Кърменето не е само мляко – науката го потвърждава

Една прекрасна статия от Kathleen Kendall-Tackett, PhD, IBCLC, FAPA
Катлиин е психолог и Сертифициран консултант по лактация. Главен редактор на два специализирани журнала “Clinical Lactation” и “Psychological Trauma”Д-р Такет специализира в изследвания посветени на женското здраве включващи кърмене, депресия, травми, здравна психология и др., като е спечелила много награди за трудовете си.

В статията можете да прочете за ползите от кърменето за психологическото здраве на майката и на бебето
Преживяванията в ранния етап на живота, пише д-р Такет, поставят основите на физиологичното здраве на индивида на по-късен етап. Така на пример е установено, че намаляването на ранния токсичен стрес е превенция на заболяванията в бъдеще.
“Кърменето е един от начините да се намали ранния токсичен стрес. Последни проучвания показват, че кърменето подобрява физиологичното и психологично здраве на бебетата и този ефект се дължи не само на състава на кърмата. Откликването на потребностите на бебето е ключът към разбирането на това явление. Когато майките откликват на потребностите на своите бебета, те поставят основите на една бъдеща устойчива личност. Кърмаческите взаимоотношения са чудесен шанс да се изгради такава връзка на откликване.”
В статията се споделят и конкретни изследвания доказващи положителната връзка между откликването на нуждите и доброто психологическо здраве

Майчината депресияphoto via visualhunt
Майчината депресия не е просто плод на бурята от хормони по време на бременността и раждането, не е просто лошо настроение и не се лекува с повече шоколад.
Ето какво споделя за нея д-р Такет:
“Доказано е, че майчината депресия има негативен ефект върху бебетата децата. Причината е че, когато майката е в състояние на депресия, тя по-трудно откликва на нуждите на бебето си и на децата си. Това може да е много стресиращо за бебетата и да окаже влияние върху тях, ако майката или бащата са хронично депресирани. Показано е видео с известния експеримент с безизразното лице и реакцията на бебето.”

Цитирано е 20 годишно проучване на деца чиито родители са били с установена депресия и на такива деца, чиито родители са били без установени психиатрични заболявания. Порасналите деца на родителите с депресия са три пъти по-рискови да развият тежка депресия, тревожност или да злоупотребят с наркотични вещества.

Днес храненето е отправна точка изследването на причините за редица заболявания. За съжаление много години , методът по който майката храни бебето си, не е бил включван в проучванията за майчина депресия. В действителност, години наред се е смятало, че кърменето е рисков фактор за депресия. За щастие вече има доказателства, които посочват, че изключително кърмещите майки са с по-нисък риск от депресия. Всъщност, кърменето е защитата на майчиното душевно здраве (Dennis & McQueen, 2009; Groer & Davis, 2006; Kendall-Tackett, Cong, & Hale, 2011).

Сънят
Повечето бъдещи родители са силно притеснение за съня си след раждането на малкото бебе. Липсата на пълноценен сън е риск за развитие на депресия и не само. Ето защо и д-р Такет и други специалисти изследват влиянието на кърменето върху съня майката.
“Една от причините кърменето да намалява риска от депресия е именно неговото влияние върху съня. По всички параметри определящи качеството на съня, изключително кърмещите майки се чувстват по-добре, от колкото тези, които, хранят смесено или изцяло със заместител на майчината кърма.”

Протективност и отзивчивост
Способността да откликваме на нуждите на нашите бебета е дълбоко вродена в инстинктите ни за оцеляване. Нашите бебета с раждат с очакването, че техните нужди ще бъдат адресирани своевременно. Но нашите бебета очакват не само храна и вода, те очакват емоция, усмивка, комуникация, прегръдка…

“Според едно изследване на бебета, чийто майки са с установена депресия, тези, които са кърмени се оказват по-защитени сравнени с бебетата, които не са били кърмени. Сравнени са четири групи майки и бебета – майки с депресия, които кърмят и такива които хранят с адаптирано мляко или смесено и майки без депресия, които кърмят и такива които хранят с адаптирано мляко или смесено. Критерият по който съдят ЕЕГ(електро енецефалограма) на бебетата. Бебетата на кърмещи майки с депресия имали нормално ЕЕГ сравнено с некърмените бебета на майките с депресия. С други думи кърменето предпазва бебетата от вредните ефекти на майчината депресия. Причината за тези резултати се дължи на способността на майката да откликва на потребностите на бебето си. Изследователите открили, че кърмещите майки, въпреки депресията си, остават ангажирани към своите бебета. Кърмещите майки с депресия, гледат, докосват и установяват контакт с очи със своите бебета, по-често от тези майки с депресия, които не кърмят. И това се оказало достатъчно.”

Прочете още как кърменето може да пресече цикълът на насилие и какво е значението на привързването за децата и тяхното физическо здраве, като възрастни. На видеото е показан метод за изследване на привързаността, разработен от Д. Болби и Мери Ейнсуорд, наречен “Странна ситуация” Този метод е използван в хиляди изследвания по целия свят. Сигурното привързване по този показател е чудесен индикатор за детското душевно и физиологично здраве.

При признаци на депресия или емоционално състояние, което ви притеснява и за което нямате обяснение, е добра идея да потърсите подкрепа от психотерапевт

Пълен текст в оригинал: Neuroscience Shows Breastfeeding Is Not Just Milk

photo via visualhunt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *