Отбиването като танц за двама

mom-breastfeeding-bebe-love-hug-happiness-2Отбиването почти винаги е придружено със силен емоционален заряд.  Понякога бебето или детето ни се отбива преди ние да сме готови за това, друг път ние сме тези, които искаме да приключим кърмаческите взаимоотношения. А може би най-трудно е, когато това трябва стане преждевременно и за майката, и за бебето, най-често поради поради доказана несъвместимост с нетърпящо отлагане лечение.

Емоционални и не толкова емоционални, всеки кърмачески тандем има свои уникални преживявания, а ние майките имаме своите представи и очаквания. Важно е да помним, че каквато и да е продължителността на кърменето, ние сме се опитали да дадем най-доброто, на което сме били способни и независимо дали отбиването трябва да е спешно, бързо, или плавно и постепенно, е важно и майката, и детето да излязат от този процес спокойни, удовлетворени и уверени в себе си. Следват още много прекрасни преживявания, важни събития и създадената по време на кърменето връзка между мама и бебе, ще продължава да се развива и обогатява.

Отбиване водено от майката

Кърменето е дало чудесен старт в емоционален и здравословен план на вашето детенце. Навярно то ви е помогнало да изградите силна връзка на доверие и сигурност. Искате да преминете на следващ етап от вашите взаимоотношения, в който кърменето да не е така основно и бихте искали да помогнете на детето си да се справи успешно с това.

На първо време добре е да установите къде в процеса на кърмене се намирате вие, къде е вашето дете? Колко важно е кърменето за вас и колко за него? Отговорите на тези въпроси  ще ви помогнат да съставите един примерен план за отбиване.  Може да е добра идея да обсъдите това с консултант по кърмене. Консултантът по кърмене ще ви зададе и допълнителни въпроси, с помощта на които да вземете своето информирано решение.

Photo credit: Guillaume DELEBARRE via Visual Hunt / CC BY-NC-NDОтбиването по-скоро е процес, който може да е различен за всяка двойка майка и бебе, и може да отнеме различно време. Процес на промяна на нагласите и очакванията, процес, по време на който се поставят граници, еднакво приемливи и за двете страни. Отбиването е и вид отделяне, а отделянето обичайно се случва по-лесно, когато детето е уверено в себе си и в нас, и отношенията ни.

Това, което работи добре за повечето майки и бебета, е плавното постепенно намаляване на кърменията – принципът е “не предлагам кърмене, но и не отказвам, когато бебето иска”. По този начин се дава сигурност на бебето/детенцето, че мама ще е все още “там”, все “същата”, когато то има нужда от нея. Когато откликваме на потребността от кърмене, ние всъщност вдъхваме увереност и самоувереност на детето. Отказът, особено ако е категоричен, придружен с плач, по-скоро може да засили чувството за несигурност и това да накара бебето/детето да иска още по-настоятелно да суче и още по-настоятелно да не се отделя от майката.

Житейският опит и въобще светът на едно детенце, са много малки, общо взето започват и свършват с “мама”. Ето защо, за повечето деца в ранна детска възраст, е обичайно да заспиват на гърда, да търсят близостта на майката, особено през нощта. Кърменето не е само храна, то е и много любов, утеха, сигурност, контакт с майката и силна емоционална връзка, която е нормално да бъде такава и да се запази в следващите години. Ние възрастните знаем, че прекратяването на кърменето не значи прекратяване на емоционалната връзка. За едно малко дете това може да е по-трудно за разбиране и осъзнаване. Плавното и постепенно отбиване дават възможност на майката и бебето да запазят тези ценни взаимоотношение, като постепенно заменят кърменето с нещо друго, което е също така приятно. Постепенното намаляване на броя или продължителността на кърменето дава възможност и на организма на майката да се нагоди към новата ситуация.

Още идеи

  • Намаляване честотата на кърменията. Обичайно се премахва по едно кърмене за седмица, като обикновено се започва от това, което е най-малко потребно на детето, като на пример сутрешното след закуската. Най-последно се премахват кърменията, които имат по-голямо значение за детето – често това е именно кърменето за заспиване. Добре е да бъдете подготвени, че може да е нужно и да забавяте темпото понякога. Известна креативност може да ви е полезна  в тази ситуация – разсейване с други занимания, с нещо вкусно за хапване, нещо забавно за правене. Ще сте по-успешни с този план, ако приложите разсейващите трикове, преди детето ви да се е сетило за кърмене. Някои деца пропускат да търсят кърмене, ако са навън на разходка, други деца асоциират кърменето с определени предмети, играчки или възглавничката, с която мама си подпира гърба и би било добре да ги махнете от полезрението им;
  • Намаляване на продължителността на кърменето. Ако детето ви не е склонно да се откаже от някое кърмене, може да се окажа добра тактика да не му отказвате кърмене, но да намалите продължителността му. След като си е набавило основната порция кърма, то може да се убеди да прекъсне сукането, като му се предложи интересно занимание- приказка, песничка, игра;
  • Гушкане и внимание. Кърменето не просто хранене и не е просто задоволяване на сукателен рефлекс, то е много повече от това. То е емоция, връзка, утеха, лек, топлина, любов, разбиране….то е по-голямата част от света на малките хора. Наше е задължението, като възрастни да им покажем, че има и други начини и средства за изразяването им и набавянето им. Всичко това става с времето и опита. Някои бебета/деца дори след като се отбият при заспиване, искат да усещат голата кожа на майката – на пример дланта на ръката до бузката си. Повечето майки предпочитат да останат близо до децата си по време на процеса на отбиване. Това намалява стреса и за майката, и бебето/детето и помага в повечето случаи и на двамата да преминат безболезнено през него;
  • Разговори. По-големите дечица могат да се уговарят, например да сучат само когато е тъмно или само в къщи. Може да им разказвате истории за пораснали деца, които вече не искат да сучат от майките си, леко намеквайки, че и те са пораснали или че млякото е за малките бебенца, или дори да разиграете ролева игра. Играта може да ви помогне да разберете на какъв етап от процеса на отбиване се намира вашето дете – дали лесно може да продължи напред или пък е нужно малко повече време. Разговорите могат да помогнат, ако са дозирани правилно и според възрастта и възприятията на детето.  Добре е да не се  прекалява с тях, прекаленото говорене може да доведе до необоснован страх и неувереност у детето.

Плавното и постепенно отбиване помага и на тялото на майката да намали производството на кърма. Това е един от безопасните начини за спиране на лактацията, без да е необходимо прием на билки или медикаменти. Ако все пак има моменти, в които усещате гърдите си напрегнати или препълнени, може да помислите дали не избързвате с отбиването или дали да не забавите малко темпото, докато тялото ви се адаптира. Друга вариант е да изцедите малко кърма, само колкото да почувате облекчение. Изцедената кърма, можете да дадете на детето в чашка или смесена с друга храна

CIMG7495

Кърменето е танц за двама. Следването на общ ритъм дава възможност на двамата партньори, както да се наслаждават на този танц, така и да стигнат до неговия финал относително едновременно, удовлетворени и изпълнени с желание за следващ танц.

Някои факти и изследвания по темата:

*Световната Здравна Организация препоръчва кърменето да продължи поне до две години и след това толкова, колкото майката и бебето желаят.  Няма специални указания за възраст за отбиване, като дори последваща бременност, ако протича без усложнения, не е основание за отбиване.

*Академията по медицина на кърменето потвърждава, че кърменето след ранното детство е биологична норма “Средната възраст на отбиване варира от 6 месеца до 5 години”.

*Твърдения, че кърменето след ранното детство е вредно за майката и бебето, нямат абсолютно никаква медицинска или научна обосновка” казва д-р Артър Ейдеман, президент на Академията за Медицина на Кърменето. “Всъщност много по-важна тема е за вредата причинена от модерните практики за преждевременно отбиване”. (ABM 2012)

*Според Ла Лече Лига връзката на кърменето ще продължи, докато бебето надрасне нуждата си. Това обикновено не се случва преди първата година, а по-често около втората година, като всяка двойка майка и бебе следват собствения си ритъм и потребности.

*ESPGHAN1 и EFSA2 смятат, че в страни с ниска инфекциозна заболеваемост, каквито са страните в Европа, кърменето трябва да продължи докато майката и детето пожелаят

  1. The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) – Европейското общество по педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене
  2. European Food Safety Authority (EFSA) – Европейският орган по безопасност на храните

Източници:

Ползи от кърменето – проф. д-р В. Недкова, д-р В. Миланова Мединфо, брой 2/2014

Публикувано в Parentland: Истории от първо лице

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *