Кога да кърмя бебето

Един от най-честите въпроси е кога да се храни кърменето бебе. Дали да следваме графика наложен от болницата, дали да има нощна пауза, дали да е на поискване…?

Може би бебетата на снимките по-долу ще ви помогнат да се ориентирате в ситуацията.

black-and-white-image-of-pregnant-woman-with-ultrasound-scan-of-baby

“Тук се храня постоянно. Стомахът ми се пълни с амниотична течност и се изпразва на около 90 минути. Пъпната връв ме захранва с хранителни вещества и кислород без нощна или каквато и да е пауза и това ще продължи, докато не бъде срязана”

 

 

baby-boy-sleeping-in-blanket

“Тук спя дълбоко, моля не ме закачайте, освен ако не съм под 6 седмична възраст. Ако съм новородено бебе в първите седмици след раждане, е важно да ме събуждате да се храня. Следете за леките фази на съня – тогава ще е по-лесно. Нужни са ми поне 8, а най-добре 10-12 кърмения за денонощие”

 

 

Photo via VisualHunt;

“Дремя си….може и да си хапна, може и да не си хапна, по-скоро бих си посукала – лежерно, отпускащо, за никъде не бързам…. Ще е нещо, като спа терапия, в релакс зоната.
Ако съм под 6 седмици и не наддавам добре, ще имам нужда от малко повече интензивност и разбуждане, за да суча ефективно.”

 

 

baby-child-baby-girl

 

“Буден съм, активен съм, с отворени очи – логично е да ми дадете да суча”

“Не ме снимай – дай ми да суча!”

 

 

baby-angel-child-pure

 

“Започвам да губя търпение -лапам си ръцете, а те не са много хранителни. Мрънкам, въртя си главата и търся центъра на света –  Гърдата!”

 

 

 

Photo via VisualHunt;

“Ти закъсня-я, ужасно за-акъсняя – първо ме успокой. Гушкането може да свърши работа, ако не става, ми дай някаква изцедена кърма с лъжичка или чашка или както и да е. Стомахът празен, не се търпи”

 

 

Matteo Bagnoli via Visualhunt CC BY-SA

 

 

“Насуках се, натъпках се. Благодаря!”

 

 

 

attribution required bubbo.etsy.com via Visualhunt.com CC BY.NC
bubbo.etsy.com

 

 

“Не се притеснявайте! Скоро ще станете професионалисти, като мен и мама и няма да има нужда да гледате смешни снимки в интернет.”

 

 

 

Освен да се нахранят, бебетата могат да сучат и поради още много други причини. Вижте и статията Кърменето – смисъл и полза

Бебетата сучат поради различни причини new

Източници:
1.Infant and young child feeding : model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals. WHO
2.Препоръки за здравословно хранене на кърмачетата – Министерство  на здравеопазването
3. Evidence for the Ten Steps to Successful Breastfeeding
“Encourage breastfeeding on demand.” Mothers of normal babies (including caesareans) who are breastfeeding should have no restrictions placed on the frequency or length of their babies’ breastfeeds. They should be advised to breastfeed their babies whenever they are hungry or as often as the baby wants and they should wake their babies for breastfeeding if the babies sleep too long or the mother’s breasts are overfull. (The Global Criteria for the WHO/UNICEF Baby Friendly Hospital Initiative, 1992).

 

photo credit: VisualHunt.com

2 comments

  1. Искам да споделя и мойта кратка история и приноса на Деси само с няколко съвета водени от тази статия. Имам момиченце на 6 дена и от 3 сме вкъщи. Борбата с кърменето и спането беше ужасна първите две вечери, но това е защото ми бяха казали да не я будя за ядене от болницата и да редувам гърдите – 10 минути едната и 10 минути другата. Също така да не прекалявам с кърменята през деня и дори да иска да яде да не й давам докато не измине известно време. Е имахме ужасни две вечери, но след разговора Деси и следвайки нейните съвети стигнахме до едно щастливо бебе. Благодаря отново

  2. Благодаря за споделения опит и милите думи. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *