Може ли мама да кърми, ако е болна

Commercial Use OK Modifications OKБолестните състояние в семейство с малко бебе или дечица, може да са доста стресиращи. Всички ние като родители е естествено да се тревожим и да се стараем да взимаме възможно най-правилните и подходящи мерки за това да елиминираме възможностите за заразяване или да намалим ефекта от вече хронични заболявания. Опасенията са, както за бебетата и дечицата, така също и за нас майките. За съжаление все още се срещат препоръки кърменето да се прекъсне, кърмата да се изхвърля или дори да се спре изцяло, когато в много случаи това не е необходимо. Опасенията са, че бебето може да се зарази от кърмата, майката да се изтощи още повече или че по време на кърмене не трябва да се взимат лекарства. Всъщност в много редки случаи се налага кърменето да се преустанови за известно време или за постоянно.

Кога кърменето не се препоръчва

Тъй като повечето известни и често срещни заболявания, включително хронични или инфекциозни са съвместими с кърменето, Световната Здравна Организация има специален документ обозначаващ само тези ситуации, които налагат бебето да бъде хранено със заместител на майчина кърма, временно или постоянно, било заради заболяване на майката или заболяване на бебето(Acceptable medical reasons for use of breast-milk substitutes, WHO 2009). Документът е достъпен за четене и сваляне от страницата на СЗО

При повечето сезонни вирусни и бактериални инфекции, кърменето не само, че може да продължи, но то се явява и естествената защита на бебето. Още повече, че в обичайния случай майката и бебето са били в контакт със заразата дни преди да се появят симптомите. В този смисъл, разделянето на майката и бебето или ограничаването на кърменето, няма потенциала да защити бебето В същото време, липсата на кърма го лишава от важни имунни компоненети, които могат да се намерят само в майчината кърма. Когато майката е болна, нейното тяло, нормално произвежда антитела, които да противодействат на вируса или бактерията и то още преди да има симптоми. Голямо количество от тези антитела преминават и в кърмата. Някои бебета дори не се разболяват, а тези които се разболяват обичайно прекарват болестта по-леко. Освен качествата на кърмата, които подпомагат оздравителния процес, самото кърмене действа успокояващо и за майката и за бебето.
Ако сме сигурни, че бебето е здраво, а симптомите са само при майката, тогава може да е удачно да се използват предпазни средства, като маска на лицето, която се поставя и върху носа, ръцете да се мият често с топла вода и сапун и да се проветрява помещението.

Когато се налага медикаментозно лечение

Важно е да:

 •  Уведомите вашият лекар, че сте кърмеща майка, както и каква е възрастта на бебето или детето  и дали то има някакви заболявания;
 • Обсъдите възможността медикаментозната терапия да се отложи или да се замести с алтернативна такава. Голяма част от медикаментите са съвместими с кърменето. Преценката се прави на база на специализирани фармакологични справочници, които използват данни събрани от проучвания за действието на даден медикамент при кърмещи жени и бебета. Това се прави  индивидуално за всеки медикамент. Такъв справочник е “Medications & Mothers’ Milk” с автори Thomas W. Hale PhD, Hilary E. Rowe, PharmD. Този справочник предоставя най-пълната, съвременна и медицински доказана информация за съвместимостта на медикаментите с кърменето. Важно е да се отбележи, че консултантът по кърмене може само да ви даде информацията, а преценката относно лечението и кърменето се прави от вас и лекуващият ви лекар;
 • В случай, че съвместима с кърменето терапия не може да се намери е важно да се обсъди:

* Рискът за вас, ако не се лекувате и рискът за бебето, ако приемате тези медикаменти и то суче;

* Рискът за вас, ако не кърмите и спирането на лактацията и рискът за бебето, ако то не суче и се храни със заместител на майчината кърма

Диагностични тестове и изследвания

 • Рентгеновите снимки нямат влияние върху кърмата и майката може да продължи да кърми след това
 • Скенер и ултразвуково изследване не влияят върху кърменето
 • Компютърна томография, известна като CAT scan също не влияе върху кърменето, но майката може да бъде инжектирана с радио контрастно вещество. В тези случаи е важно да се провери, какво точно е веществото.
 • Мамографиите използват ниски нива на рентгеново лъчение и кърменето може да продължи след това.
 • Някои видове изследвания или лечения включват използването на радиоактивни материали. При някои може да е достатъчно временно преустановяване на кърменето, други изискват процеса на лактация да е приключил няколко седмици преди лечението. Такава е ситуацията с йод 131, който се използва за диагностика на щитовидната жлеза. Отбиване е нужно поне за няколко месеца. Тъй като йод 131 е радиоактивен елемент, и се натрупва и в млечната жлеза е важно майката да е отбие напълно бебето си седмици преди манипулацията, за да се избегне рискът от рак на млечната жлеза след време.

Всеизвестен факт е, че когато мама е болна, всичко в къщи спира да работи в нормалния си ритъм.  Независимо дали майката кърми или не, ситуацията се усложнява при наличие на малко бебе, което се нуждае от почти постоянен контакт с възрастен и то не само за хранене. Кърменето в повечето случаи, не само че не изтощава майката, а по-скоро облекчава и без това сложното положение. Колкото и да е трудно понякога, все пак всичко, което е нужно да се направи е да се гушне бебето и то да засуче. Често пъти, майките предпочитат да кърмят легнали, за да си почиват. Останалите грижи свързани със смяна на пелени, дрешки, гушкане, носене, внимание, те са си просто необходими на всяко бебе и дете. Именно кърменето е това, което може най-бързо да успокои и приспи едно бебе, кърменето е това, което може да приласкае едно тичащо из къщата човече да се гушне и да кротува поне за малко.

Полезни идеи

6 Mothering Touch via Visual Hunt CC BY

 • Намерете помещение, в което да можете да легнете, а детето да играе близо до вас. Добра идея да го обезопасите и да затворите вратата, така че ако случайно заспите, да сте спокойни, че детенцето няма да пострада или няма да отиде някъде другаде;
 • Ако бебето ви е малко, може да легнете заедно на по-широко легло или спалня. Също е важно да я обезопасите, така че бебето, ако се върти и обръща, да не падне. Може да сложите някакви играчки, но не големи пухени такива или пухени възглавници и юргани, тъй като може да са опасни за много малките бебета.
 • Някои майки използват бебешките кошари за игра – подходящите играчки вътре, могат да ви дадат известно време тишина и сън;
 • Добра идея е да почивате винаги, когато и бебето спи. Всичката домакинска работа може да почака – научен факт, изследван и потвърден от много майки!
 • Поискайте помощ от вашия партньор или други роднини или дори приятелка. Кърмещи или не, боледуващата майка се нуждае от храна и достатъчно течности, а също така и от грижа.

Полезни връзки:

e-lactancia  – безплатен сайт, разработен от испански педиатри за проверка на съвместмост на медикаменти с кърменето

Drugs and Lactation Database (LactMed) – сайт на Американската библиотека по медицина

Източници:

“Breastfeeding Answers Made Simple: A Guide for Helping Mothers” – Nancy Mohrbacher

“Acceptable medical reasons for use of breast-milk substitutes”, WHO 2009

За първи път е публикувано в списание “Моето дете” февруари 2017 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *