Компресия на гърда – как да помогнем на бебето да получи повече кърма

Photo credit: Rachel M Coleman via Foter.com / CC BY-SA

В първите дни след раждането, бебето може да заспива много бързо, след като е започнало да суче или да се отказва да суче, ако струята кърма намалее, а някои по-големи бебета отказват да засучат, защото очакват гърдата да започне да пуска млякото, както биберона и шишето.  Техниката може да е полезна за бебета с колики, в случаите на слабо наддаване, когато бебето има твърде продължително и неефективно кърмене или при необичайно чести кърмения. В тези и в други ситуации, техниката на компресия на гърда може да ви е полезна. Целта е увеличен трансфер на мляко. Тази техника помага бебета да приемат повече кърма за по-кратко време, като е установено, че по този начин бебето може да получи по-богато на мазнини мляко. Може да се практикува, както по време на кърмене, така и по време на изцеждане с помпа. Обичайно се прави в края на кърменето, когато количеството на кърмата е по-малко в гърдата, но може да се прави и в началото за бебета, които именно държат на силна струя или по ваша преценка. Ето как се прави:

  1. Наблюдавате бебето и когато видите, че то вече суче по-вяло, неефективно, но преди да е заспало и да пуснало гърдата – това е момента за компресия!
  2. Гърдата се стиска с цяла ръка по средата и на поне 2-3 сантиметра от устата и нослето на бебето за да не му се пречи. Стиска се така все едно е балон или дамски душ – целта е млечните каналчета да се компресират и това да изтласка повече кърма към зърното и устата на бебето. Не трябва да има натиск към гръдния кош, както е при изцеждане, а самата гърда да се стисне
  3. Стискане и задържане – бебето би трябвало да започне да суче и да гълта.
  4. Следите бебето – когато то спре, вие отпускате гърдата и стискате пак.

Получава се следното:

Стискане – задържане – бебето – суче-гълта, суче-гълта, суче-гълта…P12

Когато бебето спре, вие отпускате и стискате отново. Това може да се повтаря няколко пъти, докато прецените, че гърдата вече е празна(няма напълно празна гърда) След което да продължите да кърмите бебето от другата гърда и отново да приложите компресия в края на кърменето.

Видео от Джак Нюман

и

Внимание!

  • Бебето би сукало по-ефективно, ако позата и засукването са оптимални – широка уста и корем срещу корем.
  • Компресията не трябва да боли.

Какво не е компресия:

  • Плъзгане и изцеждане – ръцете не се плъзгат по гърдата, това може да прежули кожата и не е ефективно
  • Не е помпане(като стискане и отпускане на помпичка) – спомнете си примера с балона – при стискане, изтласквате въздуха напред, при отпускане въздухът се връща обратно и балонът възстановя формата си. Ако непрекъснато стискате и отпускате гърдата си, бебето е малко вероятно да получи нужната му струя кърма
Източник: International Breastfeeding Centre ; Dr. Jack Newman
Photo credit: Rachel M Coleman via Foter.com / CC BY-SA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *