Кърменето – смисъл и полза

Майчината любов, нежност и прегръдка са незаменими потребности на всяко бебе и дете. Когато видим малко човече, мозъкът моментално ни залива с голяма доза от хормона окситоцин, неслучайно наричан хормонът на детето. Той предизвиква у нас силната нужда да прегърнем това нежно създание или поне да се доближим до него и да му се порадваме. Така природата гарантира грижата за малкото същество. Когато кърмеща майка чуе бебешки или дори детски плач, всяка клетка на нейното тяло знае, че това бебе се нуждае от закрила и от мляко. Много жени споделят за спонтанно потичане на млякото, дори само ако се радват на чуждо бебе. В първите седмици след раждането, това спонтанно потичане помага на новороденото да получи повече порции кърма, а повече порции кърма в началото, обичайно са гаранция за по-дълго успешно кърмене. За състава на майчиното мляко е изписано много, а и в момента се правят проучвания за възможността някои от компонентите на кърмата да се използват за лечението на нелечими болести. За щастие все повече майки знаят, че няма нужда да се тревожат за състава на собствената си кърма – не повече, от колкото да се тревожат за броя на клетките в тялото си. И ако съставът на кърмата на майката е оптимален и подходящ за нейното бебе, то понякога може да е нужно по-голямо количество. По-честа стимулация на гърдите, обичайно води до повече кърма за бебето. Обратното – колкото по-малко и по-рядко суче бебето, толкова по-малко кърма ще има за него.

Кърменето не е само храна. То е и много нежност, любов, утеха, сигурност и спокойствие, както за детето, така и за майката. За много майки, кърменето е най-лесния и предвидим начин да се успокои и приспи едно бебе или вече проходило палаво детенце. А когато ожули коленете или се разсърди за играчка, отново кърменето може да успокои силните емоции.

Едва ли има майка, която да не се тревожи, когато бебето е болно. Знаем, че при висока температура е нужно да се приемат повече течности, знаем, че и апетитът рязко намалява. За кърмените бебета гърдата предлага облекчаване на дискомфорта, самото сукане, действа успокояващо. В същото време, бебето получава течна питателна храна, пълна с живи клетки, готови да се борят с болестта. И още нещо – с кърменето не може да се прекали, то е на принципа на Мечо Пух “Колкото повече, толкова повече..”

Като си говорим за бебешки плач и успокояване, неминуемо стигаме до никненето на бебешките зъбки, които, кой знае защо, точно през нощта създават най-много грижи за родителите. Кърменето и в тази ситуация, може да е чудесно решение. При спазването само на няколко прости правила за безопасен съвместен сън с бебето, нощите могат да станат спокойни за цялото семейство. Много майки са открили, че кърменето в легнала поза им дава възможност да си почиват и дори да спят, докато бебето се храни или успокоява на гърда. Според изследвания кърмещите майки спят повече от тези, на които им се налага да хранят с шише. И това не е случайно – храненето със заместител на майчината кърма изисква много повече хигиена на шишетата и бибероните, задължително наличие на преварена и охладена до определена температура вода, внимателно следване на инструкции и някой да стане посред нощ и да свърши цялата работа, докато бебето плаче в очакване на мляко. В този ред на мисли, кърменето може да излезе почти безплатно, а майките често споделят, че млякото им винаги е с точния състав, идеалната температура и в прекрасна опаковка. Млякото винаги е на разположение, дори ако едната гърда се окаже недостатъчна, мама може да предложи другата и след това отново първата, докато бебето се засити и успокои. Млякото и комфорта на гърдата са винаги на разположение, дори в най-критични ситуации. Кърменето в извънредни ситуации, природни бедствия или аварии може да е животоспасяващо. В тежка зимна обстановка, например в отдалечени градове и села, кърмещата майка може да е спокойна за своето бебе – за него винаги ще има храна, независимо от условията навън.

Пътуването с кърмено бебе, обичайно е лесно и безопасно – може да спрете на всяко удобно място и детето да се нахрани. Млякото на мама не свършва и не се разваля, така че колкото и дълго да се пътува, бебето ще е подсигурено с храна.

За по-големите кърмени дечица, които вече тръгват на детско заведение, кърменето е онзи прекрасен миг с мама, който дава емоционална утеха и сигурност след прекарания ден извън дома. Много майки споделят, че именно кърменето е помогнало на тях и децата им да се адаптират по-лесно в яслата и градината. Особено голямо значение има имунитетът, който дава кърмата през целия период на кърмене. Генетичната предразположеност, както и условията в детското заведение също имат значение за това, дали детето ще боледува повече или по-малко. Така или иначе имунитетът на всяко дете се изгражда през първите 6 години. Ето защо и СЗО, и Българското Министерство на здравеопазването препоръчват кърменето да продължи поне до две години и след това, толкова дълго, колкото майката и детето желаят.
Универсална рецепта за родителство и майчинство няма. Можем само да се възползваме от това, което природата вече ни е дала, а тя ни е дала много.

Или накратко:

Бебетата сучат поради различни причини new

 

 

 

 

 

 

А, ако се чудите колко често да кърмите, можете да видите статията Кога да кърмя бебето

Публикувано за първи път в списание “Майчинство”, април 2016 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *