Здравей Бебе :)

В ПЪРВИЯ ЕДИН ЧАС СЛЕД РАЖДАНЕТО

Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

Какво се случва с бебето

pixabay-com-act-841497_1280

Първи контакт:
След като бебето се роди, е добре да бъде оставено върху гърдите на майката в следващия един половин до един час и никой да не го пипа, докато не се случи първото успешно засукване. Обичайно бебето не се къпе, а се подсушава със суха кърпа, като само ръчичките се оставят мокри от околоплодната течност. Миризмата от нея помага на бебето за адаптацията и за засукването. Всички медицински процедури могат да се отложат. Контактът кожа до кожа помага на бебето и майката по няколко начина:
– голото неизкъпано бебе заселва кожата си с бактериите от кожата на майката, към които то вече има изграден имунитет. Това е един от начините за превенция на заболявания по кожата. Принципът – първите по време на заселване бактерии, са първите по право. Те колонизират кожата и я защитават
– физиологичната адаптация на бебето протича по възможно най-плавния и естествен процес. Сърдечната дейност и дишането се регулират спрямо тези на майката. Телесната температура се регулира лесно и бързо. Девет месеца тялото на майката е поддържало идеалната среда за развитие на плода, няма причина да се съмняваме в неговите способности за това и след раждането. Способности, които са доказани във времето, с еволюцията и историята;
– Поставено върху корема/гърдите на майката и засукало, това води до допълнително отделяне на окситоцин. Това помага за раждането на плацентата и за по-бързото свиване на матката и предотвратяване на кръвоизлив.
Повече за първия контакт

Какво се случва с гърдите:
Гърдите обичайно се усещат меки и спокойни, така както са си били по време на бременността. Това ги прави идеални за трениране на сукане. Бебетата се раждат с инстинкт как да намерят гърдата и как да я засучат, но на нас майките ни е нужно време и практика, докато се почувстваме уверени в собствените си тела и действия.
В първия един час и в рамките на следващите максимум шест часа, бебетата са най-активни и биха искали да сучат често. Точно за това е добре бебе и мама да са заедно от раждането. Дори и майката да има плоски зърна или друга анатомична особеност, меките гърди и силния сукателен рефлекс на бебето в първите часове са една от гаранциите за успешно кърмене.
Изследване направено сред жени родили недоносени бебета показва, че тези, които са започнали да цедят гърдите веднага след раждането в рамките на първия час, след няколко седмици имат повече мляко от тези жени, които са започнали да цедят гърдите си по-късно1
Коластрата – първата ваксина. Тя е в малки количества, като при изцеждане, може да се събере в чаена лъжичка. Това е напълно достатъчно за едно новородено бебе, ако то има постоянен достъп до гърдите и възможност за сукане. При изцеждане, може да ви се стори, че само капки. Когато обаче бебето суче, то стимулира гърдата много по-ефективно и по-добре от която и да е помпа или техника за изцеждане. Усещането обикновено е на силно, интензивно сукане в първия час. Така, то може да изсуче много повече от капки. Тези малки количества коластра имат огромно значение за заселване на организма на бебето с полезна микрофлора, тъй като тя е едновременно пробиотик и пребиотик .

Какво може да помогне:

Починете си заедно с бебето върху вашето тяло. Този момент е прекрасен, изпълнен с толкова емоция, топлина, чувство за гордост, необятно щастие и известно опиянение. Това е денят на вашата първа среща, девет месеца чакан. Потърсете погледа на бебето, то търси вашия- онзи забележителен момент, наричан от психолозите – imprinting или  “the gaze” – онзи момент, в който бебето запаметява образа на лицето на мама, мигът на влюбването. Поздравете го, то очаква вашия глас, а той е толкова необикновен и специален, той е само за него…
Почти няма медицински показания, които да налагат майката и бебето да бъдат разделени през този първи един час. Раждането с операция, дори и да настъпят усложнения по време на операцията, ако бебето е стабилно и майката адекватна, не е причина първият контакт да не се случи. Нещо повече – този контакт, близостта на бебето до майката е предпоставка за ниски нива нива на хормонът на стреса. А кой лекар иска стресиран пациент?!
Понякога, поради сериозни здравословни проблеми или майката или бебето не са в състояние да прекарат първия един час в контакт кожа до кожа. Ако майката не е в състояние да прекара първия час с бебето си, тогава таткото може да свърши тази прекрасна работа. Природата е създала майките и бебетата със способност да се адаптират към нетипичната за гените ни ситуация на раздяла. При първа възможност бихте могли да наваксате пропуснатите моменти.

Източници:

  1. Effect of early breast milk expression on milk volume and timing of lactogenesis stage II among mothers of very low birth weight infants: a pilot study – LA Parker, S Sullivan, C Krueger, T Kelechi and M Mueller
  2. Evidence for the ten steps to successful breastfeeding – World Health Organisaton, 1998
  3. Moore ER, Anderson GC, Bergman N, Dowswell T. Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 5. Art. No.: CD003519. DOI: 10.1002/14651858.CD003519.pub3.

 

One comment

  1. Искам тук и аз да споделя моят опит. Родих в Белгия през август 2016. Първо бебе, никакъв опит, голям стрес, даже когато дойде акушерката и каза: ” готова си имаш 10 см разкритие, отивам да повикам доктора!” Аз успях само да изкрещя “не ,не съм готова, искам още да изчакам”…
    Но по думите на акушерката и гинеколожката се справих чудесно с напъванията и родих много бързо. От първата секунда сложиха бебка на моите гърди . Имах разкъсване и трябваше да ме шият, но бебето лежеше върху мен. А докторката си вършеше работата. Не са ни отделяли за стотна. Таткото беше много горд ,че той отряза пъпната връв. Дори при преместването ни от родилната зала към самостоятелната стая, оставиха бебето да лежи на гърдите ми. И двете голи покрити с един чаршаф. А тя една мъничка и некъпана, роди се с много коса и това караше нуждата от къпане да изглежда още по- крещяща. Но не, обясниха ми, че едва след 24 часа бебето може да бъде изкъпано. Бебка засука веднага и така си лежахме “скин ту скин” ,с часове. През цялото време бебето беше в моята стая , при мен ако се е налагало нещо акушерките са идвали при нас , а не са взимали бебето. Получих някакво рядко усложнение от епидуралната, дупчицата не се затворила и се получи изтичане на гръбначно-мозъчна течност. Наложи се повторна лумбална пункция, но бебето си лежеше до мама, чувстваше моята топлина, а лекарите си вършеха работата. Трябваше отново да лежа неподвижно и да не ставам, през2-3 часа персонал идваше да поставя бебка на гърдите ми и да я държи така с часове, за да суче бебето така важната коластра. Това е моят опит с първият контакт с бебето, не знаех нищо по въпроса, но още веднага почувствах, че това е най- важното , че в момента моето бебе има нужда от това!
    От приятелки, които са раждали секцио знам че при тях този първи контакт се осъществява с бащата, веднага след като бебето се появи, таткото го поема на голите си гърди . Бебето познава и гласа на баща си, за него е важно да почувства близостта му. И след няколко часа когато мама вече е по-добре, персонал или таткото поставят бебето на гърдите на мама, като я пазят много, но е важно бебето и майката да се почувстват. Да се синхронизират.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *