Кърмене с плоски или вдлъбнати зърна.

Свикнали сме с определена представа за това как трябва да изглеждат женските гърди и зърна. Идеалът за перфектните гърди и зърна може да ви накара да си мислите, че всяко отклонение от него е дефект и ако желаете да кърмите, това ще се отрази негативно. А истината е, че съвсем няма нужда да имате перфектни(каквото и да значи това) гърди и зърна, за да се справите с майчинството си.

В тази статия ще наблегна преди всичко на видовете женски зърна и как да се справим с евентуалните трудности в кърменето. Не става въпрос за “дефекти”, а за анатомични особености и никоя жена не бива да се срамува да обсъжда това с личния си лекар или АГ от женска консултация. Никоя жена не бива да бъде критикувана за това как изглеждат зърната или гърдите. Жалко е, че трябва да започна статията с това лирическо отклонение, но както можете да се досетите – не е случайно
Вярвам, че колкото по-добре познаваме анатомията и физиологията на гърдите си телата си, толкова по-добре може да се справим с евентуални проблеми с кърменето, а и да се защитим!

Видове зърна

Вдлъбнати или плоски зърна

Normal niplle cutРазличаваме дава вида зърна – такива, които обикновено стоят в структурата на ареолата, но могат да се оформят (изпъкнат) и такива, които не могат да се оформят или биха се оформили много трудно – истински вдлъбнати. За целите на хирургията са разграничени три степени на инверсия (Han and Hung 1999)

 

  • Първа степен – зърното може да се оформи лесно и остава изпъкнало, без да се връща обратно.
  • Втора степен – зърното може да се оформи с ръка и да изпъкне, но не така flat1 niplle cutлесно както при първа степен и се стреми да се върне обратно в ареолата.
  • Трета степен – зърното е силно вдлъбнато и е много трудно да се изкара навън и ако все пак се изкара се връща бързо обратно.

Много често по време на бременност под въздействието на хормоните зърната, които първоначално са били първа или втора степен изпъкват или стават по-лесни за оформяне.  В много случаи степента на инверсия е такава, че не пречи на бебето да поеме дълбоко ареолата и да изтегли зърното. Понякога може да е нужно малко повече време и опити, за да се случи по най-добрия начин. Също така, в следващи бременности майките съобщават, че кърменето е значително по-лесно, вероятно заради променената форма на зърната. За съжаление все още има вярвания, според които плоското зърно е пречка за успешното кърмене. Всъщност, това как изглежда зърното на майката, когато не е в устата на бебето няма почти никакво значение за ефективното сукане. В повечето случаи добрата поза за кърмене и техника за  засукване помага за това (по-голяма част от ареолата да влезе в устата на бебето и зърното да се разтегне, така че да е удобно за сукане).

Истински вдлъбнатите зърна остават вдлъбнати при всяка ситуация. Смята се, че последните могат да бъдат коригирани само оперативно и то преди бременността или след периода на кърмене.
Все пак хубавата новина е, че бебето в повечето случаи не се нуждае толкова от зърно, за да суче, то дефакто се нуждае от гърдата, зърното е ориентир.

Ето какво може да помогне:

  • Първи контакт веднага след раждане. Първата и най-важна мярка е кърменето да започне в рамките на първия един час от раждането, когато бебетата по принцип най-активни, имат силни инстинкти и рефлекси. Гърдата може да се формира(стисне при ареолата или малко по-назад), за да стане удобна за поемане в устата на бебето. Във вашата ситуация, може да е нужно повече търпение и постоянство.
  • Изцеждане на коластрата, ако бебето не успява да засуче. В първите дни коластрата е в малки количества, за това вероятно ще ви е по-удобно ако цедите на ръка. Така стимулирате гърдите, а бебето има с какво да се храни. За предпочитане е тя да се дава с лъжичка, капкомер или спринцовка. Добра идея е да се избягват бибероните и шишетата – бибероните по своята същност имитират само зърното на майката, но не и гърдата. В случая на плоско зърно или вдлъбнато зърно, майката на практика няма зърно и за майката и за бебето ще е нужно време да се научат как да се справят в тази ситуация. Предлагането на биберони залъгалки би влошило сериозно и без това трудната ситуация.
  • Кенгуру грижа или гушкане кожа до кожа сбебето.  Това стимулира рефлексите на бебето, действа добре и върху лактацията на майката. Бъдете спокойни – първите дни са време за учене. Добре е да следим бебето да засуква гърдата – възможно по-дълбоко, да има ритмично сукане и да се чува гълтане. Особено отчетливо гълтане би трябвало да се чува след слизане на млякото. Ако бебето не се справя на гърдата, тогава е нужно да се дохранва. Това може да става с чашка, лъжичка или спринцовка.
  • Стимулиране и оформяне на зърното с пръсти.  Има различни начини за това. Намерете този, с който се чувствате комфортно. Помага и ако приложите парче плат напоено със студена вода. Студено стимулира нервите и понякога зърното може да излезе и само по този начин.
  • Формиране нард гърдата – това става като сплеснете гърдата с ръка малко sandwich hold cut 1зад ареолата или самата ареола, така че да се намали обема й в тази част и така да стане по-удобна за засукване от бебето. Добре е да внимавате пръстите ви да не пречат на бебето да засуче.
  • Изцеждане с помпа преди кърмене. Всяка помпа може да помогне за издърпване на зърното навън и след като това се случи, може да предложите на бебето да го засуче.
  • Силиконов протектор. Ако бебето категорично отказва гърда, тогава можете да опитате кърмене със силиконови протектори. Много е важно да изберете правилния за вас размер. Размерът на силиконовото зърно е спрямо размера на вашето зърно, а не спрямо големината на устата на бебето. Особено внимание обърнете на правилното поставяне на силиконовото зърно. Вдлъбнатите зърна понякога излизат малко, друг път не. В случая използвате силиконовото зърно, за да ориентирате по-добре бебето и то да засуче гърдата по-дълбоко. Използването на силиконовото зърно не е гаранция за успех – при някои двойки майки и бебета се получава чудесно, при други майката споделя за болезнено кърмене(вероятно от разтягане на връзките, които придържат зърното вдлъбнато в гърдата.

Прекалено големи или дълги зърна.

Женските зърна са в различни форми и размери и като част от анатомията са повлияни и от гените, които наследяваме. Като цяло по-големите или по-дълги зърна по-рядко са причина за проблеми с кърменето. В някои култури на пример, се считат дори за специален дар и признак за бъдещо успешно кърмене. Обикновено зърната на майката пасват на бебето или казано по друг начин бебето и майката са в комплект. В някои случаи обаче, бебето е много малко, съответно и устата е много малка, а пък зърната са несъразмерно големи. В такава ситуация могат да ви помогнат гореописаните мерки за плоски зърна, като първи контакт, кърмене и гушкане кожа до кожа и обръщане на особено внимание в избора на поза и начин на засукване. Добрата техника и следване на вродените рефлекси на бебето за засукване са ключови. Много дългите зърна пък може да дразнят точката за гадене, която при бебетата освен това е и по-напред, от колкото при възрастните. Добрата новина е, че бебето расте, расте и неговата уста. Така че, ако в началото кърменето не е особено възможно, то само след няколко седмици, всичко би било по-различно. Може да ви е от полза, ако разгледате и статията за  Пози за кърмене. Не забравяйте и да поддържате лактацията, докато бебето не свикне да се справя само на гърда.

Ако нищо от гореизброеното не помогне, винаги остава варианта за хранене на бебето с изцедена кърма. Независимо как бебето получава кърма, тя си остава златния стандарт в храненето на бебетата. Прясно изцедената кърма по нищо не се различава от кърмата идваща директно от гърдата. Замразената губи само част от имунните си свойства. А емоционалната връзка на кърменето може да бъде постигната по много различни начини.


Източник: Breastfeeding and Human Lactation, 2015

Статията може да прочетете и в Дневникът на мама и татко “Кърмене с плоски зърна – има начин”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *