Кърмене на недоносено бебе. Част 2 Кърменето

За да може бебето да суче ефективно, е нужно да може да координира три различни дейности – дишане – сукане – гълтане. Гестационната възраст на бебето в известна степен определя неговите възможности за ефективно сукане.

Още в 11 гестационна седмица бебетата започват да преглъщат амнотична течност. В 24 г.с. вече имат сукателен рефлекс. Според едно шведско проучване на недоносени бебета (Nyqvist et al.) рефлекс за търсене на гърдата и ефективното й засукване, се наблюдават при бебета родени и в 28 гестационна седмица. Тъй като при толкова рано родени бебета, сукането все още може да е незряло и не добре организирано, е важно майката и бебето да бъдат наблюдавани и подкрепяни по време на всяко кърмене, за да може да се оцени наличието на адекватен трансфер на мляко. Важно и майката да получи нужната информация, така че сама да може да преценява как се справя нейното бебе. За разлика от родените на термини бебета, където веднага след раждането е важно да се установи връзката мама и бебе, при по-рано родените бебета е преди всичко важно да получават кърма, за да може да се гарантира тяхното здраве и адекватно развитие. Ето защо на много места по света е възприета практиката още в родилния дом, майките да се обучават как да кърмят бебета си, а медицинския персонал да засича приетата кърма чрез претегляне преди и след всяко кърмене. Това дава достатъчна информация за това, с колко още трябва да се дохрани бебето.

deniz-za-sybtie

Бебе Дениз, роден в 32 гестационна седмица. Мама Стефи успешно запазва лактацията. На снимката е наоколо 40 дни, току що сукал и очевидно щастливо дремещ.

 

 

Много малките бебета първоначално се хранят със сонда, преди да преминат към самостоятелно хранене. Във всички случаи е добре да се прилага кенгуру грижа или контакт кожа до кожа, като преход към кърменето. Кенгуру грижата поддържа стабилна температура и регулира сърдечния ритъм и дишането на бебето. Тя е безопасна, ефективна и предоставя възможност на много малките бебета първоначално да ближат зърното, гърдата, кожата на майката, а по-големите да правят опити за сукане.

В зависимост от гестационната възраст на бебето и неговото здравословно състояние, следните идеи, могат да ви бъдат полезни:

  1. Поза за кърмене – първото и много важно нещо при всяка поза за кърмене е тя да е удобна на майката. Така че е добра идея да седнете удобно, да си подложите възглавници, ако са нужни, да си повдигнете краката, да си подпрете ръцете, изобщо да си създадете удобство. В болницата, това може да е трудно, все пак чувствайте се свободни да си създадете този комфорт, както можете. Той е нужен преди всичко на бебето ви, не е просто каприз. Следващата стъпка е да гушнете бебето, порадвайте му се, помиришете го, целунете го. Сега вие сте целият му свят. То също има нужда да ви усети, помирише, да допре устни до вашата кожа. Това е влюбването. Говорете му – то познава вашия глас, познава и ритъма на вашето сърце. Потърсете погледа му. За да се получи добро кърмене(или каквото и да е хранене) е важно бебето да е активно, в готовност(очичките са отворени, може да се облизва или премлясква, да търси вашия контакт. Ако плаче, е добра идея първо да го гушнете кожа-до-кожа, за да се успокои и след това да предложите гърда.
    За недоносените бебета е обичайно по-лесно бебето да се подхване с противоположната ръка, т.нар. поза “кръстосана люлка”. Това означава, че ако бебето се поставя на лявата гърда, то вашата дясна ръка го поддържа, като обхванете рамената и тилът с дланта си, а с пръстите подкрепяте главата. За малките бебета е трудно да поддържат главата си стабилна, за това тази поза се оказва полезна в повечето случаи. За да се получи добро и удобно засукване е важно главичката на бебето да е леко назад към гърба, така че да може свободно да движи долната си челюст. По този начин неговата брадичка ще се опира плътно в вашата гърда(представете си, че се опитвате да отхапете голям хамбургер – освен че го сплесквате, за да намалите обема, вие също така вдигате главата си назад, за да отворите долната челюст по-широко). В момента на засукването, придърпайте бебето плътно към вашето тяло – едната ръчичка, трябва да мине под гърдата, а другата да остане отгоре. Това означава, че вие и бебето ще сте плътно корем срещу корем. Бебетата имат нужда от този контакт, за тях това е стабилност и сигурност. Като всеки бозайник и бебета ни имат нужда да усещат упора на крачетата си. Така че ако забележите, че бебето рита с крачета или не е много спокойно, може да е добра идея да ги приберете близо до тялото си (сякаш бебето е пояс, който ви обгръща). Отпуснете се, кърменето е нещо, което се учим как да правим. Бебетата се раждат със силни инстинкти и рефлекси, но и те развиват усъвършенстват уменията си. Ние, майките имаме майчински инстинкт, който може да ни помага на всяка стъпка по пътя на родителството.
  1. Нехранително кърмене – при нехранителното кърмене на бебето се дава изцедена гърда. Изцедената гърда първоначално е по-лесна за засукване и бебето има възможност по този начин да тренира сукателни движения, без да е нужно да има уменията за справяне с големи количества кърма. Нехранителното кърмене предоставя на много малките бебета оптимална възможност за стимулация на чувствителността на небцето, дори още да се храни със сонда. В същото време, изцедената гърда може да предостави капки кърма, като малка награда за сукането.
  1. Сукането от гърда е много по-лесно от сукането от шише. Някои майки споделят, че при сукането от шише бебетата се случва да се задавят, докато когато са на гърда, това по-скоро не се случва. Това е така, защото за бебето е важно да може да контролира три различни дейности – сукане, дишане и гълтане. Гърдата предоставя по-добра възможност за контрол от страна на бебето. В болните в България по-скоро се настоява бебето да се храни с шише. Обикновено на този етап бебетата са достатъчно големи стабилни от медицинска гледан точка и опитите за кърмене биха били не само безопасни, но и нужни. Ако вашето желание е да кърмите бебето си, може да опитате да му предложите гърда – то или ще засуче или просто ще ближе гърдата. Може да е добра идея да потърсите подкрепата на опитна акушерка или неонатолог. Ако прецените, че бебето може да се справи и с по-силен поток кърма, цеденето преди кърмене, може да е излишно. Може да очаквате бебето да суче интензивно за кратко време, след което да спира и да си почива.
  1. Може да е нужно да се дохранва. Обичайно първата опция е изцедена от майката кърма. Може да е нужно да се добавят и специални добавки от микроелементи. Те обаче се предписват предимно на по-малките бебета. Преминаването изцяло на гърда може да е бавно, да отнеме време и внимание. Важно е бебето да се дохранва с изцедена кърма до тогава, докато не се уверите, че то може да суче достатъчно ефективно, за да си набавя нужното количество кърма, както и да стимулира адекватно гърдите.

Отпуснете се, повярвайте си! Кърменето е като танц за двама – нужно е време и опит, докато вие с бебето се опознаете и затанцувате в един ритъм.

Помнете! Никой не може по-добре от вас! Никой не може по-добре от вас да го гушне, да го нахрани, да му смени пелените, да се погрижи…Медицината и науката са създадени да ни помагат и подкрепят, а не да ни заместят. Майчинският инстинкт, привързаност, любов, умението да се грижим за децата си, да ги кърмим, са еволюирали милиони години и никаква технология или знание, не може да ги замени или измести.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *