Кога е нужно изцеждане

Обичайно, за едно успешно кърмене, е нужно една майка, едно добре сучещо бебе в ръцете й,  подкрепата на близките и нищо друго.

svklimkinmorguefile-license

Кога НЕ се налага да се изцежда кърма?

  • Изцеждане не е нужно, когато веднага след раждането бебето се постави на гърдите на майката и се остави там, кожа до кожа, докато не се случи първото кърмене. Това, според препоръките на Световната здравна организация, трябва да се случи в рамките на първия половин час. В болници, които са сертифицирани от УНИЦЕФ за “Приятел на бебето” това е част от десетте задължителни стъпки. Когато бебето е оставено върху гърдите на майката – кожа до кожа(голо и завито с чаршаф), то има възможност да се адаптира към извънутробния живот, като благодарение на контакта с тялото на майката, телесната му температура се регулира бързо, едновременно с дишането и сърдечната дейност. Когато е готово, то е в състояние само да достигне до гърдата и да засуче. Това е много силен и важен емоционален момент за майката и за бебето. Първото сукане, обикновено е доста енергично, а бебетата обикновено са активни предимно в първите няколко часа след раждане. В следващите часове са по-скоро заспали и кърменето, може да е по-трудно. Сукането в първия един час, дава сигнал на организма на майката, че раждането е приключило и е време за производство на коластра. Колкото повече и по-често бебето суче в тези първи часове, толкова повече коластра би получило.
  • Изцеждане не е нужно и когато майката и бебето са заедно непрекъснато в следващите дни и бебето суче често, без ограничения във времето на сукане и броя кърмения за денонощие. Обичайно, кърмените бебета биха искали да сучат между 8 и 12 пъти за денонощие, като 8 е минимума. Честото кърмене би намалило дискомфорта от евентуално препълване на гърдите, характерно за първите седмици след раждане. Ако бебето е твърде поспаливо, е добра идея да се събужда, за да получава нужните калории. На този етап стомахчето му е доста мъничко и големите паузи без кърма, могат да се отразят зле на здравословното му състояние. Ориентир дали бебето получава достатъчно кърма/коластра, могат да са пелените. В първите няколко дни бебето би трябвало да изходи мекониума, а броя на нааканите пелени да се увеличи до около 3-4 минимум за денонощие. Друг ориентир е наддаването. Обичайно, до около втората седмица след раждането най-късно, бебетата би следвало да е възстановят рожденото си тегло и след това да продължат да наддават.
 • Изцеждане не е нужно и когато бебето наддава добре и се чувства добре и когато и вие се чувствате добре. Природата не е създала кърменето, за да ни затруднява, а за да ни улеснява, така че ако при вас всичко е наред, ако сте здрави, ако чувствате гърдите по-скоро спокойни, ако бебето не използва залъгалка, не получава други течности храни през първите 6 месеца, развива се нормално според педиатъра, то вие като двойка не се нуждаете от друго освен от това да се наслаждавате един на друг. Когато бебето суче достатъчно често и ефективно, то само регулира количеството на кърмата според нуждите си. Нужно е само да има достъп до гърдата

Кога има нужда от изцеждане


Безспорно, понякога има нужда от допълнително стимулиране на гърдите или изцеждане. Това може да е много важно, ако има установен проблем и майката иска да запази кърменето. Изцедената кърма понякога може да е разликата между здравето и усложненията при едно недоносено бебе. Ето и някои от най-важните причини за изцеждане:
  • Веднага след раждането, ако се налага майката и бебето да бъдат разделени. Някои изследвания1 посочват, че започване на цедене още в първия час след раждане, може да осигури в следващите дни и седмици, по-големи количества кърма и дори по-бързо слизане на млякото. Средното количество коластра на ден е около 37 мл. така че не очаквайте повече от една чаена лъжичка на изцеждане. Това е съвсем нормалното и естествено количество, тъй като бебешкото стомахче събира средно около 20мл през първите дни(Nils J. Birgamn, ActaPediatrica 2013). Изцедената коластра е добре да се даде на бебето. За улеснение някои майки изцеждат директно в малка спринцовка(в отвора, където се слага буталото) или в малък стерилен контейнер. Съхранените по отделно малки порции са по-удобни за даване на новородено бебе, от колкото ако се събира от няколко изцеждания на едно място. Ако раздялата с бебето ще е продължителна(повече от няколко часа) е добре изцеждането да е толкова пъти за денонощие, колкото пъти би се хранило бебето, а именно между и осем и дванадесет пъти за денонощие. Регулярното изцеждане в тези случаи замества честото и ефективно сукане, като дава сигнал на организма, че има родено бебе и то се нуждае от храна.
  • В първите седмици след раждане, много майки забелязват, че имат повече мляко, от колкото може да са нуждите на бебето. Това е така, тъй като на този ранен етап процеса на лактация се контролира предимно от хормоните на майката. В рамките на тези седмици контролът постепенно преминава под контролът на бебето(или под контрола на системното освобождаване на гърдите от млякото). За това и казваме, че колкото повече и по-често бебето суче, толкова по-бързо количеството на кърмата би се регулирало спрямо реалните нужди. Ако все пак усещате гърдите си повече напрегнати и препълнени въпреки честото и ефективно сукане, тогава е добра идея те да се изцеждат по малко, колкото само да се облекчи напрежението. Целта е да не се стига до препълване и твърдост – препълването задейства защитен механизъм за спиране на производството.  Ако бебето се е нахранило само с една гърда и не желае да суче от другата, а вие я усещате напрегната, можете да изцедите малко от нея, само колкото да се почувства облекчение. Защо се цеди само до облекчение – защото изцеждането до край в описаната ситуация би увеличило още повече кърмата. С времето, обичайно до около шестата седмица, ако всичко е наред, количеството на кърмата се регулира спрямо потребностите на бебето. Тогава гърдите се усещат по-скоро спокойни, а необходимостта от изцеждане за облекчение постепенно отпада.
 • Когато има доказан недостиг на кърма, първата и най-ефективна мярка обикновено е допълнителна стимулация на гърдите или така известното доизцеждане на гърдите след кърмене. Причините за недостиг на кърма може да са, както във физиологията на майката, така и заради особености при бебето. При съмнения за недостиг на кърма, добра идея е това да се обсъди с консултант по кърмене и/или педиатъра на бебето. Ако педиатъра на бебето препоръча дохранване, то първа опция е винаги изцедена от майката кърма, след това донорска кърма и чак най-накрая адаптирано мляко. Така изцеждането след кърмене има две цели – да предостави допълнително мляко за бебето и едновременно с това да подаде сигнал на организма, да започне да произвежда повече мляко. Ако имате непоносимост към помпи или към това да пипате гърдите си с ръце, а бебето се нуждае от дохранване, има начин това да се случва със система за дохранване на гърда.

Ако имате въпроси или искате да споделите опит, можете да използвате формата за коментар или да се свържете с мен по електронната поща.

 1. Effect of early breast milk expression on milk volume and timing of lactogenesis stage II among mothers of very low birth weight infants: a pilot study LA Parker1, S Sullivan1, C Krueger1, T Kelechi2 and M Mueller2

За първи път статията е публикувана в списание “Моето дете”. Статията е редактирана и актуална към 2024 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *