да се усложни, а бебето да се раздразни допълнително. За това в такава ситуация е добре преди кърмене да се опитате да почистите нослето, до колкото е възможно. Най-често лекарите препоръчват почистване с физиологичен разтвор и/или аспириране с помпичка. Възможно е въпреки тези мерки, кърменето да е кратко, а бебето по-нервно. То може да пуска и засуква гърдата често, тъй като секретите в носоглътката може да го дразнят. За щастие в кърмата има и ендорфини, които имат известен болкоуспокояващ ефект, а фактът че тя е и малко по-течна от АМ, я прави и по-лесна за преглъщане.
За да облекчите запушения нос, следните идеи може да са ви полезни:

  •  Овлажняване на въздуха в стаята  – това може да стане с изпарител или овлажнител за помещения. Бъдете внимателни с горещата вода и пара, а бебето в никой случай не трябва да се надвесва над тях. Горещите инхалации не се препоръчват за бебета и малки деца.
  • Запарено помещение – можете да използвате банята за тази цел като пуснете гореща вода от душа и седнете на стол. Парата може да втечни секрета и да облекчи дишането.
  • Студен въздух – студения въздух може да отпусне бронхите, ако бебето ви се измъчва от неспираща кашлица и да облекчи временно носа. За целта можете да увиете добре бебето и да го изкарате на тераса или застанете близо до отворен прозорец.
  • Кърменето в по-изправена за бебето поза може да намали дискомофорта

Photo on VisualhuntТемпература и кърмене

При повишена телесна температура, кърменето и кърмата са много важни – от една страна заради естествения успокояващ ефект на сукането, от друга страна, защото кърмата е естествена хидратираща течност, която освен всичко друго е и хранителна. Ако бебето ви е твърде сънливо, може да е удачно да инициирате кърмене и да следите за белези за дехидратация. Вашият педиатър може да ви даде допълнителни насоки за преодоляването на такива ситуации. Някои майки споделят, че след кърмене температурата на бебето спада за известно време след кърмене.

Белези на дехидратация – потъмняване или липса на урина, липса на влажност на лигавиците, кожа, която остава набръчкана след пощипване, очи, които изглеждат хлътнали

Стомашно-чревни заболявания и кърмене

На снимката са показани 9 Петри чинийки с бактрията M. Luteus. Белите петна в средата са тампони напоени с кърма. Забележете празното пространство около дисковете – това е мястото, където протеините от кърмата са унищожили бактерията.

Едно от най-притеснителните състояния при децата и особено при малките бебета е повръщането и диарията. Важно е да разграничите повръщането от физиологичния рефлукс и честото изхождане на жълти и кашести изпражнения, които са характерни за малките бебета. За диария говорим, когато изхожданията са повече 12-16 за денонощие, обичайно с лоша, кисела миризма. В тези състояния бебетата не просто губят течности, но и електролити и това придружено с неадекватен прием на хранителни вещества, поради общия дискмофрот и поради честото повръщане, може да доведе до бързо изтощение на организма и опасна дехидратация. В тези случаи кърмата има функцията на лечебна храна. Тя не се третира като млечен продукт, каквото е кравето мляко, а като ценен източник на вода, микроелементи в точната за вашето бебе пропорция, хранителни вещества. Кърмата е и храна за бифидус бактриите в храносмилателната система на бебето, което я прави идеалното средство за възстановяване на микрофлората в червата. Поради това, че тя се усвоява много по-бързо, от колкото което и да друго мляко или храна, честото кърмене може до голяма степен да компенсира повръщането. Бебетата, които са изключително на кърма, могат дори да не загубят от теглото си, а само временно да спрат наддаването. МНОГО РЯДКО бебе, което се кърми по време на болест, съпроводена с повръщане или диария се дехидрира. Ето защо и заместване на кърмата с лечебно адаптирано мляко би било неуместно. Обичайно, разликата между лечебното адаптирано мляко и обикновеното е, че лечебното съдържа пробиотици и оризово брашно. Вашия педиатър би могъл да ви предпише тези неща отделно, ако смята, че те са нужни за вашето бебе. Важно е да следите за признаци на дехидратация, като е добре да предлагате кърмене, винаги, когато бебето покаже нужда или по-често по ваша преценка. Ако забележите, че по-голямото количество мляко, не му понася добре, може да прекъсвате кърменето и да давате кратки почивки или да изцедите предварително малко кърма от гърдата, така че когато бебето започне да суче, струята да не е силна и то да прави по-малки глътки.

Ако бебето отказва да суче

Макар и рядко, заради дискомфорта от заболяването бебето може да откаже да суче или да суче не много ефективно. В такава ситуация е важно да поддържате лактацията, чрез допълнително изцеждане, като изцедената кърма е добре да давате с чашка или лъжичка. Можете да видите статията Алтернатива на шишето и биберона  и Причини за отказ от гърда

Публикувано за първи в списание “Моето дете”, октомври 2017 г.
Източници:
* Снимката е публикувана във ФБ профила на Виктория Катерин, която по това време е първа година студент по Бионауки в South Devon College in Paignton, England. Използвани са две проби кърма – от майка на 15 месечно кърмаче и от майка, която кърми 3 годишно детенце.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *