Наддаване при кърмените бебетата. Стандарти на СЗО.

IMG_6224Наддаването на килограми при бебетата е един от много важните индикатори за това как се развива вашето бебе и по тази причина, ние консултантите по кърмене и здравните работници винаги следим за това. Разбира се, растежът на дължина (височина) и размерът на главичката също са важни, но по отношение на адекватното хранене, най-точен критерий е наддаването на килограми. Приемът на малко калории или недостатъчно количество кърма води до слабо наддаване веднага и ако това състояние продължи, ще бъде последвано от забавяне в растежа на дължина(височина). А много продължителната липса на калории би довела и до забавен растеж и на главата.
Във всички случаи ненаддаването или загубата на тегло никога не са нормални при бебетата.

Рождено тегло. Според стандартите на Световната здравна организация нормалното рождено тегло при здравите доносени бебета варира между 2,6 и 3,8 кг. Доносени бебета, но с ниско тегло са тези под 2,5 кг. А с по-голямо от средното тегло се приемат бебета, които тежат 4 кг и повече. Тази класификация помага на специалистите да преценяват по-добре ситуацията на всяко бебе и да предприемат, ако е нужно съответни мерки.

Много фактори могат да окажат влияние върху рожденото тегло – от генетична предразположеност до чисто здравословни или физиологични.

 • Недоносените бебета се раждат като цяло по-малки, по-недоразвити и с ниско или много ниско тегло;
 • Бебета родени от майки, които са пушили цигари или са били изложени на цигарен дим, също може да се родят с по-ниско от средното тегло;
 • Малко движения по време на бременността, неадекватно хранене на майката също може да доведат до раждането на бебе с ниско тегло;
 • Гестационен диабет или прекомерно качване на килограми по време на бременността от друга страна може да допринесе за по-голямо тегло на бебето при раждането;
 • Полът на бебето – момиченцата обичайно са с по-ниско тегло от момченцата;
 • Многоплодна бременност с близнаци или тризнаци;

Загуба на тегло след раждането. Веднага след раждането е очаквано бебето да загуби до около 6-7% от рожденото тегло. Това е основно загуба на мазнини и течности. Дължи се вероятно на хормонални промени и все още малкото (но нормално) количество на приетата коластра. Има големи вариации в процентите загуба на тегло измежду здравите, доносени бебета. Ето защо и  точното значение на по-голямата загуба на тегло не е много ясно. А това понякога зависи и от различни фактори като на пример, начина на раждане и количеството на течностите, които се вливат на майката по време на раждане. Част от тези течности естествено отиват и при бебето, което се отразява на по-голямо рождено тегло. След като бебето се освободи от тези течности, изведнъж може да се окаже, че има по-голям от нормалното процент загуба на тегло. Ето защо има и съмнения, че хранените и дохранваните на този етап бебета изцяло със заместител на майчино мляко са може би прехранвани. В крайна сметка, приема се, че загуба на повече от 7 – 10% от рожденото тегло вече говори за проблем и е редено да се проследи как се храни бебето и при нужда да се вземат подходящи мерки. Загуба на тегло над 10% изисква незабавно да се оцени кърменето и това дали бебето реално приема кърма, докато стои на гърдите на майката. Това на практика означава, че някой трябва да наблюдава поне едно цяло кърмене на бебето и би било чудесно, ако това се случва още в болницата и най-добре от сертифициран консултант по кърмене IBCLC. Преодоляването на проблемите, докато са още в самото начало, предпазва бебетата от дехидратация и води до успешно кърмене занапред. В едно италианско проучване[1] направено сред 686 доносени бебета за период от шест месеца в една болница, 7,7 % или 53 бебетата от изключително кърмените бебета загубили повече от 10% от рожденото тегло (Manganaro et al., 2001). При 74% от тези бебета било установено недостатъчен трансфер на кърма при кърмене, но след като са получили помощ, кърменето се подобрило. При 26 % причината била не добра организация на кърменето. Изследователите препоръчали на всички бебета да се проследява рутинно теглото на петия ден от раждането.

Типично наддаване на кърмените бебета.

WHO girlsСтандартите на СЗО за растеж на децата са най-изчерпателните данни, с които разполагаме относно ранното наддаване на тегло при кърмени бебета. Те предоставят детайлна информация за първите седмици и месеци. Според тях 75% от бебетата (момчета и момичета) възстановяват рожденото си тегло на седмия ден и около 95% от всички бебета възстановяват рожденото тегло до 14-ия ден от раждането си. Ако това не се случи най-късно до 14-ия ден е също повод да се обърне повече внимание на кърменето – начина, по който суче бебето, колко често е това, дали е ефективно, дали бебето приема други течности, които да му попречат на адекватния прием на калории, колко често и колко дълго употребява залъгалка.

От 14-и то 60-ти ден от раждането наддаването при момичетата е между 28 и 42 гр. на ден или средно 39 гр. на ден. При момчетата е между 15 и 52 гр. на ден или средно около 46 грама[2].

Средното наддаване за седмица за първите 2-3 месеца е около 245 грама. Разбира се, някои бебета ще качват по-малко, други повече. След третия месец темпа на наддаването се забавя. Ако бебетата продължаваха да растат със скоростта, с която растат в първите седмици от раждането си, биха станали гиганти до тийнеджърството си. Това е още един повод да си припомним, че бебетата се развиват най-бързо в първите седмици след раждането си и тогава имат нужда от всичките калории, които кърмата може да им предостави и за това не бива да бъдат ограничавани във времето и честотата на кърмене.

Глобални стандарти на СЗО за оптимално развитие. История и как да ги тълкуваме.

През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува дълго чакани съвременни данни за растеж, които отразяват естествения растеж на кърменото бебе. Тези данни са резултат от Широкомащабно референтно проучване на растежа продължило почти 15 години от планирането, събирането на данните и анализа им. Всичко за планирането и събирането на данните може да се види на страницата на СЗО. Целта на това проучване била да определи оптималния растеж в шест културно и етнически различни страни (Бразилия, Гана, Индия, Норвегия, Оман и САЩ) за период от 6 години. Около 8500 деца, включително около 300 новородени, са участвали в проучването. Всички деца са били кърмени и захранени на около 6 месеца, като за целта на изследването определението за кърмене включва изключително кърмене или предимно кърмене поне до 4 месечна възраст и предлагане на подходящи допълващи храни на около 6 месечна възраст и продължаване на кърменето до 12 месеца.
Изследването стига до следните изводи:

 • Кърменето е биологична норма
 • Децата по целия свят растат и се развиват почти еднакво, когато са кърмени
 • Храненето и околната среда са с по-голямо влияние върху развитието от колкото генетичните фактори

Стандартите на СЗО сега са „нормативни“ – показващи как децата би трябвало да се развиват, от колкото описателни – как са се развивали в дадена среда. Тези стандарти са приложими за деца от раждането до 5 години. Новите таблици са разделени на повече възрастови групи, като тази от раждането до 6 месеца посочва развитието по седмици.
След публикуването на новите стандарти те са приети от около 125 държави. Но това не означава, че на всякъде се прилагат. На пример САЩ са ги приели през 2011 г, но Американската Академия по Педиатрия все още използва старите от 2000 г. На някои места все още можете да видите и двата варианта на графиките. СЗО насърчава всички, които работят с бебета и малки деца да използват таблиците именно от 2006г. независимо дали бебетата са кърмени или не или са на смесено хранене.

Как се мери бебето. Когато искаме да засечем наддаване за определен период от време – ден, седмица, месец е добре да мерим бебето по възможност по едно и също време на деня и винаги чисто голо. Такава трябва да бъде и практиката в педиатричния кабинет, като дори и пелени не трябва да има. Особено, когато става въпрос за новородени бебета или бебета, за които се съмняваме, че се хранят адекватно. Разлика от 100 грама плюс или минус могат да имат голямо значение за малките бебета.
Когато искаме да разберем количеството кърма, което е приело бебето, тогава то се мери преди и след кърмене. В този случай, бебето се мери с дрехите си, както си е облечено и както ще бъде гушнато след това, точно преди самото кърмене. След като кърменето приключи, бебето се мери отново без нищо да се маха или прибавя към него. За целта ще е нужно да се използва бебешка везна, която измерва с отклонение максимум до 5 гр. Повечето везни са с по-голямо  отклонение, а когато става въпрос за новородено или за бебе, което има трудности с храненето голямото отклонение не дава адекватна информация.
Полезен съвет: може да сложите бебето по корем върху кантара (в случай че има такава възможност). Тежат точно толкова, колкото и по гръб, но са по-неподвижни и вие можете да видите точните грамове.

Прочетете как да използвате уеб базирания калкулатор в статията Калкулатор за проследяване на наддаването на кърмени бебета и проследете как наддава Вашето бебе.

Според д-р Сиърс[3]:

 • Наддаването на тегло при кърмено бебе се влияе от честотата на хранене
 • Бебетата, които са кърмени на поискване и имат неограничен достъп до гърдата, са склонни да растат по-бързо.
 • Бебетата, които спят до майка си и които се наслаждават на лукса на неограничено нощно кърмене, са склонни да растат по-бързо.
 • Кърмачетата, които са продукт на „Тренинги за бебета“ (родителски програми, при които бебетата се хранят по график и са приучавани да спят през нощта, използвайки вариации на метода „Да се нареве“), често показват забавен растеж. Бебетата, които са кърмени според наложен от родителите ограничителен график на хранене, не само биха получили по-малко мляко, но и кърмата, която получават, ще има по-ниско ниво на мазнини и калории поради по-дългите интервали между храненията.

Повечето кърмени бебета удвояват рожденото си тегло на възраст от около 5 до 6 месеца. Когато се използват таблици за растеж, базирани на данни за растежа отнасящи се бебета хранени със заместител на майчина кърма, между 3 и 6 месечна възраст може да изглежда, че теглото на кърменото бебе се колебае и е недостатъчно. Причините за това са различни, някои от които са свързани с храненето с шише и биберон, което е известно, че може да доведе до прехранване, друга причина може да е самия състав на млякото за кърмачета, а трета причина е свободата на кърмените бебета да регулират сами кога, какво количество мляко да приемат (при условие че са здрави и добре развиващи се). След третия месец, кърменето от инстинктивно става повече волево – т.е. бебето решава кога и колко мляко иска.

През вторите 6 месеца от живота си здравите, добре развиващи се бебета средно имат месечен растеж на дължина от 1,27 см и обиколка на главата от около 64 мм. На 12 месеца средното кърмено бебе тежи около 3 пъти повече от теглото му при раждане, нараснало е на дължина с 50% и е увеличило обиколката на главата с 33%.

В заключение:

Използването от здравните специалисти на таблици за растежа базирани на некърмени деца, често водеше до необосновани препоръки за дохранване и съответно спиране на кърменето. Ето и от къде са митовете за нехранителната кърма след определен месец. А именно кърменето е естествената, биологична, но здравословна норма и кърмата – естествената храна за бебетата – не най-доброто, не уникалното и не призвание за героини, а просто естествения ход на развитие, който да е отправната точка за специалистите и родителите при оценката на развитието на всяко бебе, независимо от начина на хранене.

Вижте още в статията Калкулатор за проследяване на наддаването на кърмени бебета


Източници:
[1] “Breastfeeding Answers Made Simple – A Guide for Helping Mothers” – Nancy Mohrbacher, IBCLC, FILCABAMS – Wight gain and growth
[2] “Breastfeeding and Human Lactation” – Karen Wombach, Jan Riordan
[3] https://www.askdrsears.com
https://www.who.int/
Training Course on Child Growth Assessment – WHO Child Growth Standards

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *