Причини за отказ от гърда

portrait-of-baby-boy-playing-on-laptopЕдно от най-стресиращите преживявания е, когато бебето отказва да суче от гърда. Това е необичайно събитие, тъй като бебетата имат инстинкти и рефлекси за сукане. Дори родените по-рано бебета, за които се приема, че не са завършили вътреоутробното си развитие, също имат такива рефлекси – в различна степен и зрялост. Изглежда нещо се обърква или променя, което води след себе си и отказ от гърда.

Може да се чувствате объркани и отчаяни и дори уплашени. Бебето трябва да яде, но как?
Причините за отказ от гърда могат да бъдат различни и различни фактори и събития да допринасят за този проблем. Във всички случаи е важно да помните, че отказа от гърда не показва отношението на вашето бебе към вас като майки. Той/тя ви обича и се нуждае от вас. Ако можеха да говорят сигурно щяха да кажат:

“Мамо и на мен ми е трудно! Искам да суча, но нещо не ми се получава, помогни ми!”

 1. Причини свързани с бебето – най-често:
 • Бебето е свикнало на шише от родилния дом – сукането от гърда и от биберон са твърде различни. Когато бебето суче от гърда, то прави специфични вълнообразни движения с езика си, като по този начин извлича млякото, едновременно масажирайки и стимулирайки млечната жлеза. При добро засукване зърното на майката стига назад към гърлото, където се притиска между мекото небце и езика. По-голямата част от ареолата е в устата на бебето – това именно осигурява доброто и ефективно сукане. При сукането от биберон – бебето просто стиска с венци и млякото потича или прави само силен вакуум, за да изсмуче млякото. Когато бебето прави това с гърдата на майката, млякото рядко потича по този начин и това обичайно води до раздразнение и отказ от гърда. Това видео може да ви е полезно
 • Бебето често използва залъгалка
 • Анатомичен проблем при бебето – най-често къса юздичка на езика или горната устна. Снимки тук Това обичайно води до разраняване на гърдите и по-скоро отказ на майката да кърми. Къса юздичка(френулум) – това е ципата, под езика. Ако е твърде къса, започваща от върха на езика или твърде дебела, може да ограничава движенията на езика и по този начин да затруднява сукането. Бебето може да се уморява твърде бързо и да се отказва или да не изсуква добре гърдите. Бебето може да откаже да суче и ако небцето е по-чувствително или ако движенията на езика не са ефективни
 • Рефлукс или ГЕР – тих рефлукс, когато стомашното съдържание не излиза през устата, а стига само до хранопровода. Това предизвиква болка, дискомфорт, кашляне. Бебето обичайно се извива назад. Така разпъва хранопровода и облекчава усещането. Обикновено се случва в началото на кърменето. Понякога обаче бебетата може да започнат да свързват кърменето с дискомфорта от рефлукса и това да доведе до отказ от гърда.
 • Запушено носле – бебетата дишат основно през носа, а за да сучат ефективно, нослето трябва да е отпушено. Ако има секрети, може да се измучат с помпичка.
 • Кърмаческа стачка – това е отказът на бебето от гърда без ясни физиологични Commercial Use OK Modifications OKпричини за това. Обичайното време е около 3-ти, 4-ти месец след раждането. Може, обаче да се случи  и по-рано и по-късно.  В тази възраст бебетата започват да опознават света около себе си, да се оглеждат повече, да контактуват повече с възрастните. Сякаш всичко друго става по-интересно от гърдата. Разбира се, ако могат да сучат и едновременно с това да гледат какво се случва зад гърба им би бил идеалният за тях вариант, но за сега няма постигнати успехи в тази област.Опитите, обаче продължават! Помага, ако на врата си сложите нещо шарено, което да привлича вниманието на бебето в правилната посока – шалче или герданче, играчка в ръчичката също може да свърши работа. Друга причина за стачка или отказ, може да е промяна в обстановката и ежедневието – пътуване или връщане от пътуване. Смяна на жилището или мама тръгва на работа няколко месеца след раждането или някоя далечна роднина идва на гости и забравя да си тръгне. Шум или много суматоха около бебето, също може да са причина за стачка.
 •  Бебето е твърде гладно – добре е бебето да се храни, когато е спокойно – активно. Твърде заспала или сънливо бебе може да не суче достатъчно ефективно, а твърде гладното и плачещо бебе, може изобщо да откаже да засуче.  В такава ситуация е добре първо да успокоим бебето и след това да предложим гърда. Понякога помага да се даде малко изцедена кърма с лъжичка или чашка, колкото да утоли първоначалния си силен глад. След това би могло да засуче успешно.
 • Млечница – гъбична инфекция. Обичайно се появява в следствие на лечение с антибиотици или в резултат на слаба имунна система. Кърмата само по себе си не е причина за появата на млечница. Един от симптомите на млечницата е именно отказ от гърдата без друга видима причина. Когато бебето има такава инфекция, в устата се повяват едни бели петънца, като афти. Те са доста болезнени и създават дискомфорт, когато бебето суче. Афтите могат да се забележат по вътрешната страна на бузките и устните(меките части на устата). Езика небцето също може да побелее, да стане на петна. Диагнозата се поставя от педиатъра на бебето. В този случай се налага лечение и на майката също така.
 • Тортиколис – името може да звучи стряскащо, но обичайно не е. В превод означава not known copyrightизкривена шия. Може да е вродено в следствие на неудобра поза в утробата на майката по време на бременността или да се придобие на по-късен етап. Засяга се един от мускулите на врата, който може да е прекалено обтегнат. Това води до изкривяване на позата на главата. В повечето случаи, главата е наклонена на ляво, а погледът е насочен надясно. Съществен признак е асиметрията на устните и челюстите. Всъщност, бебетата с тортиколис изглеждат много сладко – долната челюст е леко в страни и усмивката им е леко крива, но много чаровна. Обърнати по гръб се забелязват несиметрични гънки по вратлето. Двете уши също може да са на различна височина една спрямо друга. Обичайно това не е болезнено за бебето, но ограничава движението на главата и може да не се чувстват удобно в поза за кърмене – може да отказват едната или и двете гърди. По-често отказват едната гърда само, тъй като поставени в поза да сучат от нея не се чувстват удобно. Асиметрията в челюстите може да доведе до не ефективно сукане, а от там и недобро наддаване и постепенно намаляване на количеството кърма. Ако случаят е такъв е добре да се обърнете към педиатъра на бебето за насочване към към специалист. Обичайно с упражнения и масажи муските се отпускат и в рамките на първата година, това състояние би следвало да отзвучи.

2. Причини при майката:

 • Неудобна за бебето поза за сукане – позата може да е от съществено значение, особено в първите седмици. Основното при позата за сукане е добрият контакт между майката и бебето. Бебетата се нуждаят стабилност в контакта – корем срещу корем, крачетата да са прибрани близо до тялото на майката, ухото, рамото и бедрото на бебето да са в една равнина. Едната ръчичка минава под гърдата на майката, а другата е върху нея. По този начин на бебето не му се налага да се протяга или извива за да стигне до гърдата.
 • Струята на кърмата е твърде силна в началото – при твърде силна струя, бебето първоначално засуква и когато кърмата слезе, то се дърпа рязко назад, тъй като не може или не иска да се справи със струята. Тогава майката може да види как кърмата изтича напред на струи. В други ситуации бебетата се задавят, кашлят, но и не пускат гърдата.
 • Струята на кърмата е твърде слаба – може да се касае за недостиг на кърма или за бебе, което е свикнало вече на по-силната струя от шишето. Честата смяна на гърдите, може да помогне в този случай. Друга идея е да се прилага техниката за компресия на гърдата.

Във всички случаи на отказа от гърда е важно да се намери удобен и запазващ кърменето начин за хранене на бебето и да се вземат мерки да се запази лактацията .  Добре би било бебето да се храни с алтернатива на шишето и биберона. Такава алтернатива може да е чашка, лъжичка или спринцовка Повече за алтернативните методи на хранене може те да прочете в Алтернатива на шишето и биберона. За да запазите лактацията би било добра идея да изцеждате гърдите до край, регулярно, обичайно толкова пъти на ден, колкото би се хранило вашето бебе.

 photo credit:visualhunt.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *