Водата и кърменето

Вода за всеки

Помислете си от какво се нуждаете най-много за да оцелеете. Храна? Вода? Шоколад? Facebook? Шоколадът наистина може да е животоспасяващ в някои ситуации, особено при онези, които са веднъж в месеца при нас дамите. И макар шоколада и Facebook да имат много фенове и застъпници, водата е елементът, без който никой от нас нямаше да съществува, за да им се радва.

Факти за водатаВодата е от особено значение за всички живи същества, като при някои, тя е около 90% от телесната им маса, при човека е около 60 %.

Човешкият мозък и сърце са съставени от 73% вода, а дробовете от около 83%. Кожата съдържа 64% вода, мускулите и бъбреците около 79% и дори костите съдържат около 31%1 вода.

Всеки ден човекът би следвало да приема определено количество вода, за да оцелее. Разбира се това зависи от полът, възрастта и също от това, къде живее. Един възрастен мъж се нуждае средно от около 3 литра, докато възрастна жена се нуждае от около 2.2 литра, като част от тази вода се набавя и чрез храната.

По време на кърмене

Кърмата е съставена от около 85 % вода. Ето защо през първите 6 месеца, ако бебето е изключително кърмено и суче, когато и колкото желае, то набавя водата, от която се нуждае от майчината кърма. Това означава, че организма на майката се нуждае от повече вода, за да може да може адекватно да задоволи собствените си потребности. И няма нужда да пресмятаме всичко в милилитри и литри. Достатъчно е само да се вслушваме в сигналите на тялото си и да не забравяме да се грижим за себе си.

Кърмещата жена има нужда от повече вода, но няма нужда да се прекалява с нея. Тъй като в периода 1 – 6 месеца едно бебе средно изпива около литър мляко на ден и около 85 %, от това е вода, то неговата майка би пила допълнително около 8 чаши с течности на ден. Няма нужда да се вманиачваме в пиенето на вода. Пиенето на повече вода, от колкото се нуждаем, няма да произведе повече мляко за бебето. Всъщност, прекаляването с вода може да доведе до намаляване на производството на кърма. Ето как да прецените правилното количество вода, от което се нуждаете по време на кърмене:

  • Пийте достатъчно вода, за да задоволите жаждата си, плюс малко повече, тъй като жаждата не е напълно надежден индикатор за нуждата от течности;
  • Носете си шише с вода по време на разходките с бебето;

Добра идея може да е да си създадете навик за пиене на вода, всеки път, когато кърмите, плюс още малко всеки ден. Когато бебето пие, майката пие също. Ако свикнете да пиете вода всеки път, когато бебето суче, което е около 8-10 пъти на ден, ще посрещнете нуждите от течности за вашия организъм.

Вода или плодов сок?

Не само за кърмещите жени, а за всички останали, водата може да е по-добрия избор. Ако искате повече разнообразие във вкусовете, можете да изцедите малко лимонов сок или друг плод, който ви е любим. Плодови сокове и особено готовите такива са бедни на хранителни вещества – протеини, мазнини, фибри. За сметка на това са богати на фруктоза, а някои често пъти има и добавена захар, консерванти и оцветители. Те осигуряват много калории с ниска хранителна стойност за организма и пиенето на твърде много сок е една от причините за наднорменото тегло.

Тъй като хормоните, които отговарят за производството на кърма помагат на тялото да запази водата, недостатъчния прием на вода, няма да повлияе на водното съдържание на кърмата. Но това може да допринесе за редица неразположения при майката, като констипация, умора, липса на концентрация. Наблюдавайте тялото си за признаци, че пиете достатъчно вода. Ако устата ви е мокра, ако урината е светла или леко жълта, то вероятно приемате достатъчно течности. Ако урината е постоянно с цвят на ябълков сок, вашите бъбреци ви казват да пиете повече вода.

За нашите бебета

На кърмачетата не е необходима вода, дори ако е много топло навън, при положение че се кърмят при поискване и имат достъп до мама по всяко време. Бебето може да получи цялото количество течности, от което се нуждае посредством кърмата. Множество изследвания са установили, че изключително кърменото бебе няма нужда от вода отделно – тези изследвания са проведени при разнообразни условия – при относителна влажност между 9% и 99% , на температури между 22 и 41°C.

Публикувано за първи в списание “Майчинство” бр. 91/2015

  1. Източници:
  2. The water in you – http://water.usgs.gov
  3. Hydration while Breastfeeding -http://www.askdrsears.com
  4. Указания за предлагане на вода на кърмачетата Kelly Bonyata, BS, IBCLC
  5. H.H. Mitchell, Journal of Biological Chemistry 158

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *