Капани за бъдещи майки

Несъмнено сте попадали на списъците с “абсолютно” необходими за вас и за бебето неща. Ето пет неща, от които може изобщо да нямате нужда:
1. Анатомична, ергономична, ортодонтска…(сигурно има и други сложни думи – не знам) залъгалка тип червило, защото когато бебето сучело, зърното в устата му изглеждало сплескано….Ако вашето зърно след кърмене изглежда по този начин, то вероятно вече изпитвате силна болка при кърмене. Защо?

Защото това:

фотограф Изабел Басмаджиан
фотограф: Изабел Басмаджиан

залъгалка

не може да се случи с това:

 

 

 

 

 

Опитните консултанти знаят, че ако зърното на майката излиза деформирано от устата, на бебето, то това е един от сигурните признаци за недобро засукване  -т.нар.  плитко засукване. Когато бебето суче от гърда, то би следвало да отвори широко уста, така че ъгълът между горна и долна устна е да тъп. Това му дава възможност да поеме гърдата дълбоко в устата си. Кърменето е от гърда, а не от зърно, както се случва с бибероните и залъгалките. При сукане от гърда, зърното на майката се разтяга и стига назад до мекото небце(опипайте с език собственото си небце ) Първо зад зъбите на горната челюст е твърдото небце. Когато бебето суче залъгалка или биберон, той се притиска между езика и това твърдо небце, защото никой биберон не може да се разтяга. Продължавайки с езика да изследвате собственото с небце назад към гърлото, ще стигнете и до меката част. Когато бебето суче от гърда, при добро засукване, зърното попада между основата на езика и мекото небце. Така кърменето е, не само комфортно, но и ефективно – т.е. има ефективен трансфер на мляко.
Когато бебето се опитва да суче гърдата, така както се суче залъгалка, могат да се случат няколко неща:

 • разраняване на зърната
 • недобро стимулиране на гърдите
 • недостатъчен прием на кърма от бебето
 • недостиг на кърма при майката

В много редки случаи едно бебе би могло да суче и залъгалка и гърда и да няма проблеми. В повечето случаи добре сучещите гърда бебета, отказват сами залъгалката.

2. Помпа за изцеждане на кърма.  Представете си дистрибутор на адаптирано мляко, който би искал да ви даде адекватна и вярна информация за кърменето. Или “Кока Кола” да си разкрие тайната рецепта, защото е социално отговорна компания. Или сиренето в магазина да е без пари. А, дано, ама надали! Тогава защо от дистрибутор на помпи за изцеждане на кърма или негов представител, да очакваме друго? И не че помпите за кърма са безполезни или лоши, дори напротив. Просто не са нужни на всички майки, на общо основание и по всяко време или на определено време. Ето и кратки факти за помпите и изцеждането:

 • Някои майки не могат да се цедят с помпа, независимо колко мляко имат в гърдите си;
 • Изцеждането на ръка може да бъде също толкова ефективно, колкото и изцеждането с електрическа болнична помпа;
 • Изцеждането на ръка е по-щадящо;
 • Размерът на фунията има значение;
 • Някои майки не могат или предпочитат да не се цедят на ръка;
 • Изцеждане може да е нужно в няколко ситуации – при явен недостиг на кърма с цел стимулация, при запушени млечни канали – цеди се до край засегната гърда, при препълнени гърди – цеди се само до облекчение или в случаите на раздяла с бебето. Повече за за това, кога е нужно изцеждане, можете да прочетете тук Кога е нужно изцеждане и Кърмене на недоносено бебе. Началото

3. Шишета и биберони.

Също, както при залъгалките, анатомични и имитиращи кърменето биберони – няма. Всичко е само реклама, заблуда и струва много пари. Ако оставим финансовата страна на нещата, някои биберони, набедени за имитиращи кърменето, всъщност могат да доведат до това бебето да не може изобщо да се нахрани, защото изискват много силен вакум, за да може да се изтегли млякото през тях. При кърменето от гърда, вакуумът, който прави бебето, служи само, за да задържи гърдата в устата си и за да преглътне, а не за да изсмуче млякото от гърдата. Езикът е важният елемент от системата на кърмене. Бебето по-скоро извлича млякото със специфични движения на езика. Тези движения не могат да се случат на биберон. Когото бебето суче от биберон, то по-скоро ще го стиска с венци, за да тече млякото. Ето защо, когато на кърмено бебе се предлага и шише, може да се случи така че или бебето да отказва шишето категорично или да започне да суче гърдата неефективно и в последствие да се отбие. В редки случаи някои бебета са склонни да сучат и от шише и от гърда.

200px-HabermanFeederCrosssection.svg
en.wikipedia.org

Ако е нужно дохранване, то е добра идея да се използват алтернативи на шишето и биберона. За бебета със специални нужди, като на пример родени със цепнато небце или устна има и специални средства за хранене като това Haberman Feeder

 

 

 

4. Кутия адаптирано мляко – за всеки случай!

Преди дори да сте се опитали да кърмите бебето си?
Нима! То е като да си вземеш вибратор в спалнята – за всеки случай! Целта на производителите и търговците е да ни накарат да се съмняваме в себе си и възможностите на собственото си тяло, да пренебрегнем милионите години еволюция на млечната жлеза, да потиснем инстинктите си на родители. Ако знаехте, че някога млечната жлеза е била една единствена потна жлеза?! Колко ли трансформации са се случили от тогава, за да се окаже толкова ефективен и разпространен модел за изхранване на поколението…?! А защо никой не се съмнява в кравите, на пример…ей така да се окаже, че след раждането, кравата няма мляко за телето си  или пък домашната ви котка да се нуждае от много специално изкуствено мляко? Защото производството адаптирано мляко за бебета, е индустрия за милиарди, а производството на кърма, само пречи на тази индустрия.  Млечната жлеза функционира еднакво при всички бозайници, като тази на човека е дори по-съвършена. Всеки производител на мляко, знае, че ако една крава не се дои 3 дни, млякото й спира и тя трябва отново да забременее и роди. При човекът, това не е така. След спиране на кърменето, лактоцитите(клетките, които секретариат кърма) остават в латентно състояние седмици наред, счита се че са поне 6 седмици. Време, в което кърменето може да бъде възобновено или да се случи, така наречената релактация. Ако вашето бебе се нуждае от дохранване, първата опция е изцедена от майката кърма, ако няма – тогава донороско мляко и чак най-накрая е заместителят на майчино мляко и то само, колкото да допълни нуждата. Можете да бъдете спокойни, че адаптирано мляко можете да си закупите от всяка аптека, по всяко време, а от денонощните и в 03:00 през нощта.
А знаете ли кои са били първите и най-ценни служители в компаниите производители на адаптирано мляко – именно фермерите, хората които най-добре са разбирали функционирането на млечната жлеза при млекодайните животни. Изводите, оставям на вас.

Ако все пак сте си купили кутия с адаптирано мляко, направете си течен шоколад с него.

5. Протектори за зърна или т. нар. силиконки

siliconovi_zurnaПротекторите са с ранг на медицинско изделие. Не са бонбони, с които да почерпим всички майки в родилното отделение. Когато се препоръчват, трябва да има ясна причина за тях, а препоръката следва да идва от специалист обучен да подкрепя кърмещи жени, с други думи консултант по кърмене. Консултантът по кърмене или здравният работник препоръчал протектори за зърна има отговорността да обясни (документира) причините, поради които се налага използването на протекторите, да проследи как майката и бебето се справят с тях, да проследи правилното засукване и поза, да проследи наддаването на бебето и да даде указания за премахването им и за успешното кърмене без тях.  Бебето трябва да засуче гърдата със силиконовия протектор, така както ако тя е без него. Силиконовия протектор не трябва да се препоръчва, за да компенсира липсата на знания и умения на здравния работник или консултанта по кърмене.

Всяко едно от тези неща, може да има своето място в конкретни, обосновани и добре обмислени ситуации. Някои от тях могат в действителност да спасят кърменето, ако се използват правилно и с подкрепата на специалист.

Статията няма за цел да бъде изчерпателна. По всяка една от посочените теми, може да намерите допълнителна информация в този блог или да се свържете с мен.

2 comments

 1. Моето бивше бебе – вече на 2 и 10 месеца, засука, но беше много болезнено за мен. Ползвах скъпи кремове и силиконови предпазители в началото. Както и капки за колики, суперскъпи, които директно разграждат латкозата. След първите 3 месеца всичко всичко това беше забравено … и така до сега …

 2. Здравей Ина,
  Прекрасно е, че сте намерили начин да се справите с предизвикателствата. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *