Консултации с мен

Yellow Paper phone mail

Вие и вашето бебе сте уникална двойка майка и бебе. Ето защо и консултацията по кърмене е индивидуална, съобразена с вашите конкретни нужди. Така можем обсъдим всички детайли подробно, за да се чувствате максимално спокойни и уверени в себе си.

 

 

 

Online Консултация за кърмене

portrait-of-baby-boy-playing-on-laptopПоради въведената епидемична обстановка и препоръката за максимална дистанция с цел предпазване от заразяване, моля да обмислите възможността за online  консултации.

Използваме платформата Skype или Viber  (можем да обсъдим и други варианти за свързване, ако желаете). След като се уговорим за дата и час, аз ще ви изпратя линк за регистрация. След консултацията ще получите мейл съдържащ най-важните неща, за които сме си говорили. Ако е удобно, можете директно да ми пишете  във Viber, за да уговорим ден и час за срещата. Ако искате да обсъдим нещо спешно, тогава не се притеснявайте да се обадите по телефона.

Продължителността на консултацията е в рамките на 90 до 120 минути. Включва проследяване по телефон/viber или друг начин, както и изпращане по електронната поща на резюме от срещата и допълнителни материали в рамките на 3 работни.

Цена: 40 лева

Повече за организацията на консултацията прочетете в Online консултация за кърмене

Online Консултация преди раждане.

Photo via VisualHunt;Предварителната информация и подготовка е помогнала на много майки да кърмят успешно своите деца.

Продължителността на консултацията е в рамките на 90 до 120 минути. Включва изпращане по електронната поща на резюме от срещата и допълнителни материали в рамките на 3 работни.

Цена:
40 лева – online консултация
6
0 лева  – лична среща. Може да се организира в тесен кръг заедно с ваши приятелки

Повече за организацията на консултацията прочетете в Online консултация преди раждане

Домашно посещение

Моля, да обмислите възможността за online консултация. След като я осъществим и ако все още има нужда, можем да направим повторна консултация в дома Ви.

Правя домашни посещения само при условие, че нито вие, нито аз имаме симптоми на заболяване. Ако държите на домашно посещение следва да сте наясно с евентуалните рискове от заразяване с Covid 19 . От своя страна и с цел вземане на предпазни мерки, за вас и за себе си, при посещение в дома Ви, аз ще нося маска през цялото време. Преди да започнем каквото и да е с бебето, ще ви попитам къде мога да измия добре ръцете си.

Това е консултация за кърмене, когато бебенцето вече се е родило. Обичайно се провежда във вашия дом, но може да бъде и на друго удобно за двете страни място. Особено подходящо за бебета под 6 седмици.

Домашното посещение е в рамките на 90 до 120 минути. Включва проследяване по телефон, както и изпращане по електронната поща на резюме от срещата и допълнителни материали в рамките на 3 работни. Цена:

 • 60 лева;
 • Извън Околовръстен път на София – по договаряне;
Повече за организацията на консултацията прочетете в Домашно посещение

Повторна консултация.

Ако бихте искали да обсъдим промените, които са настъпили след първото посещение, тази консултация е за вас.

Цена:

 • 30 лева за София град
 • Извън Околовръстен път на София – по договаряне;

Тази консултация е възможна в рамките на 2 седмици от първоначалната.

Какво още:

 • Кърмене на недоносено бебе;
 • Поза, засукване, разранени зърна;
 • Недостатъчно наддаване;
 • Недостиг на кърма и дохранване;
 • Релактация –  възстановяване на спряна кърма;
 • Кърмене на бебе със здравословни проблеми – кърмене на бебе със цепната устна или небце; кърмене на бебе със вродено сърдечно заболяване, синдром на “Даун” или друго;

Безплатна консултация

Безплатните консултации са за по-общи въпроси в рамките на 10-на минути по телефон или като използвате формата за коментари в блога, касаещи предимно бебета над 3 месеца.

Може да обърнете внимание на статията Кога и защо да потърсим консултант по кърмене

Моля обърнете внимание на Задължителна информация за правата на лицата по защита на личните им данни

106 comments

 1. Здравей Екатерина,
  Благодаря ти за милите думи :) и поздравления за успешното кърмене. Пожелавам ви и за напред много позитивни кърмачески преживявания.
  Нормално е при цикъл да се усети спад в производството на кърма. Обичайно това е временно и предимно в началото. В последствие повечето бебета свикват и не се дразнят особено. Някои майки са забелязали, че бебетата им сучат много интензивно ден-два преди да се появи цикъла и после сучат на често и по-малко. Вкуса на кърмата също малко се променя. В следващите месеци, вероятно няма да се забелязва така силно. Действително с хранителни добавки, този ефект може да бъде намален. Има готови комбинации калций и магнезий, които са в това съотношение, в аптеката ще ти предложат варианти. Може да вземеш и да видиш как ще се отразят при теб. Естествено в тези дни е добре да намериш и малко време за себе си и да си почиваш повече по възможност.
  Успех :)

 2. Здравей Деси! Първият месец 1350 гр, вторият 1150 гр, третият 500 гр, пие чай и използва залъгалка.Предлагам кърмене когато започне да търси да яде или започне да мрънка или плаче. Как мога разбера дали е достатъчно кърмата?

 3. Здравей Стефани, благодаря за допълнителната информация. Изглежда през първия и втория месец бебето се е развивало чудесно. Ако през това време е било само на кърма, може да предположим, че то умее да суче добре, суче ефективно и общо взето двамата сте свършили чудесна работа. В третия месец наддаването е доста по-малко, в сравнение с първите два месеца, което може да е притеснително. По принцип повечето бебета забавят темпа на наддаване след 4-ти месеца и обикновено това се случва по-плавно. Чудесно е, че се опитваш да следваш знаците за глад на бебето. Винаги е добре да се предлага кърмене при първи признаци на глад. Може да видиш тук https://karmene.info/koga-da-hrania-bebeto/ Може да обмислиш варианта да намалиш употребата на залъгалката. Тя е нещо, което застава между теб и бебето и когато бебето суче залъгалка от една страна не получава мляко, а от друга страна, гърдите не получават адекватна стимулация. Също така, ако бебето суче често и без ограничения, не би следвало да има нужда от други течности, като вода и чай. Проблемът с тях, е че те запълват стомаха на бебето, но без да му носят калории и енергия и обикновено са за сметка на приетата на кърма. Така че вероятно с намаляването на употребата на залъгалката и на приетия чай, и се окуражи по-често кърмене, нещата ще се подобрят :)
  Надявам се информацията да ти е полезна. Ще се радвам да споделиш, как се развиват нещата при вас.

 4. Здравей Деси! Залъгалката я използваме повече когато заспиваме, а водата и чаят не пие в големи количества, забравих да кажа ,че бяхме болни една седмица през третия месец с температура и диария , ако това има някакво значение. С удоволствие ще споделя какво се случва!

 5. Здравей Стефани,
  Благодаря, че споделяш за прекараното заболяване. Това може да обясни спада на наддаването през този период. Надявам се вече всичко е наред. При това положение, може да си по-скоро спокойна за количеството мляко. Дори, когато бебетата ни са болни, кърмата остава най-добрата лечебна храна за тях и им помага да се възстановят по-бързо. При добре сучещо бебе, честото кърмене обикновено помага да се преодоляват подобни кризи или несигурност относно количеството кърма. Пожелавам ви успех, ще се радвам да споделиш как сте :)

 6. Здравей Деси! Вчера бяхме на консултация и този месец сме наддали 600гр и 3 см. Мисля че сме добре с кърменето явно се е дължало на прекараното боледуване. Поздрави

 7. Здравейте,в следствие на високо кръвно получих шум в ушите,изписаха ми гинко билоба и милгама.Бебето ми е на три весеца изцяло на кърма,тези лекарства съвместими ли са с кърменето?

 8. Чудесно Стефани, желая ви много приятни кърмачески емоции занапред :)

 9. Деси ми помогна много в труден за мен момент – точно бях родила, исках да кърмя и кърмата беше слязла… но не излизаше! Болки, подуване, цедене на ръка и т.н. – травмиращо начало. Деси ме посети вкъщи и ми даде техники нагледно, с които всичко се случваше далеч по-лесно и с по-малко болка. Дългосрочно не успях да кърмя, но поне зная, че с помощта на Деси направих каквото зависеше от мен. :)

 10. Здравейте, родих на 10.09 секцио и по медицински причини в болницата ми спряха кърмата с хапчета, които трябваше да ги пия 7 дни. Минаха 7те дена и спрях приема им, но след 5 дена отново ми тръгна кърма. Взех от същите хапчета( бромокриптин) и още 7 дена ги пих. Как да разбера дали съм успяла да спра кърмата? Стискайки гърдата излизат няколко тъмно жълти капчици и това е.. Гърдите са ми меки, нямам напрежение, но се притеснявам да не тръгне пак след няколко дни.Благодаря предварително

 11. Здравейте,
  Бебчето ми е на 20 дни,изцяло на кърма. Цедя се и я давам от шише,тъй като малкия много се изнервя, когато го сложа на гърда и започва да плаче докато не му дам шише. Проблемът ми е, че от началото имах доста кърма- на 6 часа цедях по около 300-350 мл и изведнъж за един ден рязко намаля. В момента цедя по около 120 мл на 6 часа. Каква може да е причината за това рязко намаляване на кърмата и има ли възможност пак да се увеличи?
  Благодаря предварително.

 12. Здравейте Ани, съжалявам, че е трябвало да преминете през това. Напоследък повечето лекари предписват друг вид хапчета за спиране на кърмата, които са с по-малко странични ефекти за майката. Спиране на кърмата може да стане и по естествени начини, които са винаги за предпочитане, освен ако някаква много тежка и спешна ситуация не налага спиране веднага. Ако към момента има само капки кърма, то това е по-скоро нормално. В гърдите винаги остава някакво малко количество кърма, което с времето се реабсорбира. Ако няма допълнително стимулиране, то и жлезата спира да произвежда. Разбира се, добре е да следите гърдите, да не би пак да започнат да се пълнят. Тогава е добре да се изцежда само до облекчение, не до край. По принцип след края на кърменето, месеци наред жената може да има капчици кърма и това се счита за нормално. Може би ако споделите малко повече за ситуацията си и какво е наложило спирането на кърмата, ще ви бъда и по-полезна с насоки. Можете да ми пишете и на мейл.

 13. Здравейте Анжела,
  Изглежда преминавате през труден период и сте объркана от случващото с количеството на млякото. Дали бихте споделили малко повече за организацията на изцеждане/кърмене – колко често сте цедили в началото, как сте изцеждали – до край или до облекчение, с помпа или на ръка. Дали приемате някакви медикаменти или билки?

  Причините бебето да се изнервя на гърда може да са различни и не съм сигурна, че през и-нет ще мога да ви бъда много полезна за това. Все пак може да обърнете внимание на тази статия https://karmene.info/breast-refusal/ и ако искате да я обсъдим след това.

 14. Здравейте,
  И в началото и към момента се цедя на 6 часа. Цедя се до край с ел.помпа. От както ми намаля кърмата пия чай за кърмачки на Хип. Други медикаменти не приемам.
  Разгледах статията. Според мен малкия свикна на шише в родилния дом, тъй като повече от 24 часа не беше при мен от началото и беше захранен с шише. В болницата с помоща на акушерките се опитахме да го накараме да засуче но резултата беше всеки път един и същ.

 15. Здравей Анжела, шест часа понякога са твърде много време за гърдите без стимулация. Това обикновено води до по-бързо падане на нивата на пролактин и поради и по-рядката стимулация се забавя и производството на мляко. Ето защо може да обмислите варианта да изцеждате гърдите на всеки два или най-много три часа. Добре е да се изцеждат и двете гърди. Ако останете на изключително изцеждане, т.е. да храните бебето само с изцедена кърма, в последствие ще намерите удобен и работещ начин на изцеждане, така че да поддържате оптимално количество кърма. Обичайно едно добре сучещо бебе стимулира адекватно гърдите и не се налага ние да се намесваме, особено след първите няколко седмици и особено, ако се кърми на поискване. Т.е. бебето е двигателят на процеса(в началото първо са хормоните, а после бебето). Когато обаче бебето не суче, майката е тази, която трябва да играе ролята на двигател и според това колко ефективно и често изцежда гърдите, зависи и колко кърма ще произвежда.
  Относно засукването на бебето – винаги е добре да се опитва да се кърми. Не се знае в кой момент може да се получи. Може да се опиташ да следиш първите признаци на глад на бебето, а именно когато започва да върти главичка, да се облизва и най-късно докато замрънка. Когато бебетата са по-спокойни, а не твърде гладни са по-склонни да засучат гърдата. Друга идея е да практикувате гушкане и/или кърмене кожа до кожа(кенгуру грижа).
  Надявам се информацията да ти е полезна. Ако имаш въпроси, аз съм насреща :)

 16. Здравейте! Кърмя вече 7 месеца и досега не съм имала някакви сериозни проблеми с това. От няколко дни обаче се появиха болки в зърната, които се засилват. Помислих, че може да е млечница (случвало се е два пъти досега), но този път при бебето няма никакви симптоми, устата му е чиста, няма бели налепи. От 10 дни то е на антибиотик. Имате ли идея какво може да се е случило? Не са препълнеми, нямам бучки, но болката не минава.

 17. Здравей Ани, съжалявам за преживяванията ви. Когато до сега се е случвало бебето да има мелчница, дали сте се лекували заедно или само бебето? Можете ли да опишете горе долу как изглеждат зърната и кога усещате болката – дали е по време на кърмене или по-скоро между кърменията?
  Тъй като бебето се лекува с антибиотик, съвсем не е изключено отново да имате млечница или вие да правите алергична реакция от самия антибиотик(бебето навярно го приема през устата и е възможно да остават части от лекарството там, когато след това засуква гърдата). Ако е така, може да му давате няколко глътки вода, за да я изплакне преди да засуче гърдата. Може, ако искате да ми изпратите снимка на зърната по e-mail.

 18. Здравейте,
  Кърмя бебето ми, което е на 5 месеца.Наложи се да направя скенер на коремни органи с контрастно вещество.Въпросът ми е колко време след скенера, мога да възобновя отново кърменето?

 19. Здравейте Ани,
  Знаете ли какво е контрастното вещество?

 20. Знам само в най общи линии,че съдържаниета на контраста е йодно, притесняваме не само самия контраст, но и облъчването от скенера.
  Благодаря ви предварително за каментара!

 21. Здравейте Ани, да не би да е йод 131? На какво ви правиха скенер? Самият скенер не е проблем, проблем е контрастното вещество. Може би е добра идея да се обадите на лекуващия лекар и да го попитате, за да ви даде точна информация. Той знае ли, че кърмите? Така ще мога да го проверя в справочниците, които имам. Може да ми се обадите и по телефона.

 22. Здравейте,
  към момента немога да потвърдя, че е точно йод 131.Как се процедира с кърменето ако е това/приемам го като най-тежкият вариант/?Лекуващия ми лекар, знае че кърмя.Според него 24 часа са достатъчни за възстановяване на кърменето, но аз не съм спокойна и затова се обръщам към вас.
  Благодаря за отделеното време.

 23. Без да знаем с точност, какво е веществото само гадаем и хипотезираме. Силно се надявам да не е йод 131, тъй като с това контрастно вещество кърменето е абсолютно противопоказно за поне 3 месеца, като през това време се и излъчва и известна доза радиация от организма на майката(не само през кърмата). За да се предпази млечната жлеза от негативни бъдещи последици, кърменето следва да бъде напълно прекратено, преди да се прави такова изследване. Все пак лекарите трябва да са запознати с това и да не правят такова изследване на кърмеща жена, но се е случвало за нещастие.:( По-често се използва веществото гадолиний, като то също има различни варианти в зависимост от степента си на риск. За някои от тях може да не е нужно да се спира кърменето за 24 часа, но за други е необходимо. Тъй като за момента не знаем със сигурност кое е веществото, може да е по-добре да се изчака този период да отмине и да се довериш на лекаря си, че след 24 часа ще можеш да продължиш да кърмиш. Повече за гадолиния може да видиш тук https://www.bda.bg/bg/?option=com_content&view=article&id=332%3A2011-01-28-07- Това са контрастните вещества, които аз знам.
  За да запазиш лактацията адекватна през този период, би било добре да изцеждаш гърдите толкова пъти за денонощие, колкото би се хранило бебето. Изцеждането е до край(докато тече или капе, тъй като край по принцип няма). Надявам се информацията да ти е полезна. Стискам палци всичко да е наред и скоро да можете отново да се кърмите с бебчо :)

 24. Здравейте Деси!
  Благодаря ви много за информацията, всяка една написана от вас дума е от голямо значение за майка, която е разтревожена.
  Стана ясно, че контрастното вещество е “Йомерон”, ако имате някаква по специфична информация за него, ще ми бъде полезно да я разбера.

 25. Здравей Ани, в листовката на български пише, че кърменето не е необходимо да се преустановява. Фармацефтичните компании са много рядко така категорични, когато става въпрос за кърмещи майки и за да го напишат, значи по всяка вероятност е точно така. Това е и най-сигурната информация до която можах да стигна, тъй като в справочниците, които аз ползвам не намерих това вещество с точно същото название. Все пак аз съм ти подготвила мейл с допълнителна информация, която може да ти е полезна. Така че виж си в пощата.
  Поздрави!

 26. Здравейте малката не иска да суче и се дърпа а от шише иска и цял следобед така но кърмата намаля какво да правя

 27. Здравейте,Деси!
  Имам момиченце на 1г. И 6м.,което кърмя за заспиване на обяд и вечер и по колкото още пъти през деня и нощта.Днес се наложи да посетя спешен кабинет,заради световъртеж.Предписаха ми Талкан/на основата на Гинко Билоба/ и Дехидратинин.Интересува ме първото дали е съвместимо с кърменето,защото не мога да намеря точна информация?
  Поздрави и Светли Рождествени празници!

 28. Здравей Ирина, съжалявам за късния отговор, но не бях В София и за това чак сега виждам съобщението ти. При по-големи дечица, особено над година, приеманите от майката лекарства имат значително по-малко действие, най-малкото защото не са изключително на кърма. Освен това и са доста по-способни да метаболизират лекарства.
  Относно Дехидратин (https://apteka.framar.bg/05000213/%D0%B4%D0%B5%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B5%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-25-%D0%BC%D0%B3-20-actavis) информацията от http://www.e-lactancia.orghttp://www.e-lactancia.org/breastfeeding/hydrochlorothiazide/product/ е, че е съвместим с кърменето, особено ако е след първите седмици и месеци. За другото лекарство не намирам информация изобщо какво е и каква му е активната съставка. Ако можеш прати ми линк от фрамар или друга аптека, за да го яидя или го снимай. Иначе за Гинко Билоба – информацията е доста оскъдна и непотвърдена. Ето какво намерих:
  Според http://e-lactancia.org/producto/730 – международно признат справочник разработен от испански лекари.
  Надявам се информацията да ти е полезна.
  Весели празници!

 29. Здравей Деси, разбирам, че си притеснена от нежеланието на бебето да суче от гърда. За това може да има различни причини и колкото по-рано се установят и коригират, толкова по-благоприятен е изхода. Ако бебето е под 6 седмици, вероятно ще ви бъда по-полезна, ако се направи домашно посещение, на което да обсъдим всички въпроси, които може да ви тревожат в момента, както и позата, засукването, количеството на млякото и друго. Повече за домашното посещение може да научиш от тук https://karmene.info/consultation-wth-me/
  Весели празници!

 30. Здравейте, Деси!
  Бебето ми е на три месеца и половина. От около месец много плаче, когато го кърмя. Имам достатъчно кърма, тъй като понякога между кърменията се изцеждам и виждам количеството, което излиза. Освен това пробвах няколко пъти да го претегля и виждам, че яде достатъчно, въпреки плача. Наддава нормално, дори доколкото съм запозната е над нормата като тегло и ръст. Все пак не плаче на всяко кърмене. Сутрин винаги яде спокойно. Проблемът идва при следобедното и вечерното хранене. Има силни колики, възможно ли е заради това да плаче толкова много? При хранене от шише обаче няма никакъв проблем. Нужна ли е допълнителна консултация или бихте могли да ми дадете насоки тук? Благодаря предварително!

 31. Здравей Любомира, наистина е много стресиращо, когато бебето плаче по време на хранене, а ние не знаем каква е причината. Ако наддаването е добро и ако поне през половината ден бебето е спокойно, то изглежда че проблема не е в самото сукане. Обичайно е предимно привечер, бебетата да стават неспокойни и искат да сучат по-често да сучат. Възможно е и проблема да идва от колики. Дали сте опитвали различна поза? Възможно ли е да се сърди, защото притокът на мляко не е така силен както преди обед? Ако е това, може да опитате да правите компресия на гърда https://karmene.info/kompresia-na-gurda/. Друга идея да кърмите на по-затъмнено помещение и/или да пуснете бял шум. Това обикновено им действа успокояващо. Когато бебето е неспокойно, много добре действа контакта кожа до кожа и след това кърмене или кърмене в контакт кожа до кожа.
  А какво е наддаването по месеци до сега? Колко кърмения имате за денонощие? Бебето използва ли залъгалка и приема ли нещо друго освен кърма?

 32. Здравейте, Деси! Кърмя успешно вече 7 месеца моя бебок, но имам проблем с имунитета. Когато малчо беше на 5 месеца ми дойде и цикалът, след 10 дена получих ужасни гъбички във влагалището. Помислих си, че е реакция от тампоните, но гинекологът ми ми каза, че е в следствие на отслабен имунитет от кърменето. Посъветва ме да спра да кърмя, но аз съм категорична че няма да спра! Изписаха ми 2 вагинални глобулки и се оправих за няколко дни. Месец по – късно случката се повтори. Няколко дни след цикъл отново се появиха гъбичките и ужасните сърбежи. Друг гинеколог ми каза, че е нормално когато кърмя да е така и да свиквам. Въпроса ми е какво мога да предприема в този случай? Как да си подсиля имунитета, така че да не спирам с кърменето? Благодаря!

 33. Здравейте, Деси!
  Към момента бебето е 6кг300, 65см, 3м и половина. Наддава доста добре всеки месец. Не приема нищо друго, освен кърма. Понякога му давам залъгалка, така заспива. Да, има колики все още. Спасението ми е бял шум, всичко, което сте написала, е изпробвано вече. Гърдите ми текат доста, дори понякога повече, смятам, че ако пробвам с компрес, струята ще стане още по-силна. Това, което изпробвам от вчера, е по-кратко кърмене и мисля, че има ефект. Но не е минало много време, за да съм сигурна. Относно позите за кърмене, това ми е голям проблем, защото ми е изключително неудобно в друга поза, но съм пробвала и легнала, както и с възглавница, но имам чувството, че и на детето му е неудобно, защото плача се увеличава. Ще изпробвам тези дни как е поведението му като се храни по-кратко. Възможно ли е да е преяждал? Ще се свържа с Вас по телефона, ако проблемът продължава. Много благодаря за отделеното време!

 34. Здравей Андреана,
  Поздравления за успешното кърмене, пожелавам ви да имате много хубави кърмачески емоции в бъдеще.
  Макар че по време на кърмене жената изразходва доста енергия на организма си, то това не е само по себе си причина за отслабване на имунитета. Кърменето е естествения начин, по който се хранят бебетата и това се е случвало милиони години преди ние днес да кърмим своите си деца. Няма как еволюционно кърменето да причина за слаб имунитет, т.е. със или без кърмене гъбичките биха се появили при съответните условия на средата и няма да изчезнат със спирането на кърмата. За целта е нужно да се проведе качествено лечение и евентуално подобряване на микрофлората с подходящи пробиотици. Често причина за гъбичките е лечението с антибиотици, може да се е случило и по време на престоя в болницата. Ако лечението не е било много ефективно, те се повяват след цикъл пак. Обичайно лечението на тези проблеми е съвместимо с кърменето, но за всяко лекарство трябва да се провери отделно.
  Разбира се, може да обмислите вземането на витамини за кърмещи жени или да потърсите друго фармацевтично или фармацевтично укрепване на имунитета.
  Надявам се скоро да намериш решение и да си по-здрава занапред.

 35. Здравейте, Деси! Имам бебе на десет дена, но кърмата не достига забелязах, че с помпа изцеждам общо по 40 мл. от двете гърди и то предимно сутрин. Въпросът ми е нормално ли е да не се увеличава количеството кърма и след като са минали вече десет дена от раждането дали може да се направи нещо за да да тръгне повече? Отделно не усещам абсолютно никакво напрежение в гърдите и това дали е нормално? Ще съм много благодарна за отговора!

 36. Здравей Поли, честито бебенце, да ви е живо и здраво. Не винаги се усеща напрежение в гърдите и не винаги това е проблем. Кое те навежда на мисълта, че кърмата ти не достига? Колко кърмения имате за денонощие? Ако дохранваш, колко често се случва и с какво количество? Какви мерки за увеличаване на кърмата си опитала до сега?
  Какво е рожденото тегло, най-ниското измерено тегло и какво се сега, ако сте мерили бебето след изписването?

 37. Здравейте! Бебето ми е на 2м.и половина.Още откакто направи 1м. го дохранвам с АМ,защото заспиваше на гърдата постоянно,плачеше доста и помислих,че е още гладен. Всяко хранене продължаваше от 1 час до 2ч и половина :( Беше много трудно,защото зърната ми не се оформят хубаво,за да ги захапе. Ареолите са доста големи…принудих се да си купя силиконови зърна,но без да знам,че има различни размери,съм взела L :( Той въпреки всичко успяваше да суче,но много бавно.Накрая все по рядко изпомпвах мляко и съответно млякото спря. Четох много за релактация и много ми се иска да опитам отново. Почти месец откакто спрях да изпомпвам. Бихте ли ми дали съвет! Как да постъпя? Как това ще се отрази на тялото ми? Има ли вероятност бебчо да не иска млякото? След колко време е годно за пиене,ако тръгне отново?
  Благодаря Ви предварително!
  С уважение,Лидия

 38. Здравейте. Синът ми е на 18 дни и от изписването е наддал с 370 грама. Моят проблем е свързан с болезнени и разранени зърна. Всеки път, когато го кърмя, болката е много голяма и дори когато приключи с храненото не мога да се отпусна и да почина за малко, защото мисля за болката от следващото кърмене. Дори и в покой изпитвам пареща болка. Използвам ланолин, но не усещам особено подобрение.
  Храненето става в поза люлка като е изцяло обърнат към мен и следя засмукването да включва голяма част от ореола.
  Моля за съвет как да се справя с проблема.
  Благодаря предварително.
  Поздрави, Велислава

 39. Здравей Велисалва, болезнените зърна са много неприятен проблем. Хубаво е, че следиш за добро засукване и бебето да е изцяло обърнато към теб. Добре е да се изключи и вероятността състоянието ти да се дължи на млечница. Може би педиатъра на бебето може да прецени по това как изглежда зърната и как изглежда устата на бебето. Ако има и рани, вероятно нещо в сукането на бебето не е наред. Това обаче, трябва да се види на място, тъй като през и-нет е трудно да се обхване ситуацията в цялост. Може да видиш тук https://karmene.info/consultation-wth-me/

  Междувременно виж и тази статия http://кърменето.ею/breastfeeding-positions/. Доста майки споделят добри отзиви за https://apteka.framar.bg/30003177/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81-12

 40. Здравей Лидия, имали сте трудно начало с кърменето и изглежда си опитала доста неща. Успешното кърмене не само въпрос на желание от страна на майката. Понякога има ситуации, в които навременната и адекватна подкрепа за кърмене е ключова. Причините за недостига на кърма може да са различни – от неефективно сукане на бебето до недостатъчност на жлезистата тъкан. Във всички случаи, дори кърмата да е малко, тя има принос за бъдещото здраве на детето. А твоето бебе е получавало кърма поне 2 месеца и това е чудесно. Сега се чудиш дали би могла да релактираш и какви биха били последиците за теб и бебето. На първо място релактацията е възможна. Не знаем предварително до колко и в каква степен ще се получи, докато не се опита. Тялото е способно на това. Историята познава много случаи, когато по-възрастни жени са релактирали, за да кърмят осиротели внучета. И към момента в някои държави, жени, които не са раждали индуцират лактация, за да кърмят осиновени бебета. По-вероятно е бебето да иска млякото, от колкото да не го иска :) Млякото годно за пиене веднага.
  Междувременно може да опиташ да храниш бебето със система за дохранване на гърда https://karmene.info/alternatives-bottles/

 41. Благодаря ви за отговора!Веднага,след като ви писах,започнах с ръчната помпа. Купих си дори електрическа Имам огромно желание да възстановя млякото, до колкото е възможно. Но за жалост само капки тръгват и то от едната гърда. Другата почти не пуска нищо. Не се увеличава количеството. Но няма да се отказвам. Дали е добре да продължа само от едната гърда? Или трябва да се помпят и двете?
  Благодаря Ви предварително! Поздрави

 42. Здравей Лидия, в началото ще са само капки. За това може да цедиш докато виждаш, че капят. По-добре може да е по-често през деня, от колкото по-дълго. Общо взето по 3-5 минути на гърда. Може да продължиш и само с едната гърда, но стимулацията на двете може да е по-ефективна. Също може да е по-добре, ако сега цедиш на ръка, тъй като количествата са малки или да комбинираш с помпа и на ръка. Може да обмислиш и вземането на хранителни добавки, подпомагащи лактацията. Справяш се чудесно. Ще се радвам да споделяш как вървят нещата :)

 43. Здравейте отново. Да,само ръчната помпа използвам за сега.Надявам се да тръгне повече мляко. Много се притеснявам да не се получи мастит,ако се задържа мляко в гърдата,която не пуска.Има ли такава опасност? Как да предотвратя това?
  Благодаря ви!

 44. Здравейте,мои близки имат бебе на 4 месеца и се храни само с кърма.
  От около 2 месеца бебето се храни през един час само от едната гърда на майката
  и общо взето е винаги на гърдата и в ръцете защото плаче и не може и да спи повече от един час.
  От няколко дни се опитват да му дават адаптирано мляко но в момента когато усети биберона не иска да яде и започва да плаче.Сменят разни видове биберони и не могат да се справят.Давали са и кърмата с биберон и нея не иска по този начин.
  Моля за някаква информация как да го нахранят с биберон.
  Благодаря предварително.
  Поздрави!

 45. Здравей Лидия, изпратих ти малко информация на мейла. Ще се радвам да си пием там :)

 46. Здравей Тони, чудесно е че искаш да помогнеш на своите приятели. Може би за тях ще е полезно да поговорят и с консултант по кърмене, за да се обсъди каква е причината за поведението на бебето и дали не може да се направи нещо в посока запазване на кърменето, ако те желаят това разбира се. Иначе могат да вземат идеи от тази статия https://lllbg.org/2013/07/priuchavane-shishe/

 47. Здравей Деси!
  Имам бебе на 7 месеца, от 5-ти месец го захранвам. Тъй като искам да го кърмя колкото мога по-дълго (1-2 години или повече) въпросът ми е, как да поддържам добра лактация наравно със захранването? И още нещо, ако консумирам цитрусови плодове или сок от такива, това оказва ли и какво влияние на бебето?
  Благодаря ти предварително!

 48. Здравей Илиана,
  В общия случай няма причина кърмещата майка да се огтаничава от храни, които обичайно консумира. Едно бебе може да получи алергия или не и това няма как да се предвиди предварително. Да, някои храни се считат за алерген, няма указания да се избягват на 100% от кърмещите майки. Ако в семейството има хранителна алергия или склонност към такава, тогава има основания да се подхожда по внимателно с храните, които консумира майката и храните, с които се захранва бебето.
  Относно запазаването да добра лактация възможно по-дълго време, вероятно можеш да намериш полезна информация в един друг мой отговор https://karmene.info/consultation-wth-me/#comment-44

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code