Книгата “Захранване водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно!”

21039892_10155146684349633_379867426_n

През последните десетилетия, храненето и захранването на бебето силно се повлияха от  мощното развитие на хранително-вкусовата индустрия, често за сметка на качеството на храните и здравословния им ефект върху детския организъм. Наравно с това агресивната и неетична реклама създадоха пропаст между някогашните традиции, следващи естествените умения за хранене на всяко бебе и желанието на родителите да дадат най-доброто, на което са способни за своите деца. За родителите става все по-трудно да се ориентират и доверят.

Като Сертифициран Консултант по Кърмене и Лактация – IBCLC , често родителите се допитват до мен за това, какъв метод на захранване да изберат и как най-правилно да организират кърменето и захранването на бебето. Не малко са случаите и когато майките получават съвети неотговарящи на съвременните препоръки за захранване, съвети, които често водят до преждевременно отбиване или неадекватен прием на хранителни вещества  и калории. Това създаде поле за изява на много автори да експериментират по темата, да споделят свои виждания и личен опит, без те да са основани на медицински доказателства и международно утвърдени препоръки.

Сред това многообразие на публикации, книгата “Захранване водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно!” на Мария Нориега, запълва голяма празнина в популярната литература за родители. Тя предлага систематизирана и ясна информация, водейки стъпка по стъпка читателите си от знанието към практическите аспекти на захранването на бебето, или по-точно захранване, водено от бебето (ЗВБ).

Книгата напълно отразява съвременните препоръки на СЗО за изключително кърмене до шестия месец или подходящо заместващо кърменето хранене. Тя е подходяща, както за кърмени деца, така и за тези, които се хранят със заместител на майчината кърма. Насърчава и окуражава кърменето до естественото отбиване на всяко дете и дава насоки за подходящо организиране на кърменето/храненето с млека за кърмачета, допълването на диетата при захранването и запознаването с новите храни и консистенции.

Настоящата книга е резултат на близо десет години изследване и задълбочено проучване на съществуващите научни публикации за захранване на бебето и конкретно за сравнително новия метод ЗВБ. Направена е съпоставка с начините на въвеждане на твърдите храни в миналото и  с опита на поколенията, преди урбанизацията и индустриализацията. Проследява се и  опита на стотици съвременни майки и бебета избрали да се доверят и да последват вродените инстинкти на детето  да опознае храната само. „Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно!“  е изключително ценен източник на информация за видовете храни, възможните алергени, подходящото комбиниране от храни с цел извличане на по-голяма хранителна стойност. Засегнат е и въпросът за източниците на желязо, вегетарианската и веган диета и за най-малките, а за още по-голямо улеснение на родителите е поместена и примерната схема за захранване на известния холандски диетолог и IBCLC Стефан Клейнчес.

Изключително предимство на книгата е умението на автора да съчетава научно обоснованите предложения с опита на родителите. Ще намерите много споделени, прекрасни и мотивиращи разкази. Те увличат, вдъхват увереност и най-вече обосновават заглавието  – лесно, съвременно и здравословно. Допринасят за това, книгата да отразява максимално точно очакванията и преживяванията на родителите и всички трепети свързани със захранването.

Като юрист, за мен е изключително важно всяка представена информация в книга или публикация да бъде добре обоснована и подкрепена с достоверни факти и доказателства. В науката – това са изследванията, въз основа, на които се формират и препоръките на авторитетните институции, като СЗО, УНИЦЕФ, ESPGHAN1 , EFSA2, редица педиатрични организации по света, както и съпътстващата нормативна база. В книгата ще намерите описани изследванията и наблюденията на д-р Джил Рапли, създателка на метода ЗВБ и как тя достига до извода за изключително кърмене до 6 месеца, едновременно с официалното оповестяване на препоръките на СЗО и плавно и постепенно въвеждане на твърди храни след това. Ще се върнете назад в миналото с разказа на баба Тодорка и ще надникнете зад кулисите на интересния експеримент на Клара М. Дейвис за детското хранене. В края на книгата ще намерите подробни референции за всички използвани източници на информация.

Като родител, за мен книгата има и изключително сантиментална стойност. Преди седем години, с първото си дете, аз самата се лутах в огромното количество от информация, съветите на роднините ми, на педиатъра… Чувствах се изключително стресирана от факта, че трябва да разбирам от глутенови и безглутенови каши, специални консистенции и количества, алергени, мъхчета и семки, а със сигурност най-ужасна бе мисълта, че всичко трябва да е пюрирано и поднесено с лъжица в устата на бебето ми. Това е спомен от моето детство, в което до късна възраст храненето ми беше кошмар за мен и майка ми. За щастие, открих първите преведени материали от Мария Нориега в блога За близнаците , прочетох за нейния опит и опита на няколкото майки опитали преди мен този метод. Изведнъж храненето на едно бебе не ми изглеждаше като ядрена физика – беше лесно и забавно,  за мен беше естественото и логично продължение на кърменето. И така на седем месеца, моя син беше гушнал един банан и храбро ядеше от него, обожаваше да яде авокадо, въпреки че тогава, преди седем години, този странен плод, беше …странен, а на 9 месеца вече експериментираше смело с лъжицата. Най-ценното за мен е, че този метод за пореден път затвърди увереността ми в родителските ми умения и в  способността да се доверявам на избора на детето си и неговите желания за хранене. С времето виждах и разбирах все повече всички позитиви от този начин на предлагане на храните. И до днес и двете ми деца на седем и на пет години, предпочитат да хапват плодовете и зеленчуците цели и пресни, разпознават потребностите си и границите си по отношение на храненето.

Захранването – това е един нов етап в живота на всяко семейство с бебе. Етап изпълнен с много трепети, очаквания и преживявания. “Захранване водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно!”  е прекрасна книга за всички бъдещи и настоящи родители, чиито бебета скоро ще се запознаят с храната на възрастните и които биха искали да разширят познанията си в тази област. Те могат да изберат, както подсказва и заглавието, един нов и приятен метод за захранване.


  1. The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) – Европейското общество по педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене
  2. European Food Safety Authority (EFSA) – Европейският орган по безопасност на храните

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *