Първи контакт

Сърчице бие под твоето сърце, мънички ръчички и мънички крачета вече побутват света, протягат се и се наместват и вече знаеш – сърчицето ти казва “Здравей, аз съм тук!” Ти носиш този малък Свят в себе си. Ти даваш въздуха, и водата, храната, и топлината. Ти си пазителката на този Свят, Ти си целият свят…

Денят на вашата първа среща. Малка глътка въздух, много копнеж и потъваш в тези очи, толкова дълбоки и чисти. Готова си да прошепнеш “Здравей бебе”, а след това търсиш неговият поглед – още една стъпка от танцът на влюбването (The Womanly Art of Breastfeeding”)

Birth!jpg

Първата прегръдка – това е момента, в който твоето бебе е готово да засуче. Когато бебето е оставено върху корема на майката, веднага след раждането, това е първия контакт кожа-до-кожа. Това стимулира отделянето на много хормони, които подпомагат майката и бебето в адаптацията им след раждането.

Девет месеца бебето е било част от твоето тяло, веднага след раждането и дълго време след това, то има нужда точно от мама да го стопли, утеши и нахрани. Установено е, че прекият контакт кожа-до-кожа помага на бебето да регулира дишането си и сърдечната си дейност. Нещо повече тялото на майката е в състояние да повиши телесната си температура, ако това е нужно, за да затопли новороденото си бебе. Контакта кожа-до-кожа спомага за “заселването” на здрава и полезна микрофлора у бебето, а точно микроорганизмите от майчината кожа, се приспособяват най-добре към него. Много майки споделят, че именно контакта-кожа-до-кожа помага на бебетата им да преодолеят моменти на силна болка, раздразнение или уплаха.

Първото кърмене – това е момента, в който ти и твоето бебе ще възстановите вашето единство. Така, както девет месеца бебето е получавало всичко необходимо от майчината утроба, така в следващите приблизително 6 месеца твоите гърди и твоята кърма ще доставят всичко необходимо за растежа и развитието му. Не случайно, много специалисти наричат кърменето “четвърти триместър”.

Photo credit: Rachel M Coleman via Foter.com / CC BY-SA

Краят на бременността приключва тогава, когато плацентата се отдели напълно. С това пада и последната хормонална бариера и твоето тяло вече знае, че има бебе и то има нужда от коластра. Независимо от начина на раждане(оперативно или естествено), малки и много ценни капчици коластра вече се образуват в млечните алвеоли. Това е момента, в който, ако бебето засуче, ще даде още един сигурен сигнал за нуждата от коластра. Засукването е последното доказателство, че раждането е приключило успешно и спокойствието е възстановено.

Ето защо СЗО, УНИЦЕФ и Ла Лече Лига препоръчват кърменето да започне още през първия половин час след раждането. Повече за първия час на бебето, можете да прочете в Здравей бебе 🙂

Първите дни – през първите дни(2 до 5 дни) гърдите ти обичайно произвеждат коластра. Тъй като бебешкото стомахче в началото е голямо, колкото черешка и коластрата, която се произвежда на всяко кърмене е колкото чаена лъжичка. Чаена лъжичка злато – жълтеникава и гъста течност богата на протеини, съдържа всичките съществени 10 аминокиселини и с много високо съдържание на секреторен IgA, най-главният имуноглобулин и анти-заразителен агент. Съдържа още и витамини, минерали и др.. Всичко това в идеалното съотношение, точното количество и температура и в най-добрата опаковка – майчината прегръдка.

През първите няколко дни, може да усещаш гърдите си меки и спокойни или така сякаш нищо не се е променило, въпреки че на заден план промяната може да тече с пълна сила. Това е идеалният момент, ти и твоето бебе да “практикувате” кърмене. Когато гърдите са спокойни, за бебето е по-лесно да засуче ефективно, като обхване с устата си по-голямата част от ареолата. Ако е необходимо, майката може без болка и притеснение да стисне гърдата, като сандвич и така да я направи по-удобна за засукване. Още една причина кърменето да започне в първите часове, е че тогава бебето е и най-активно. След това много бебета се унасят в сън, което може да затрудни кърменето.
Колко често да кърмиш? – Добра идея е да има между 8 и 12 кърмения за денонощие, като 8 обикновено е минимума. Обичайно е, новородените бебета да искат да сучат и по-често. Честото кърмене стимулира лактацията от една страна, а от друга дава възможност на бебето да приеме нужните му количества коластра. Коластрата спомага за изчистване на мекониума, а заедно с него и излишния билирубин, който причинява естествената жълтеница.

Постепенно коластрата преминава в женско мляко(преходно) и след това в зряло майчино мляко. Количествата на зрялото майчино мляко(кърмата) обикновено са големи, а понякога неочаквано големи. Някои майки споделят, че гърдите им стават големи и твърди като камък. Именно честото кърмене може да помогне в такава ситуация. Ако бебето суче ефективно и често и въпреки това усещаш гърдите си напрегнати, е добра идея да започнеш да ги изцеждаш, но само толкова, колкото да почувстваш облекчение.

Кърменето е танц за двама и като всеки танц близкия контакт помага на двойката да затанцува в един ритъм, да чуе една музика, да сподели своята нежност и топлина.

 

За първи път е публикувана в списание “Майчинство” Бр.76/2014 списание Майчинство

Използвана литература:

“Ранно поставяне на бебето на гърдата”
автор: Антоанета Борисова,
Център за бременни жени, Пловдив

“The Womanly Art of Breastfeeding” La leche league International

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *