Как да върна бебето на гърда

Свикнали сме да чуваме как няколко хранения с шише и биберон няма да навредят на бебето или че залъгалката е задължителен атрибут за всяко бебе. За съжаление все още е честа, дори рутинна практика бебетата да се хранят с шише и биберон още от родилния дом, без изобщо да се даде шанс на майката да кърми бебето си. Майките са убеждавани, че в първите дни “кърма няма” и за да не “мъчи бебето” по-добре да му даде готовото шише.  Все по-често се случва майката и бебето да бъдат третирани с антибиотици веднага след раждането и това е още една причина майката да не кърми, независимо че според съвременните справочници даден антибиотик може да се окаже съвместим с кърменето. Дори и да няма никаква конкретна причина,  шишето си седи при бебето, което най-малкото е крайно демотивиращо за всяка нова майка. И не че има нещо ужасно лошо в това шише и биберон. Лошото е, че никой не ни предупреждава , че употребата на биберони и залъгалки, може да доведе до това бебето да откаже да суче от гърда. Защо? Защото сукането от гърда и сукането от биберон/залъгалка изискват различна техника. За нещастие много бебета бързо разбират, че биберона винаги пуска мляко и то само, като се стисне с венци или даже без нищо да се прави. Само че гърдата не работи на този принцип. А когато бебето е гладно и просто стиска гърдата или чака тя да пуска мляко на готово, то се изнервя още повече, няма търпение да засуче правилно и или разранява зърната, или просто се отказва. А ние майките със сигурност не искаме бебетата ни да гладуват и за това продължаваме с шишето и биберона. Малко по-малко се обезкуражаваме и отказваме. И все пак надежда има! Много бебета успяват да се върнат на гърда с подходящите мерки и известно търпение и упоритост.

Преди да решите, че бебето ви отказва гърда, заради объркване с бибероните, добре е да обърнете внимание на статията Причини за отказ от гърда.

Ако смятате, че бебето ви отказва гърда заради удобството на биберона и шишето, една от първите мерки е да намерите тяхна алтернатива. Докато бебето ви свикне да суче достатъчно често и ефективно на гърда, то все още ще се нуждае от дохранване. Първото правило на всеки консултант е “Нахрани бебето”. Гладното бебе не би искало да съдейства за каквото и да е, а още по-малко, за да се учи да суче от гърда. И тъй като не бихме искали да затвърждаваме навика на бебето да суче от биберон, можем  и е добре да опитаме да го храним с алтернативи на шишето и биберона. Те биха помогнали на бебето да забрави за грешните движения на езика и устата, докато се храни с биберон и вместо това да се съсредоточи върху правилното сукане от гърда. Може би няма да успявате винаги да храните с алтернативи на биберона и шишето, все пак колкото по-често успявате да ги използвате, толкова по-добре. Повече за тях можете да прочетете в статията Алтернативи на шишето и биберона.

 Методи за връщане на гърда

 • pixabay-com-act-841497_1280Гушкане и евентуално кърмене кожа до кожа – ако бебето ви не иска да суче в даден момент, може да е добра идея да не го насилвате. Достатъчно е просто да се гушкате, така че то да усеща със своята гола кожа, вашата гола кожа. Това, обичайно при по-малки бебета, действа като рестартиране на инстинктите. Освен това е успокояващо за бебето. Можете дори да се изкъпете заедно – някои майки разказват, че именно течащата вода или съвместната вана, е помогнала на бебетата им да засучат. За да се получи оптимално и приятно е добре да се съблечете и вие и бебето така че когато се гушкате да няма дрехи между вас, включително сутиен. Бихте могли да се завиете заедно и/или да затоплите малко повече помещението в което сте. По принцип именно прекия контакт кожа до кожа осигурява защита от преохлаждане. На първо време целта ви е просто така да се гушкате и да оставите бебето да усеща мириса на кожата ви, да я ближе, да стигне само до гърдите, да усети мириса на мляко там. Следвайте бебето и  се наслаждавайте. Това е добре да се прави, когато бебето не е гладно, но будно и активно. Дори да не се случи истинско кърмене, самото гушкане по този начин е много приятно за повечето майки и бебета;
 • Предлагане на кърмене при първи признаци на глад Колкото е по-спокойно бебето, толкова по-голяма вероятност има то да ви съдейства  и да откликне на опитите ви да го накарате да засуче. Оставете бебето да води, дори само да намери гърдата. Може да е нужно време за това, а то може да се нуждае от вашата подкрепа и сигурност, че гърдата е нещо хубаво и приятно. Не превръщайте кърменето в битка. Ако не се получи сега, може да опитате после пак. Ако виждате, че започва да мрънка и да се сърди, да показва явни признаци на глад, може да е по-добре да му дадете малко изцедена кърма с чашка или по друг начин и пак да предложите гърда. Ако бебето не се успокоява, явно моментът не е подходящ. Гладното бебе не е съдействащо бебе.
 • Може да накапвате/изцеждате кърма върху зърното;
 • Предлагане първо на изцедена кърма(с или без капки против колики) Така, ако е много гладен, ще се успокои временно, а ако има колики, които да го отказват от кърмене, предварително дадените капки биха го успокоили;
 • Предлагане на гърда за успокоение, дори и да не засуче, а просто да заспи върху нея;
 • Ходене и люшкане, докато засуче и после да седнете или обратното първо да засуче удобно и после да станете и да се разхождате, полюшвате, пеете или шъткате (шшш) – ходенето и носенето действа доста успокояващо на бебетата, напомня им за времето в корема на мама. Може да не е веднага след като засуче, а малко време след това или преди да се ядоса;
 • Кърмене в по-затъмнено помещение. Може да пуснете и бял шум – сешоар, пералня, абсорбатор…
 • Кърмене в сънено състояние – преди да заспи(и ако може да заспи на гърда) или малко преди да се разбуди. Когато са сънени, бебетата много повече действат въз основа на инстинктите си;
 • Кърмене през нощта, като може да опитате да кърмите бебето докато спи, в по-лека фаза на съня. Ако обаче не се получава добре така, може да е добре да го поразбудите. Ако може всичко това да се случва на мека, приглушена светлина;
 • Предлагане на кърмене в легнала поза – тогава обичайно няма такъв контакт между майката и бебето, бебето е в друга поза, т.е. ако до сега не сте кърмили по този начин, бебето няма да направи асоциация с кърмене и може да е склонно да засуче и да суче по- дълго;
 • Когато храните с шише, е добре да гушкате бебето така сякаш ще се кърми с едната ръчичка под гърдата и колкото е възможно по-обърнато към вас и така че да ви гледа в очите. Вие също го гледайте в очите, те има нужда от това.

Поддържане на лактацията.

kellymomДокато бебето не започне да суче самостоятелно и ефективно достатъчно дълго време, така че да си набавя само всичкото мляко, е добра идея да изцеждате гърдите регулярно, обичайно поне по 8 пъти за денонощие. Повечето майки изцеждат гърдата, докато тече мляко от нея, когато струята спре, можете да продължите с изцеждането още една – две минути, след това сменете с другата гърда. Ако бебето отказва да суче от гърда, поради това че струята му е слаба, именно поддържане на по-голямо производство кърма (от реалните потребности) може да му помогне да се задържа по-дълго докато суче.
При изключителното изцеждане на гърдите, както и докато сте в процес на връщане към гърда е важно именно редовното изцеждане. След първите няколко седмици, процесът на лактацията постепенно преминава от ендокринен (задвижен от хормоните) в автрокринен – регулиран от сукането на бебето. Това означава, че ако сте разделени с бебето или бебето изобщо не суче или суче неефективно, то вие ще трябва да сте двигателят на този процес. В такава ситуация по-скоро е добре да имате график на изцеждане, от колкото да чакате гърдите да се напълнят, да ви “покажат” кога да цедите.

Да върнем бебето на гърда е отборно състезание – вашето бебе е вашият най-добър съотборник. Ние се учим заедно с бебетата си на кърмене от първия ден на тяхното раждане и независимо колко опитни майки сме. С всяко бебе кърменето е различно и изисква научаването на нещо ново. Проследете, кога какво му е приятно, какво може да го плаши или разстройва. Не е случайно, че някои майки успяват да върнат бебета си на гърда докато се къпят заедно във вана или дори под течаща вода, а други докато ги разхождат на ръце. Много е важно да знаете, че отказът на бебето да суче от гърда, не е защото не ви харесва или има лично отношение. То може да плаче и да се дърпа и това е наистина много разстройващо. Всъщност, това е техния начин да покажат, че за тях също е трудно и дори да искат да сучат, по някаква причина не могат. Майката и бебето са едно биологично цяло, един чудесен тандем и именно с общи усилия и внимателно проследяване на причините за отказ, такива трудности могат да се разрешат.

Yellow Paper phone mailАдекватната подкрепа при ситуации, при които бебето отказва гърда и има недостиг на кърма, по-скоро изисква лична среща с консултант по кърмене. На такива срещи/домашни посещения/ може да се обсъди позата и начина на засукване, алтернативи на шишета и биберони и нагледното им използване, с цел привличане на интереса на бебето към гърда и доста повече неща, които трудно могат да се обхванат през и-нет комуникацията.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *